Bayilik Veren Firmalar

Franchise Veren Firmalar 2015

Bayilik Veren Firmalar 2015 – Franchise 100

40 milyar dolarlık bir ekosistem yaratan franchising sektörü bin 471 işletmeye ulaştı. Yılda iki kez yayınladığımız Franchising 100 Araştırmasının sonuncusunda franchise veren en büyük 100 şirketin şube sayısı 9 bin 586’ya yükseldi. Bu şirketler 2014 sonuna kadar bin 903 şube daha açarak yüzlerce girişimciye yeni iş fırsatları ve binlerce kişiye de istihdam olanağı sağlayacak.

franchise-2015

21’inci yüzyılın markalı perakendeciliğe yeni ufuklar kazandıran işletme şekli franchising, Türkiye’de de yıldan yıla büyüyor. Bunu yaptığımız araştırmalarda net olarak görüyoruz. Yılda iki kez yaptığımız Franchising 100 Araştırması, dergimizin önemli çalışmaları arasında yer alıyor. Bu araştırmada yeni franchise fırsatlarını okurlarımıza aktarırken sektördeki büyümeyi de gözler önüne seriyoruz.

Bu hafta Yeşilköy CNR Expo’da 12’inci kez kapılarını açacak olan ‘Bayim Olur Musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’ binlerce yerli ve yabancı girişimcinin buluşma noktası olacak.

Franchise ekosisteminin yıllık 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Bu ekosistemin her geçen yıl büyümesinde, franchising sisteminin yatınmcıya ciddi bir know how birikimi sunmasının büyük etkisi var. Zira bir marka yaratmak ve o markayı kurumsal bir kimliğe büründürmek oldukça zahmetli ve uzun bir süreç. Franchise sistemi ise girişimciye iyi bir fırsat sunuyor.

Sistem girişimciye olduğu kadar franchise veren firmalara da pek çok avantaj sağlıyor. Örneğin 510 franchise şubesi bulunan Mavi’nin CEO’si Cüneyt Yavuz, markanın yaygınlaşmasında özellikle bölgelerini iyi tanıyan iş ortaklarıyla çalışmanın çok değerli katkılar sağladığını ifade ediyor. Listenin ilk sıralarında yer alan İstikbal, Bellona ve Mondi markalarını bünyesinde bulunduran Boydak Holding’in bayi yapılandırma ve perakende iş geliştirme müdürü Oğuzhan Severcan da franchise sisteminin markaların büyümesi için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekiyor.

Sistemin başanlı olabilmesi için her bir işletmenin iyi gelir elde etmesi, franchise veren ile alanm sistem ve marka sayesinde yaratılan katma değen dengeli şekilde paylaşması gerektiğine dikkat çeken Severcan, “tş ortaklarımızla büyük bir ailenin fertleri olarak ilgileniyoruz. Onlardan aldığımız güç ve destekle markalarımızı geleceğe sağlam adımlarla taşıyoruz. Onlardan gelen her türlü öneriyi alıp değerlendirerek, kendimizi her gün daha da yenileme ve geliştirme olanağı buluyoruz” diyor.

LOKALLEŞMEK BAŞARI GETİRİYOR

257 şubesiyle listenin sekizinci sırasında yer alan Domino’s’ Pizza Genel Müdürü Aslan Saranga, franchise sistemi sayesinde Türkiye’nin en uç noktalarına kadar ulaşabildiklerine dikkat çekiyor. Domino’s Pizza olarak sürdürülebilir bir pazar liderliğinin ancak yüksek müşteri memnuniyeti ve bağlılığı ile sağlanabileceğini söyleyen Saranga, “Yüksek müşteri memnuniyetini ve bağlılığını sağlayacak iş ortaklarımız, lokal pazar dinamiklerine hakim franchise’larımızdır” diyor.

