KOBİIere online filo kiralıyor
Operasyonel filo kiralama sektörü Türkiye’de özellikle KOBİ’ler arasında kullanımı hızla artan bir sektör haline geldi. Bu potansiyeli görenler bu anlamda özellikle online platform üzerinden girişimler yapıyor. Bu platformlardan biri olan T ıkla Kirala, 2014 sonunda 5 bin üyeye ulaşmayı hedefliyor.
Filo kiralama sektörü, Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerden biri. 2013 yılı sonunda operasyonel filo kiralama sektörünün araç parkının yaklaşık 200 bin adete ulaştığı ve pazarın yüzde 15 civarında bir büyüme oranına sahip olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de şirketlerin toplam araç parkının ise 2 milyon olduğu ifade ediliyor. Bu ölçekte değerlendirilince operasyonel kiralamanın kurumsal araç parkı içinde ulaşması gereken önemli bir potansiyeli bulunuyor.
Gelişmiş ülkelerin araç sahipliğinde operasyonel kiralama oranı yüzde 50’lere yaklaşmış durumda. Dolayısıyla Türkiye’de sektörün potansiyeli oldukça yüksek. Ancak o seviyeye ulaşmak için biraz daha zaman ve ürünün fi-nansal ve yönetimsel avantajlarının anlatılmasına ihtiyaç var. 2014 yılında da sektörün son iki yılda elde ettiği büyüme temposunu koruyarak gelişeceği öngörülüyor.
Büyük kurumsal şirketlerde yoğun bir rekabet var. Üstelik kullanım oranı yüksek. Şirketler, büyüme temposunu düşürmemek için, orta segmente yükleniyor. Sektörün özellikle Anadolu’da faaliyet gösteren KOBİ’lere ulaşarak büyüyebileceği düşüncesinden yola çıkan LeasePlan, online hizmetini Türkiye’de de uygulamaya karar verdi. Bu kararını desteklemek adına yurt çapında bir çalışma yaptırarak hedef kitlesinde ürün ve hizmet bilinirliği ile online kullanım alışkanlıklarını araştırdı. Araştırma sonuçlarını değerlendirip 2012 yılında sitenin kuruluş çalışmalarına başladı. 2013 yılı başında da www.tiklakirala.com’u hizmete sundu.
Hemen teslim kampanyalar
Sitede birçok farklı marka ve model için kiralama teklifi alabilmek mümkün. Ayrıca Tıkla Kirala’da sürekli olarak hemen teslim araç kampanyaları yapılıyor. Sitede fiyatlar her gün gün-celleniyor. Üyelere bazen sürpriz indirimler, sürpriz kampanyalar yaparak ve hediyeler vererek dinamik bir içerik sunuluyor.
LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, sitenin işleyişiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Ana sayfada yer alan menüden marka, model, vade, kilometre ya da bütçenizi seçip kiralama tekliflerini görüntülüyorsunuz, ihtiyaçlarınıza en uygun aracı bulmak için araçlar arasında karşılaştırma yaparak değerlendirmenizi yapabiliyor ve aracınızı seçiyorsunuz. Kiralama talebinizi iletmek için şirketinize ait bir profil oluşturarak Tıkla Kirala üyesi olup ve aracınızı sepetinize atarak siparişinizi veriyorsunuz. Ekibimiz siparişinizle ilgili sizinle iletişime geçiyor ve aracınızın teslimatına kadar size destek oluyor.’’
Hedef 7 bin üye
Müşterilerin tercihlerini ihtiyaçlarına yönelik olarak kârlılık, güvenlik ve marka değerlerini göz önünde bulundurarak yaptıklarını söyleyen Oktay, sektörde olduğu gibi Tıkla Kirala’da da en çok C ve B segment olarak nitelendirilen ağırlıklı orta sınıf araçların tercih edildiğini ifade ediyor. Oktay, “Dizel tabii ki ekonomik olması bakımından şirketlerin ilk tercihi, bunun yanı sıra otomatik vites kullanımının artmaya başladığını görüyoruz” diyor.
Tıkla Kirala aracılığıyla 2013 yılının başından bu yana portföylerine 900’ün üzerinde aracın eklendiğini söyleyen Oktay, yıl sonu için bin 100 araca ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor. Tıkla Kirala’nın 4 bine yakın üyesi bulunuyor. Oktay, hedeflerinin 2014 sonunda 5 bin, 2015 sonunda ise 7 bin üyeye ulaşmak olduğunu ifade ediyor.
“Farkındalık yeterli değil”
Tıkla Kirala’nın yola çıkış amacının KOBİ’lere ve şahıs şirketlerine ulaşmak olduğunu vurgulayan Oktay, üye profilini incelediklerinde bu hedeflerine ulaştıklarını belirtiyor. Müşterileri arasında doktorlar, avukatlar gibi şahıs şirketleri bulunanlar olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin de bulunduğunu belirten Oktay, henüz Türkiye’de şirketlerin operasyonel kiralamanın faydaları hakkında yeterli farkındalığa sahip olmadıklarına dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
“Türkiye’de filo kiralama, 12 yıllık geçmişi olan, yeni sayılabilecek bir sektör. Dolayısıyla kiralama sisteminin avantajlarıyla ilgili farkındalığı Türkiye’nin her bölgesinde, her şirkete henüz anlatabilmiş değiliz. Mevcut durumda operasyonel kiralama yöntemini tercih edenler genellikle uluslararası ve yerel büyük şirketler. Orta ve küçük ölçekli şirketlerde henüz farkındalık seviyesi çok yüksek değil.”
Zaman tasarrufu sağlıyor
Filo kiralamanın satın alma ile kıyaslandığında öncelikli olarak şirketlere finansal ve operasyonel avantajlar sağladığını ifade eden Türkay Oktay, kiralamanın şirketlere sermayelerini araç finansmanı yerine kendi İş alanlarında kullanmalarına olanak tanıdığına da işaret ediyor. Operasyonel kiralama ile aylık ödemelerin tamamını gider olarak göstererek vergi avantajının da yaratılabileceğini belirten Oktay, şunları söylüyor: “Filonuzun yönetimi ile ilgili aracm bakım, onarım, hasar yönetimi, lastik tedarik, yol yardımı, değişim aracı hizmeti, vergi ve sigorta takibi işlemleri filo kiralama şirketine aittir. Bu da müşterilerin iş devamlılığında herhangi bir sorunla karşılaşmalarım önleyerek zaman tasarrufu ve kendi işlerine odaklanmalarım sağlar. Özellikle KOBÎ’ler için sınırlı sayıda insan kaynağının etkin kullanımı açısından önem kazanır. Ayrıca satm alma yerine kiralama seçeneği tercih edildiğinde aracm ikinci el satışı ile ilgilenmek durumunda kalınmayacağı için risk de ortadan kalkar. Araca ait tüm olası giderlerin düzenli bir ödeme planında önceden belirlenmiş kira bedeli kadar gerçekleşiyor olması da KOBİ’ler için planlama adına önemli.”