Yabancı dil öğrenimini online kanala taşıyan girişimler artıyor
Yabancı dil öğrenimini online kanala taşıyan girişimler artıyor. Türkiye’deki genç nüfusun ve yabancı dil öğrenme isteklerinin arttığını gören global şirketler Türkiye pazarma gelmeye başladı. Bu şirketler Türkiye’de yerelleştirerek internetten uyguladıkları eğitimlerin yam sıra mobil kanaldan da eğitim seçenekleri sunuyor, önümüzdeki dönemde kullamcı sayılanımı artması bekleniyor.
Yabancı dil bilmek günümüzde bir gereklilik haline geldi. Birçok insan kariyerlerine ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yabancı dillerini geliştirmeye ihtiyaç duyuyor. Ancak yabancı dil öğrenirken kullanılan klasik metotlar çoğu zaman günümüz ihtiyaçlarını karşılamıyor. Her işlemin online ortama taşındığı günümüzde mekan ve zamandan bağımsız eğitim alabilme olanağı da giderek artıyor. Son dönemde yabancı dil eğitiminde online sistemlerin artışı ve bu alandaki girişimler de bu yönüyle dikkat çekiyor.
Global pazarda faaliyet gösteren online yabana dil eğitimi veren şirketler, birer birer Türkiye’ye yatının yapmaya başladı. Busuu, LinguaLeo ve Cambly son dönemde Türkiye’ye gelen şirketlerden bazılan. TTNET de online yabancı dil öğrenimi sunan yerli girişimler arasında yer alıyor.
GLOBAL ŞİRKETLER GELİYOR
Günümüzde artık bir doktor kliniğinde sıra beklerken, metroda yolculuk ederken ya da spordan sonra dinlenirken bile İngilizce pratik yapabiliyoruz. Çünkü web dışında yabancı dil eğitiminin mobil versiyonu da mevcut. Android, İOS, Windows Phone üzerinden eğitime ulaşmak mümkün. Üyelik sistemi üzerinden sağlanan eğitimde, ücretsiz erişim seçeneğinin yanı sıra daha fazla içerik için aylık ücretlendirme yapılıyor.
Türkiye’nin genç nüfusu, yüksek internet penetrasyonu ve gelişmiş bir internet ve mobil altyapısı var. Büyük genç nüfusu dünya ekonomisine kolaylıkla entegre oluyor ve dünya trendlerini izliyor. Bu verilerden yola çıkan global online dil platformlan, Türkiye’yi pazarlan araşma almaya uğraşıyor.
İngilizce Yeterlilik Endeksi 2013’e göre, Türkiye İngilizce yeterliliğini son altı yılda en fazla geliştiren ülke. Bu araştırmaya göre Türk kullanıcılann yüzde 78’i lisan becerilerini arttırırlarsa finansal statülerinin de gelişeceğine inanıyor. Bu nedenle pazarda daha da büyüme olacağına inanan şirketler Türkiye’ye gelmeyi tercih ediyor. Şirketlerin önümüzdeki yıla ilişkin büyüme hedefleri de önemli bir potansiyele işaret ediyor.
1,6 MİLYON KULLANICISI VAR
Türkiye’ye odaklı şirketlerden biri olan Busuu, dünya çapında 45 milyonun üzerinde kullanıcısıyla lisan öğrenme konusunda en geniş sosyal ağa sahip şirketlerden biri. Günde 40 bin kullanıcısıyla, çevrimiçi ve uygulamalar üzerinden 12 dilde görsel-işit-sel, ücretsiz veya premium ücretli olmak üzere lisan dersleri veren Busuu’nun Türkiye’de online ve mobil olmak üzere 1,6 milyon kullanıcısı var. Şirketin öncelikli hedefi kullanıcı sayısını 2015’te 3 milyona çıkarmak.
Busuu Kurucusu ve CEO’su Bemhard Niesner, “Kullanıcıların web sitemizle ilgili en sevdikleri şey, ana dilinde konuşanlarla iletişime geçebilme olanağına sahip olmalan. Başka hiçbir sosyal dil öğrenme kursu bunu sağlayamıyor. Aynca kullanıcılarımız için hareket halinde ve mobilken öğrenmek çok önemli olduğu için onlara mobil aplikasyonlarımızı her zaman optimize ediyoruz” diyor.
