Ortak vize bilgi sistemi faaliyete geçti
25 Eylül tarihi itibariyle kullanılmaya başlanan Vize Bilgi Sistemi (VBS), Shengen vizesi başvurularında artık yeni bir döneme geçildiği anlamına geliyor…
TÜRKİYE’DEKİ Schengen üyesi üye ülke konsoloslukları 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Vize Bilgi Sistemi’ni (VBS) kullanmaya başladı. Schengen üyesi AB (Avrupa Birliği) üye ülkelerinin vize bilgilerini paylaşmasına imkan sağlayan bu sistemle birlikte, Schengen vizesi başvurularında yeni bir dönem de başlamış oldu. VBS kapsamında, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu üçüncü ülke vatandaşlarının, başvuru yaparken parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verilerinin, Schengen vize başvuru formunda sağladıkları verilerle birlikte ilgili birimler ile paylaşılması öngörülüyor. Sistem dahilinde beş yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında, VBS’ye kayıtlı önceki başvurularda verilmiş olan biyometrik verilerden yararlanılması söz konusu olacak.
HEDEF, VİZE SÜRECİNİ ETKİNLEŞTİRMEK
Türkiye’de 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren uygulamaya geçen VBS, esasen AB tarafından Ekim 2011 tarihinden bu yana Orta ve Kuzey Amerika, Karayipler ve Batı Balkanlar gibi farklı coğrafyalarda uygulanan bir sistem.
VBS ile üç aya kadar olan kısa süreli vize başvuruları başta olmak üzere, vize prosedürlerinin kolaylaştırılması, vize başvuru noktalarının artırılması, Schengen vizesi başvurularında önceden yaşanan suiistimaller ile mücadele edilmesi ve vize başvurucularının kişisel verilerinin korunması hedefleniyor.
Bu sistemle şu hedeflere ulaşılacağı düşünülüyor:
■ İlk defa vize başvurusunda bulunmak üzere seyahat edeceklerin bu seyahatlerinin kolaylaştırılmasına katkı sağlanacağı,
■ Uzun süreli ve çoklu giriş vize başvurusunda bulunan kullanıcıların, iyi niyet (bona fide) statülerinin daha kolay bir şekilde tespit edilmesi suretiyle, bü kişilere uzun süreli ve çoklu giriş imkanı sağlayan vizelerin verilmesini kolaylaştıracağı,
■ Vize için başvuru yapılabilinecek noktaların sayısındaki artış ile birlikte, ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan vize başvurucularının mağduriyetlerinin giderileceği,
■ Başvuru yapan kişilerin veri güvenliklerinin artırılacağı.
MERKEZİ BİR SİSTEM OLUŞTURULDU
Esasen bu, 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrasında resmiyet kazanan ‘Türk Vatandaşlarına Yönelik Vize Serbestliği Yol Haritası’nm bir gerekliliği.
Söz konusu Yol Haritası’nın birinci bloğunu oluşturan ‘Belge Güvenliği’ kapsamında, VBS dahilinde öngörülen uygulamaya Türkiye’nin uyumu talep ediliyor. VBS’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye, vatandaşlarının AB üyesi ülkelerin vizesiz seyahatine ilişkin öngörülen bir ölçütü de yerine getirmiş olacak.
Bu sistem ile Schengen Alam’na giriş yapılan AB dış sınırlarındaki kontrol noktaları, bir merkeze bağlanmakta; böylelikle vize başvurularına ilişkin veriler ve prosedürler, vize başvuru sonuçları, kısa süreli vizeler ve transit vize uygulamaları tek bir merkezden görüntülenip kontrol edilebilmekte.
VBS’nin kurulumu ile birlikte,
■ Schengen üyesi AB ülkeleri yetkilileri arasında, üç aya kadar olan kısa süreli vizeler konusunda veri alışverişine imkan sağlanıyor. Bu nedenle VBS, Schengen Alanı’nm dış sınırlarında vize başvuru prosedürlerini ve kontrollerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
■ Vize başvuru noktalarının artırılması öngörülüyor.
■ VBS, Schengen vizesi başvurularında yaşanan suiistimallerle mücadelede önemli bir adım. Örneğin, ‘vize ticareti’ olarak adlandırılan ve vize başvurularının reddi sonrasında kimi başvurucular tarafından tercih edilen suiistimallerin giderilmesi konusunda önemli bir araç olarak kullanılıyor.
■ Vize prosedürlerinde, verilerin işlenmesi konusunda güvenli bir veri tabanı olan VBS, vize için başvuranların kimlik hırsızlığına karşı korunma düzeyinin artırılmasını ve hatalı tanımlamaların önüne geçilmesini sağlıyor.
■ VBS ayrıca başvuruculara, kendisi ile ilgili sisteme girilen veriyi, o veriyi sisteme giren üye devletten talep etme hakkı sağlıyor. Bu sayede başvurucu, kendisiyle ilgili hatalı verilerin düzeltilmesini ve yasal olmayan bir şekilde kaydedilmiş olan bilgilerin silinmesini talep etme hakkına sahip oluyor.
Ama ne var ki vize henüz kalkmıyor. Bu, sadece o hedefe yönelik bir adım. O kadar…