Son dönemin öne çıkan yerli markalanndan Simit Sarayı da franchise sistemi sayesinde büyüme ivmesini hızlandıran şirketlerden biri. Her ay ortalama 800 adet franchise başvurusu aldıklarını belirten Simit Sarayı’nın CEO’su Abdullah Kavukcu, bu taleplerin yarısından çoğunun yurtdışından geldiğini söylüyor. 2014 yılında İngiltere, ABD, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, BAE, Umman ve Ürdün’de yeni mağazalar açacaklarını belirten Kavukcu, “Franchise pazarında başarılı olmak, zinciri doğru şekilde yönetebilmek ve geliştirmek için marka sahibinin yatırımcısını içinde bulunduğu koşulları göz önünde bulundurarak doğru şekilde yönlendirmesi önem taşıyor. Biz bu stratejiyle büyümemizi sürdürüyoruz. 2018 yılında Türkiye’de 440, yurtdışında 560 olmak üzere toplam 1000 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

f1 f2 f3 f4 f5 f6 f7 f8 f9 f10

50 BİN ŞUBE VAR

Bugün Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı bin 850 civarında. Bunların yüzde 74’ünü yerli markalar oluşturuyor. Zincirlere bağlı şube sayısı ise 50 bin civarında. Franchise veya bayilik verenlerin sayısı bin 471, zincirler içindeki oranı ise yüzde 78. Sadece kendi şubelerini açıp kendileri işleten zincirlerin oranı ise yüzde 22.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da En Büyük 100 Franchise araştırmasını gerçekleştirdik. Yaptığımız son araştırmada görüyoruz ki Franchise 100’ün toplam franchise sayısı 9 bin 586’ya ulaştı. 2014 sonuna kadar toplam bin 903 şube daha açmayı planlayan şirketler, yeni girişimcileri de bu ekosisteme dahil etmeye hazırlanıyor. Franchise vermede en çok batı illeri öne çıksa da aslında bu zincirlerin Türkiye genelinde büyüme planları var. İçlerinde son derece uygun yatırımla kurulabilecek ve yüksekkâr marjı vaat eden iş modelleri de* bulunuyor.

ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

Franchising sisteminin Türkiye’deki tek çatı örgütü olan Uluslararası Franchising Derneği (UFRAD), 1991 yılından beri sektöre katkı sağlıyor. UFRAD, bugün sayıları 130’u aşan uluslararası statüye sahip güçlü firmayı çatısı altında toplayan etkin bir kuruluş. UFRAD aynı zamanda Dünya Franchising Konseyi (WFC) aktif üyeliği ve Avrupa Franchising Federasyonu (EFF) Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütüyor.

UFRAD Başkanı Mustafa Aydın, hizmet sektörünün büyümesine paralel şekilde, franchising sisteminde de çok hızlı bir büyüme yaşandığını söylüyor. Franchising sisteminin bu hızlı büyümesinin nedenleri arasında, sistem için gerekli sermaye tutarı, girişimcinin motivasyonu, sistemin standart olması, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizmalarının bulunduğunu ifade eden Aydm’a göre, günümüzde müşteriler zamanı etkin kullanmak istiyorlar. En kısa zamanda kaliteli mal ve hizmet satın almanın önemine dikkat çeken Aydın, “Bu da kalitesini ve markasını kabul ettirmiş ürünlerin satıldığı mağazalardan alışverişle mümkün oluyor. Bu aşamada franchisingin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” diyor.

HER SEKTÖRDE FIRSAT VAR

Önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip olan franchising sistemine daha fazla girişimcinin dahil olmasını beklediklerini kaydeden Aydın, şunları söylüyor:

“Türkiye’yi franchising ile önce yabancı şirketlerin tanıştırmış olmasına rağmen, yerli şirketlerin de satış ve hizmet ağlarını genişletmenin en güvenli yolu olarak bu sistemi benimsediği görülüyor. Franchise veren markaların öncelikle konseptlerini doğru oturtup müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre markalarını geliştirmeleri gerekiyor. Gıda sektörümüz daha avantajlı gibi dursa da her sektörde dünya liderleri ile rekabet edebilecek kalitede markalarımız var. Doğru yönetim ve franchise sistemi ile her alanda faaliyet gösteren her firma dünya pazarlarında başarılı olmaya adaydır.”

300 MARKA KATILACAK

Bu anlamda Türkiye’nin ilk ve tek fuarı olan Bayim Olur musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı, önümüzdeki 18-21 Eylül tarihleri arasında Yeşilköy CNR Expo’da 12’nci kez kapılarını açacak. CNR Fuar Merkezi’nde 2’nci ve 4’üncü Hall’lerde yaklaşık 20 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek fuara, başta Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden yatırımcılar katılacak.

Her geçen yıl artan bir ilgiye sahip olan fuar, bu yıl da kendi işini kurmak isteyen yatırımcılar ve markasını büyüterek zincir haline gelmek isteyenler için kılavuz niteliğinde olacak. Medyafors Fuarcılık Organizasyonu ile UFRAD işbirliği ve Coldwell Banker Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenecek olan 12’nci Bayim Olur musun Fuarı’na, her sektörden birçok ulusal ve uluslararası marka katılacak.

Medyafors Fuarcılık Genel Müdürü Ayçan Helvacıoğlu, bu fuarla ülke ekonomisinin gelişimi konusunda önemli bir misyon üstlendiklerini, markalarla girişimcileri buluşturarak reel sektöre önemli katkı yaptıklarını söylüyor. Fuara olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Helvacıoğlu, “Fuar pek çok yenilik ve sürprizlerle 2014 yılında franchise sektörüne damgasını vuracak. 300’ün üzerinde yerli ve yabancı markanın katılacağı fuarda ziyaretçi sayısının 30 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz” diyor.

YABANCILAR DAMGA VURACAK

12’nci Bayim Olur musun Franchising Fuarı’na Avrupa piyasasına hakim, uluslararası franchise olanakları konusunda deneyimli İngiliz danışmanlık firması How 2 Franchise’ın franchise uzmanı Rod Hindmarsh da katılıyor. Fuarda bir seminer verecek olan Hindmarsh, franchise alanındaki deneyimlerini katılımcılara aktaracak. Öte yandan, Karadeniz Franchise Federasyonu başkan ve üyeleri de fuarda markalarla buluşacak.

Ayçan Helvacıoğlu, fuarın, bu yıl da yurtdışından önemli misafirleri olacağının altını çizerek şöyle devam ediyor: “Fuara Ortadoğu’nun franchise konusunda lider kuruluşu Francorp’un Başkanı Imad Charafeddine 20 kişilik bir heyetle katılacak. Charafeddine, fuarda 20’ye yakın önemli Ortadoğulu markayı Türkiye piyasasına tanıştırmak ve işbirlikleri kurmak için çalışmalar yapacak. Ortadoğu’da yatırım yapmak isteyen Türk markaları ile de görüşmeler yapacak olan Charafeddine ayrıca Bayim Olur musun Franchising Fuarı’nın açılışında düzenleyeceği seminerde önemli detaylan girişimcilerle paylaşacak.”

THE FRANCHİSE COMPANY
TÜRKİYE’DE YOL GÖSTERECEK

Türkiye’deki franchise sistemindeki hızlı büyüme nedeniyle son dönemde çok sayıda yabancı şirket Türkiye pazarına adım atıyor. 1991 yılından itibaren İngiltere’de faaliyetlerini sürdüren The Franchise Company de pazardaki potansiyeli görerek geçen yıl Türkiye’ye adım atan firmalardan biri. Şirket, bugüne kadar pek çok farklı sektörde farklı işletme modellerine uygun franchise projeleri geliştirdi. The Franchise Company, Türkiye’de, Avrupa ve Ortadoğu’da işini büyütmek isteyen markalar için başlangıç adımı olan franchise paketini ve iş modelini oluşturmada destek oluyor. Ayrıca frachisee bulma ve gündelik operasyonel desteğin sağlanmasını içeren son adıma kadar franchise geliştirmenin her aşamasında doğrudan yardım ve tavsiyelerde bulunuyor.

The Franchise Company Türkiye’nin yönetici ortaklarından Esra Karakaş Kurşun, “Markasını franchise yapmak ya da mevcut franchise işi için yeni franchisee’ler bulmak, sistemin işlerliğini kontrol etmek, verimliliği ve kârlılığı artırmak, sistem altyapısını güçlendirmek gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan firmalar için özel hizmetler veriyoruz” diyor.

LİTTLE CAESARS
2015’TE 50 ŞUBE AÇACAK

Dünyanın en hızlı büyüyen pizza zinciri ünvanına sahip Little Caesars, Türkiye pazarındaki hızını artırdı. Yıl sonuna kadar 20 yeni şube açmayı hedefleyen Little Caesars, 2015 yılında ise 50 yeni restoran açacak.

Mevcut şubelerinden 39 tanesi franchisee’ler tarafından işletilen Little Caesars’ın bu büyüme hızıyla uluslararası ağ içinde en hızlı büyüyen ülke olmaya aday olduğunu söyleyen Little Caesars iş Geliştirme Müdürü Barış Memiş, “Son bir yıldır yakaladığı yüksek satış grafiği ile Little Ceasars global ailesinin en başarılı beş ülkesi arasında yer alan Little Caesars Türkiye, son bir yıl içinde başlattığı özel franchise atılımıyla Türkiye genelindeki şubeleşme başarısını satışa da taşıdı” diyor. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde şubeleri bulunan şirket, mevcut illerin dışında Tekirdağ, Edirne, Adapazarı ve Eskişehir’de de şubeleşmek için çalışmalar yapıyor. 2015 sonunda ise 80 olan şube sayısının 150’ye çıkarılması hedefleniyor.

PİZZA PİZZA
SUUDİ ARABİSTAN’A GİDİYOR

Pizza Pizza’nın temelleri, Kanada’dan getirilen know-how’la 1995 yılında İzmir Alsancak’ta atıldı. 19 yıldır da hız kesmeden büyümesini sürdürüyor. İzmir Torbalı’da bulunan üretim merkezinden tüm Türkiye’ye dağıtım yapıyor.

Tüm ürünlerini tek bir kaynaktan tedarik ederek restoranlarına ileten şirket, yurtiçinde 44 ilde 200’e yakın, yurtdışında ise beş ülkedeki 12 restoranıyla hizmet yürütüyor.

Özellikle 2013 yılından itibaren hızla yeni şubeler açmaya başlayan Pizza Pizza, Irak, İran, Azerbaycan, Lübnan, Rusya gibi ülkelerde de hizmet veriyor. Yakın dönem hedefleri arasında Suudi Arabistan’da da şube açmak var. Suudi Arabistan’daki yatırımın bu yılın sonuna kadar hizmete girmesi bekleniyor.

KÖFTECİ RAMİZ
YURTDIŞINDA DA BÜYÜYOR

Köfteci Ramiz, Manisa Akhisar’ın Türkiye’ye kazandırdığı en önemli markaların başında geliyor. Geleneksel ürünü Türkiye geneline yaygınlaştıran şirket, 60’ıncı sayfadaki haberimizde de göreceğiniz gibi yurtdışma dönük de önemli bir büyüme stratejisi ortaya koydu. Yurtiçinde ve yurtdışındaki büyüme hamlesinin temelini ise franchise sistemi oluşturuyor. Şirket yaklaşık 10 yıldır franchise veriyor.

135 şubeyle en yaygın restoran zincirlerinden biri. Yıl sonuna kadar beş restoran daha açacak olan şirket, 2015’ten itibaren büyümesini daha çok Anadolu’ya kaydıracak. Mardin, Kahramanmaraş, Ordu, Giresun, Şanlıurfa ve Malatya öncelikli iller arasında yer alıyor. Bu arada 60’ıncı sayfadaki haberimiz de şirketin büyüme stratejisi ve yarattığı model konusunda girişimcilere önemli ipuçları içeriyor.

TAB GIDA
lOOO’İNCİ RESTORANINI AÇACAK

1995 yılında Burger King’in master franchise haklarını alarak gıda sektörüne giriş yapan Ata Grubu’na ait TAB Gıda, bugün pazarda Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ve Usta Dönerci markalarıyla faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde 860 restoranı ile Edirne’den İğdır’a uzanan çok geniş bir coğrafyada faaliyetlerini sürdürüyor.

TAB Gıda’nın Türkiye’de yıllardır sürdürdüğü başarısının önemli yurtdışı operasyonlarının kapısını açtığını da bu noktada söyleyelim. Burger King’in Çin operasyonu da TAB Gıda üst yönetimi tarafından organize ediliyor ve Çin’in fast food alanında çok güçlü olan yerel zincirlerine karşı önemli bir rekabet üstünlüğü ortaya konuyor. TAB Gıda, Türkiye’de 2015 yılında 1000’inci restoranını açmayı hedefliyor. Burger King’in çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyleyen TAB Gıda Franchise Müdürü ilhan Erhan, “Burger King’te 600’üncü restorana yaklaşıyoruz. Sbarro ve Popeyes de ise çok yakın bir zamanda 100’üncü restoranlarımızı açacağız. Arby’s’de 50’nci restorana yaklaşırken, çok yeni markamız olan Usta Dönerci’de de emin adımlarla ilerleyeceğimiz bir program ortaya koyuyoruz” diyor.

Erhan, şirketin 15 binden fazla çalışanı ve kardeş kuruluşlarıyla dikey entegrasyonun getirdiği sinerji sayesinde, hızlı ve sonuç odaklı çalışarak başarıyı yakaladığını söylüyor.

