Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Robotik Cerrahide Türkiye

robotik cerrahiTürkiye son yıllarda robotik cerrahi alanında önemli bir gelişme gösteriyor. Robotik cerrahiyle geçen yıl bin 800, bu yıl sekiz ayda bin 250 ameliyat yapıldı. Çevre ülkelerin üzerinde, 23 adet robotik cerrahi cihazına sahip olan Türkiye, yakın coğrafyadan da hasta çekiyor. Önümüzdeki beş yılda robot sayısının 50’yi geçmesi ve Türkiye’nin bu alanda bölge merkezi olması bekleniyor.

Teknolojinin ilerlemesiyle ameliyat kavramı da değişiyor. Büyük kesiklerle yapılan açık ameliyatlar yerini 1 cm’lik küçük kesiklerle yapılan kapalı ameliyatlara bırakıyor. Türkiye’de de dünya ile paralel olarak teknolojiyi kullanarak yapılan ameliyatlar her geçen gün artıyor.

Cerrahinin teknolojide geldiği son nokta ise robotik cerrahi. Amerikalı Intuitive Surgical firmasının geliştirmiş olduğu ‘da Vinci’ isimli robotla yapılan cerrahi girişimlerin genel adına ‘robotik cerrahi’ deniyor. Günümüzde kalp damar, üroloji, jinekoloji ve genel cerrahi operasyonlarında ‘da Vinci’ yaygın olarak kullanılıyor.

Bu ürünü Türkiye’ye getiren tek firma var. 2006 yılında Bayram Köse tarafından kurulan Cordamed Biyomedikal Mühendislik, bugüne kadar 23 adet ‘da Vinci’ ithal etti. Türkiye’de Acıbadem’den Amerikan Hastanesi’ne, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kadar 23 noktada ‘da Vinci’ robotik cerrahi sistemi bulunuyor. Beş yıl içinde bu sayının 50’yi geçeceğini öngören Cordamed CEO’su Bayram Köse, “Bugün Rusya’da 21, Yunanistan’da 10, Romanya’da 5, Bulgaristan’da 2 adet da Vinci bulunuyor. Türkiye ise 23 adet robotik cerrahi sistemiyle hem bu ülkelerin hem de pek çok AB ülkesinin önünde. Bu üstünlüğünü önümüzdeki yıllarda da koruyacak. Türkiye bulunduğu coğrafyada ‘da Vinci’ robotik cerrahi sisteminde bir merkez olma yolunda” diyor.

YABANCILARI ÇEKİYOR

2013 yılında Türkiye’de toplam bin 800 vaka robotik cerrahiyle ameliyat edildi. Bu sayı 2014’ün ilk sekiz ayında ise bin 250’yi geçti. Hastaların dağılımına bakıldığında bu sayının yaklaşık dörtte birini yabancıların oluşturduğu görülüyor. Robotik cerrahi operasyonları için Türkiye’yi en çok komşu ülkeler ve Ortadoğu ülkeleri tercih ediyor. Bunda başarılı operasyonların yanı sıra fiyat avantajı da etkili oluyor. Türkiye de robotik cerrahi operasyonlarının fiyatı 10 bin TL ile 30 bin TL arasında değişirken, ABD’de bunun 2 katı fiyata yapılıyor.

En çok üroloji, kadın hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kalp ve göğüs cerrahisi operasyonlarında robotik cerrahinin öne çıktığını belirten Bayram Köse, “Daha önceleri özellikle çevre ülkelerdeki hastalar tedavi için ABD’ye gidiyordu. Ancak şimdilerde teknolojideki gelişmeler ve fiyat avantajları nedeniyle Türkiye’yi tercih eder oldular” diyor. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiklerine değinen Köse, en yeni model olan ‘Vinci X’in Türkiye’de ilk, Avrupada üçüncü olarak bu ay içinde İstanbulda bir özel hastanede hizmete gireceğini de söylüyor.

2007 YILINDA BAŞLADI

Türkiye’de ilk da Vinci’ 2004 yılında Florence Nightingale Hastanesi tarafından kalp cerrahisi ameliyatlarında kullanılmak üzere satın alındı. O yıllarda kalp damar cerrahisi ürünleri pazarlayan bir firmada ürün müdürü olarak çalışan Bayram Köse, sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyordu. 2006 yılında kendi şirketi Cordamed’i kurup robotik cerrahi sistemi ithalatına yöneldi. Bu arada ‘da Vinci’ robotlarının üreticisi Amerikalı Intuitive Surgical firmasının Türkiye’deki tek temsilcisi olmayı başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu