En Büyük Reklam Grubu IPG, Promoqube Satın Aldı
Türkiye’nin ilk sosyal medya ajanslarından olan Promoqube’ü dünyanın en büyük reklam gruplarından olan IPG satın aldı. Şirketin Promotjube’ü dünya markası yapma vizyonuyla bu satm almayı gerçekleştirdiğini söyleyen ajans ortaklarından Özgür Alaz, satış rakamıyla ilgili bilgi vermekten ise kaçmıyor.
Türkiye’de hızlı büyüyen dijital ve sosyal medya ajanslarının son iki yıldır global reklam gruplan tarafından satın alındığım görüyoruz. Son olarak dünyanın en büyük reklam holdingleri arasında olan Amerikalı Interpublic Grup’un medya yatırım kolu olan IPG Mediabrands, geçen hafta, Türkiye’nin ilk sosyal medya ajanslanndan olan Promoqube’ün yüzde 100’ünü satın aldığını duyurdu. Sektörde oldukça konuşulan bu satın almanın hikayesini Promoqube ortaklanndan Özgür Alaz ile konuştuk.
2010 yılında kurulan ve 35 kişilik bir ekibi olan Promoqube’ün kurulduğu günden bu yana kendi alanında fark yaratmak için çalıştığım söyleyen Alaz, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Promoqube, Türkiye’de Facebook’ta ilk kampanyayı gerçekleştiren ajans. Biz sosyal medyayı bir eğlence aracı olarak görmedik. Sosyal medyanın markalar için sunabileceği farklı faydalara odaklandık. Kendimize ait geliştirdiğimiz teknolojiler var. Örneğin SenseKit adım verdiğimiz, Türkiye’nin en gelişmiş sosyal monitoring ve CRM programını geliştirdik. Bunun yanında dünyanın neresinde olursa olsun kullanılabilecek kampanya yazılımlan yaptık. Twitter’ı markalar için müşteri hizmetleri verilecek bir mecra olarak gören ve buradaki ilk müşteri hizmetleri operasyonunu başlatan yine biz olduk.”
Interpublic Grup’un dikkatini çeken ve şirketin Promoqube’ün yüzde 100’ünü almak istemesine neden olamn da bu geliştirdikleri dijital stratejiler ve ürünler olduğunun altını çizen Alaz, görüşmelere 1,5 yıl önce başladıklarım belirtiyor. Grubun kendilerine geliştirdikleri teknolojiyi daha efektif nasıl kullanabileceklerini öğrenmek için geldiğini anlatan Alaz, daha sonra bu işi farklı ülkelerde de yapabileceklerini görüp, Promoqube’ü dünya markası yapma vizyonuyla işin satın almaya dönüştüğünü söylüyor. Özellikle Twitter’ın yasaklanması ve internet yasaklarının süreci uzattığından bahseden Alaz, geçen hafta ise imzaların atıldığım belirtiyor.
Şirketin ne kadara satıldığıyla ilgili bilgi vermeyen Alaz, bundan sonra iş yapış şekillerinde nasıl bir değişiklik olacağını ise şu sözlerle anlatıyor: “Biz kurucular yine işin başındayız. Yaratıcı ekibi ve yönetim kadrosunu güçlendirmek için çalışmalara başladık. Bu ortaklıkla kısa vadede teknoloji ihracatı yapacağız. Şu anda İsviçre ve Yunanistan’a geliştirdiğimiz teknolojiyi ihraç etme aşamasındayız. Uzun vadede ise farklı ülkelere ofis açılabilir.”