ONLINE PRATİK İMKANI
İngilizce ve İspanyolca dil öğrenmek isteyen kullanıcılara Skype benzeri bir yapıyla online eğitim sunan örneklerden biri de Cambly. İki eski Google yazılım geliştirme uzmanı Sameer Shariff ve Kevin Law tarafından 2013 yılının başlarında kurulan şirket Türkiye’den Etohum’un da yatırım yaptığı girişimler arasında yer alıyor.
Cambly, tamamen online konuşma ve pratik yapma modeline dayanıyor. Aylık dakika paketleri satın alarak kullanıyorsunuz. Örneğin her gün 15 dakikalık online konuşma eğitimi karşılığında aylık 60 dolarlık bir ödeme yapıyorsunuz. Servise kayıt olduktan sonra hangi saatlerde uygun olduğunuzu seçiyorsunuz ve eğitmenleri görüyorsunuz.
Eğitmenlerin arasından seçim yapmak mümkün. Şu anda en fazla kullanıcıya Türkiye, Rusya, Brezilya’da sahip olan Cambly, şimdi Güney Kore, Çin ve Japonya’ya da öncelikle odaklanıyor.
MOTİVASYON SAĞLIYOR
LinguaLeo, bugün dünya üzerinde 9,5 milyon üyeye sahip ve büyümeye devam ediyor. Türkiye’deki genç nüfusun İngilizcelerini çok daha fazla geliştirmelerinde öncü bir rol almak isteyen LinguaLeo, kişilerin İngilizce ders görmelerine rağmen motivasyonlarını kaybetmeleri sonucunda yabancı dil konuşmadıklarım gözlemledi. Bu nedenle oyunlaştırma, kişiye özel ve otantik içeriklerle yine kişiye özgü bir dil öğrenim planı ve kişinin diğer tüm öğrencilerle iletişime de geçmesini sağlayarak onlan motive ediyor.
Yerli tarafta ise iş dünyasına yönelik online dil eğitimini de içeren farklı eğitimlere de sahip TTNET’in TTNET ProG hizmeti var.
İş yaşamı ve günlük hayat için gerekli olan eğitimleri online olarak üyelerine sunan bu kişisel ve profesyonel gelişim platformu 2011 yılından beri hizmet veriyor. Bugüne kadar 25 bin kişi eğitimlerinden yararlanırken uzun vadede 100 bini aşkın kişinin eğitim görmesi hedefleniyor. iTNET ProG içerisinde İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dil eğitimleri bulunuyor.
“2015TE 3 MİLYON KULLANICIYA ULAŞACAĞIZ”
‘Türkiye ekonomisinin büyümesiyle, kullanıcılarımızın yüzde 60’ı işyerinde yabancı bir lisan bilmenin çok önemli olduğunu düşünmeye başladı, Türkiye 1,6 milyon Busuu kullanıcısı ile bizim için en önemli 10 ülke arasında bulunuyor. Türk kullanıcılar sosyal ağlarımızı en çok kullananlar arasında ikinci sırada yer alıyor. Türk kullanıcılarınızın yüzde 54’ü İngilizce öğreniyor. Yüzde 68’inin kariyer için dil öğrenmesi çok ilgi çekici. Türkiye lisan öğrenme pazarı açısından yüksek bir potansiyele sahip. 2014 yılında yüzde 100 büyüyerek Türkiye’de 3 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. 2015 yılında da yine yüzde 100 büyüme ile 6 milyon kullanıcıya ulaşma planımız var”
“TÜRKİYE’DE İYİ BÜYÜME YAKALADIK”
Türkiye’deki lansmanımızı 16 Haziran’da yaptık. Türkiye, LinguaLeo için Rusya ve Brezilya’nın ardından üçüncü önemli ülke konumunda ve şirketin küreselleşmesinde anahtar bir rol oynayacak. Türkiye gibi dinamik bir pazarda oldukça iyi bir büyüme yakaladık. Bu yılın sonunda 100 bin üyeyi geçmeyi hedefliyoruz. LinguaLeo’yu tüm platformlarda daha etkili, daha kişisel ve daha etkileşimli bir hale getireceğiz. LinguaLeo’yu 2014’te uluslararası alanda ölçeklendirmenin yanında, hizmetimizi başta İspanyolca konuşulan ülkeler olmak üzere yeni pazarlara açacağız. Aynı zamanda uluslararası büyük yayıncılarla işbirliklerimizi sağlamlaştırıyoruz. Yıl bitmeden önce ürünümüzle ilgili heyecanlı birkaç yenilik paylaşmayı planlıyoruz’