ÇITIR USTA
YAP İŞLET DEVRET MODELİ

Yaklaşık 10 yıl önce Atilla Külekçioğlu tarafından kurulan Çıtır Usta, pide, lahmacun ve kebap ürünlerinin satıldığı bir restoran zinciri. Yüzde 70’i franchise olmak üzere toplam 59 şubesi bulunan şirket, hızlı servis ve alakart restoran olmak üzere iki farklı şekilde hizmet veriyor.

Yap, işlet, devret modeliyle hizmet verdiklerini söyleyen şirketin kurucusu Atilla Külekçioğlu, “Yatırımcılara başarısı ispatlanmış full ya da hızlı sistem restoranlarımızla fırsatlar sunuyoruz. Bu model sayesinde zaman, para ve yönetim becerileri açısından kazanç sağlandığı gibi yatırımın geri dönüşünde de riskleri minimize edebiliyoruz” diyor.

Ürün kalitesi için AR-GE laboratuvarı kuran Çıtır Usta, eğitim akademisi ile de tam personel desteği veriyor. Departmanların pazarlama konusunda dirsek teması ile çalıştığını söyleyen Kürekçioğlu, “Pazarlama departmanımızın mottosu, fark yaratarak ihtiyaç karşılama” diyor.

LAVAZZA
TÜM TÜRKİYE’YE YAYILACAK

Çekirdek kahve pazarında dünya lideri olan Lavazza, 2007 yılında Best ithalat ile exclusive distribütörlük anlaşması yaparak girdiği Türkiye pazarında, gördüğü ilgi sayesinde hızla büyüyor. Lavazza Türkiye tarafından geliştirilen ‘Best Coffee Shop’ konsepti, 2014 sonuna kadar yurt genelinde 70’in üzerinde şubeye ulaşmayı hedefliyor. 2017 sonuna kadar ise 150 şubeye ulaşılması planlanıyor.

Kendi işinin sahibi olmak isteyen yatırımcılar için prestijli ve zevkli bir yatırım modeli olarak öne çıkan Lavazza Best Coffe Shop’un franchise bedeli için 40 bin Euro isteniyor. Stratejisini şubelerini alışveriş merkezleri, yoğun ve hareketli caddelerde konumlandırmak üzerine belirleyen Lavazza Best Coffee Shop’lar, ortalama 150 metrekarelik alana kuruluyor. Aylık yaklaşık 75 bin TL’tik ciroya sahip olan Lavazza Best Coffee Shop’lar yatırımcısına aylık 15 bin TL net gelir sağlıyor.

UPAQUA AQUA CYCLING
SUDA SPOR TRENDİ TÜRKİYE’DE

Tüm dünyayı saran sağlıklı yaşam trendi her gün yeni bir konseptin doğmasına neden oluyor. Bunlardan biri de Avrupa’da çok popüler olan yeni spor trendi Aqua Cyding’.Suda pedal çevirerek gerçekleştirilen Aqua Cycling trendini Türkiye’ye getiren ise inovasyon ödüllü Fransız Spabike cihazlarının Türkiye distribütörü ABL Spor oldu. Upaqua Aqua Cycling merkezlerini ilk kez Türkiye’ye getirerek girişimcilere yeni bir konsept sunan şirket, merkezlerin sayısını 2015 yıl sonuna kadar 15’e çıkarmayı hedefliyor.

Avrupa’da çok yaygın olan bu sporu Türkiye pazarında da tanıtmak istediklerini söyleyen ABL Spor ve Upaqua Genel Müdürü Aytekin Yılmaz, “Spor ve güzellik sektöründe farklı bir kanala yatırım yapmak isteyen ilk 10 franchise işletmesinden isim hakkı bedeli almayarak yatırımcıları bu yeni sisteme kolayca dahil ediyoruz. Bu sistem uygun yatırım maliyeti ve yıllık yüzde 40 net kazanç sağlayarak küçük m2’li bir işletme avantajıyla, yatırımcılarına kısa sürede geri dönüş sağlıyor” diyor.

SMACH GIDA MAKİNE
DONDURMA MAKİNESİ İHRAÇ EDİYOR

2006 yılında dondurma makinesi üreterek Türkiye’de ve tüm dünyada adından söz ettirecek bir şirket yaratma fikriyle yola çıkan Yağız Çiftçioğlu ve Aytül Kaya, bugün Smach Gıda Makine’yi 65 ülkeye ihracat yapan birşirket haline getirdi. Şirket, Manisa’da 2 bin 500 metrekarelik bir tesiste soft dondurma, frozen yoğurt, milk shake, slush gibi farklı ürünler için makine üretimi yapıyor.

Tüm dünyada Avustralya’dan Meksika’ya, Norveç’ten Güney Afrika’ya kadar çok geniş bir yelpazede ihracat yapan Smach Gıda Makine, 2014 yılının ilk sekiz ayında bir önceki yıla göre yüzde 110 büyüdü. Şirketin 2015 yılı hedefi ise yüzde 150’lik bir büyüme yakalamak. Şirket, bu büyüme rakamlarını yakalamak için ihracata ağırlık vermeyi planlıyor. Smach Gıda Makine, özellikle verdiği kaliteli satış sonrası servis hizmeti ve ucuz yedek parça ile rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.

KOMAGENE
GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR

Çiğ köfte zincirleri Türkiye’de son yılların en popüler ve en kazançlı yatırım alanlarından biri haline geldi. Türkiye’de etsiz çiğ köfte pazarının büyümesinde önemli rol oynayan Komagene, girişimcilerle büyümeye devam ediyor. Şirket, Türkiye’de ve Köln’de kurulan üretim tesisleri ile Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına tek merkezden +4 derecede soğuk zincirli dağıtım yaparak her şubede aynı lezzet ve tazelikte çiğ köfte yemeye olanak sağlıyor.

Komagene Genel Müdürü Çetin Tekdemir, bu franchise zincirine ortak olmak için hareketli bir noktada 20-30 metrekare işyeri ya da AVM’lerde stand/kioks noktaları gerektiğini söylüyor. Ortalama yatırım ise 10-20 bin TL’ye mal oluyor. Komagene’nin halihazırda Türkiye genelinde 79 ilde 654 bayisi bulunuyor.

E-SHOP
81 İLİ HEDEFLEDİ

Era Şirketler Grubu, enerji konusunda uzmanlaşarak sektöründe mühendislik ve müşavirlik, sanayi ve üretim, ticaret ve temsilcilik, inşaat ve taahhüt hizmetleri veriyor. Faaliyet merkezi Ankara’da bulunuyor. Era Şirketler Grubu’nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Alpay Ünal, aynı zamana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Enerji Meclisi Başkan Vekili olarak görev yapıyor.

Grup bünyesinde faaliyete geçirilen ve enerji marketi olarak tanımlanan E-Shop’un hizmet alanı olarak tüm Türkiye belirlerirıiş durumda. Türkiye’de bayilikler sistemiyle büyüme hedefleniyor. İstanbul, Antalya, Alanya, Mersin, Batman, Tarsus, Osmaniye, Sivas gibi illerde faaliyetleri bulunan E-Shop, etkin bir büyüme grafiği izliyor. E-Shop’ların 2015 yılı sonunda 81 noktada açılması planlanıyor.

MEAL BOX
HIZLI BÜYÜME İÇERİSİNDE

Meal Box, Türk mutfağı konseptinde hizmet veren ve hızlı büyümesi ile dikkat çeken bir restoran işletmecisi. Mayıs 2014’te Ataşehir’ de ilk şubesini açan Meal Box, hızlı bir büyümeyle dört ay içinde sadece paket servis yapan sekiz şube açtı. Bugün itibariyle Acıbadem, Ataşehir, Suadiye, Beşiktaş, Etiler, Maslak, Göktürk ve Şişli’de moto-kurye ekibiyle evlere ve ofislere Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini ulaştırıyor. Sadece teslimat yapan bir Meal Box şubesinde sevkiyat personeli dahil dört kişi çalışıyor. Siparişler Mealbox.com.tr ve 444 9 434 numaralı çağrı merkezi numarasından veriliyor. Meal Box, hem paket servis hem de restoran formatında çalışacak ilk şubesini ise ekim ayında açmayı planlıyor.

İstanbul’un çok farklı semtlerindeki tüketicilerden Meal Box açılması yönünde alman talepler sonucu franchising sistemiyle büyümeye karar verdiklerini belirten Meal Box Genel Müdürü Murat Demirhan şunları söylüyor: “Bu yıl sonuna kadar franchising yöntemiyle 20 şube daha açmayı hedefliyoruz. 2015 yılının ilk yarısında ise kendi açacağımız şubeler ve franchising verdiğimiz şubelerle birlikte 80 şubeye ulaşacağımıza inanıyoruz”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu