Girişimcilik Haberleri

Yerli kedi-köpek mamasını 16 ülkeye ihraç ediyor

Türkiye’ye ilk evcil hayvan maması ithalatı ile başlayan hikayesini ilk yerli mama markası olan Champion’u yaratmasıyla sürdüren Tropikal Pet, bugün 16 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin CEO’su izzet Saban, kedi-köpek maması sektörünün her yıl yüzde 8 ile 10 civarında büyüdüğünü söyleyerek, sektöre yabancı ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekiyor.

Dünyada kedi-köpek maması pazarının cirosu 69 milyar doları aşmış durumda. Türkiye pazar büyüklüğü ise tüm evcil hayvan kategorisinde yaklaşık 100 milyon Euro civarında seyrediyor. Bu rakam sadece ABO’de 18 milyar doları buluyor.

Rakamlar arasındaki farkın en önemli nedenini kedi-köpek sahipliği oranı oluşturuyor. Türkiye’de hayvan sahipliği oranı yüzde 13 civarında. Bu oran ABD’de yüzde 95, Avrupa’da ise yüzde 60. Dolayısıyla bu ülkelerde çok daha büyük pazarlardan söz etmek mümkün.

Türkiye’de kedi ve köpek sahipliği oranının düşüklüğü yanında evcil hayvan sahiplerinin yanlış bilgilenmeleri sonucu mama kullanım oranları da çok düşük. Yemek artığı ile beslenen çok fazla hayvan var. Ülkemizde evcil hayvan sahipleri, köpeklerin yüzde ll’ini, kedilerin ise yüzde 23’ünü mama ile besliyor. Geri kalanlar sofra artıkları ya da papara tarzı yemekler ile eksik besleniyor.

Ancak hayvan sahip sayısının artmasıyla birlikte pazarın her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü söylemek mümkün. Dolayısıyla bu sektörden önümüzdeki yıllarda oldukça fazla başarı öyküleri duymaya başlayacağız.

kedi-kopek-mamasi

Dünyada üç tesisten biri

Bu şirketlerden biri olan ve 1999 yılında kurulan Tropikal Pet, kurulduğu ilk yıllarında hem bahçe hem pet sektörüne hizmet veriyordu. O dönemde dünyada bahçe ve pet sektörüne yönelik güçlü bir eğilim vardı, ilerleyen zamanda her iki alanın ayrı boyutlara gideceğini gören Tropikal Pet CEO’su İzzet Saban, 2001 yılında firmasını yalnızca pet sektörüne odaklanacak hale getirdi. 2005 yılında Tuzla’da hayata geçirdiği üretim tesisiyle de Türkiye’nin ilk kedi-köpek mama fabrikasını kurmuş oldu.

Champion ve Goody markalarının üretimini yapan Tropikal Pet’in 2010 yılında yüzde 60 hissesi ABD merkezli The Riverside Company yatırım fonu tarafından satın alındı. Yaklaşık bir yıl sonra üretim tesisini yenileyerek tekrar faaliyete alan şirket, bugün 2 bin 500 m2’lik kapalı bir alanda üretim yapıyor. Kuru mamaların tamamı bu tesiste üretiliyor. Tesiste yılda 30 bin ton mama üretimi yapılabiliyor. Fabrika için lojistik ve kapasite artırımı açısından toplam 5 milyon dolarlık ek yatırım yapılmış durumda. Saban, “Tesisimiz, Royal Cert’ten ISO 9001:2008 kali te belgesine sahip. Ayrıca dünyadaki en son üretim teknolojisine sahip üç tesisten biri” diyor.

İhracatı artıracak

Türkiye’de sadece kedi-köpek maması üreten ilk profesyonel fabrikayı kendilerinin kurduklarını ifade eden Saban, bugün dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yaptıklarını belirtiyor. Saban, “Türkiye’de kuru kedi-köpek maması tüketimi 33 bin ton civarında. Biz sadece Goody markalı kuru kedi-köpek mamalarımız ile 7 bin 500 ton civarı satış yapmaktayız” şeklinde konuşuyor.

Bugün KKTC, Lübnan, Letonya, Gürcistan, Dubai, Yunanistan, Bulgaristan, Mısır dahil 16 ülkeye kendi markaları ile mama ihraç ettiklerini söyleyen Saban, 2013 yılında ton bazında ihracatta yüzde 45 büyüme ile bin 200 tona ulaştıklarını, ihracat departmanlarını büyütmeleriyle birlikte toplam satışın içinde ihracatın payının yüzde 8’e kadar çıktığını vurguluyor. Saban, bu yıl sonunda ihracatı yüzde 27 büyüterek bin 500 tona ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

Yabancı ilgisi yoğun

Önümüzdeki beş yıl boyunca pazarın yıllık yüzde 8-10 civarında büyüyeceğini öngördüklerini belirten Saban, evcil hayvan sahipliği oranının ve insan gıdalarının evcil hayvanların metabolizmasına verdiği zarara ilişkin bilincin artmasıyla birlikte pazarın büyüyeceğini ifade ediyor.

Sektöre yabancı yatırımcılarının ilgisinin büyük olduğuna dikkat çeken Saban, şunları söylüyor: “Biz yabancı bir yatırım fonunun kendi pazarımızda yatırım yaptığı ilk markayız. Markamızın yüzde 60 hissesi ABD merkezli The Riverside Company yatırım fonu tarafından satın alındı. Bu aynı zamanda The Riverside Company’nin dünyada pet sektörüne yaptığı tek yatırım. Bunun dışında reyonlardaki pet markalarına baktığınızda çoğunlukla yabancı markaları göreceksiniz, bu da yabancı ilgisinin ülkemizde zaten olduğunu net olarak gösteriyor.”

Barınaklara özel ilgi

Yurtdışında reklam, tanıtım ve sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini ve 2013 yılında KKTC’de sadece Girne barınağına 2,5 ton civarı mama bağışladıklarını kaydeden Saban, bu yıl yine adada her satılan Goody için düzenli mama bağışı yaptıklarını vurguluyor. Bu seneki hedeflerinin adadaki üç büyük barınağı desteklemek olduğuna dikkat çeken Saban, “Bu çabalarımız KKTC vatandaşları tarafından destek görüyor ve onlar da Goody markamızı destekliyor. Lübnan, Goody markası ile çok aktif olduğumuz bir pazar. Markamız burada bilinirlik açısından çok iyi yerlerde” diyor.

Evcil hayvan ihtiyaçları sektörünün daha profesyonel, sistemli çalışan ve büyük düşünen yatırımcılara ihtiyacı olduğunu söyleyen Saban, “Bu, sektöre en önemli olan şeyi, kalite standartı ve istikrarı getirecektir. Böyle çalışacaklar zaten sektörde aradıkları fırsatları kendileri yaratacaklardır” şeklinde konuşuyor.

Evcil hayvan ihtiyaçları sektöründe sosyal sorumluluk konusunda ilk öne çıkan konunun sahipsiz hayvan sorunu olduğunu vurgulayan İzzet Saban, bu konuda yapmış oldukları sosyal sorumluluk projesi hakkında şu bilgileri veriyor: “Goody markamız ile ormanlarda terk edilmiş ya da barınaklarda yaşayan hayvanlar için sayısız proje ile tonlarca mama ve kaynak yarattık ve yaratıyoruz. Ayrıca orta vadede sahipsiz hayvan sorununu yok etmek adına çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için ‘Goody Çocuk Tiyatrosu’ projesini iki senedir başarı ile yürütüyoruz. Bugüne kadar 20 bin ilkokul öğrencisine ulaştık. Champion markamızla evcil hayvanların sahipleriyle birlikte sosyal yaşama katılımını artırmak için çalışıyoruz. Burada evcil hayvanların ve sahiplerinin eğitimi ve mutluluğu için projeler üretiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu