Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Akıllı Teknolojiler Geleceği

RUTİNDEN OTOMASYONA

akilli teknolojilerAma asıl değişim mali kayıt sisteminde olacak. Neredeyse tüm maliye-muhasebe elemanlarının yerini gelişmiş akıllı otomasyon yazılımları ile sanal muhasebe elemanları alacak. Envanter hareketlerinden hesap planlarının oluşturulup kaydedilmesine-değin her şey otomatik olarak ‘akıllı düzen’ üzerinden gerçekleşecek. Bu sisteme dâhil olmayan belli bir cironun üzerinde ticaret yapamayacak.

Televizyon kanalları klasik hale gelecek, hatta biraz eskimiş olacak. İlgilendiğiniz sanatçıyı ya da haber yorumcusunu sanal ortamın akıllı ekranlarında evinize davet ederek dilediğiniz platformda dinleyecek ya da bir konuşmacıyla tartışabileceksiniz.

Televizyon cihazları çok fonksiyonlu hale gelecek. Konserler, sergiler, söyleşiler doğrudan evinizin salonuna taşınacak.

Sinema dijital teknikler sayesinde yeni bir evrim geçirecek. Salonlar kapanacak. Evinizde üç boyutlu filmleri canlı olarak seyredeceksiniz.

Sağlığınızla ilgili check-up ve klinik takip için hastanelere taşınmanıza gerek kalmayacak. Günün belirli saatlerinde yutacağınız akıllı teknoloji ürünü kapsüller tüm kritik testleri yaparak sağlık merkezini ve doktorunuzu uyaracak.

Dijital gen haritanızın çıkarılması yoluyla olası hastalıklar önceden görülüp önlem alınacak. Medikal analiz laboratuvarları giderek sanal ortama taşınacak.

Her bireye devlet tarafından güncellenebilecek akıllı gen haritası plakaları verilecek. Bu plakalarla akıllı sigortalılık sağlanacak.

SİBER AKILLI TEKNOLOJİLER

Dil öğreten ve öğrenci yetiştiren dershaneler kapanıp tarihe karışacak. Beyin fizyolojisinin özelliklerine uygun tarzda geliştirilen akıllı teknikler sayesinde en kısa zamanda dil öğrenmek mümkün olacak.

Kısacası, siber akıllı teknoloji yalnız dijital dünyayla sınırlı kalmayacak. Yeni tekniklerin kullanılmasıyla sanal ortamda inanılmaz değişiklikler yaşanacak.

Bu gelişmelere birkaç yıldır çokça yer veriliyor. Şimdi gündemde akıllı teknolojilerin baş döndürücü yeni nesil örnekleri var. Bunlar hayal kurmakla ilişkilendirilen senaryolar değil artık.

■ Kısa bir süre önce 2025 için küresel mega trendler ‘Frost 8 Sullivan Araştırma Grubu’ tarafından açıklandı. Stratejik ortak ve direktör lain Jawad’ın başarılı sunumuyla renklenen Helsinki’deki toplantı iş yaşamının ve fırsatların nasıl değişeceğini gösterdi.

■ Mega trendler realist bir görüşle geleceğin dünyasını tanımlıyor. Ekonomi, kültür ve kişisel yaşamda nelerin değişeceği üzerinde duran araştırma raporu rakamsal verilere ve bu konuda yayınlanan son literatür bilgilerine göre şekillendirilmiş.

■ Araştırmaya göre en yoğun buluşlar akıllı teknolojilerde görülecek. Geleceğin haberleşme alanında gelişecek yeni trendler sosyal yaşama yeniden yön verecek.

■ Orijinal ifadeleriyle e-devlet, e-vatandaş, e-haberleşme, e-öğrenim, e-bankacılık büyük evrim geçirecek. 2025’lere varmadan haberleşme ekosistemi 730 milyar dolarlık bir iş hacmi sağlayacak.

■ Tüketici elektroniğinde duyusal tabanlı yeni akıllı cihazlar devrim yaratırken, üç önemli gelişme 2025’in buluşsal ufkuna katkıda bulunacak: 1- Uzay endüstrisiyle güçlenen güneş eneıjisi sektörü yeni buluşlara konu olacak. H- Bazı taşıt araçları insansız olarak kullanılabilecek. 3- Binaların büyük bölümü akıllı otomasyon sistemleriyle yönetilecek.

Kısa zamanda kesinlikle gerçekleşeceğine inanılan gelişmelerden biri de şu: Dudak hareketlerini okuyan optik çözücüler sayesinde tüm komutlar akıllı cihazlarla algılanabilecek. Akıllı sistemlerin açılıp kapanması, otomobilin şoförsüz garaja gönderilmesi ya da bilgisayarda klavye kullanmadan sadece konuşarak gezinmek gibi… Şifreler ve basılı kimlikler tarihe karışacak. Gözünüzdeki iris tabakasının mikro özelliklerini okuyan akıllı sistemler internet bürokrasisini de uygulamadan kaldıracak.

Ama en önemli gelişme Online ticarette yaşanacak. Online ticaret toplam ticaret içinde yüzde 19’u bularak yeni bir güç haline gelecek 4.3 trilyon dolarlık hacmiyle yeni bir çağın başlangıcına tanıklık edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu