Golf Topunun Yüzeyi Neden Çukurludur?
Yüzeyi çukurlu olan golf toplan, yüzeyi pürüzsüz olanlara göre iki kat daha uzak mesafeye ulaşabilir. Genel olarak yüzeyi pürüzsüz olan toplarda topun etrafındaki hava akışının, çukurlu olanlara göre daha kolay olduğu düşünülse de deney sonuçları aksini gösteriyor.
Hava, hareket eden bütün cisimlerin üzerine bir kuvvet uygular. Hareket halindeki topa çarpan hava nedeniyle topun ön yüzünde basınç yüksektir.
Kuramsal olarak havanın topun etrafındaki hareketi tam anlamıyla simetrik olmalıdır. Yani havanın topa çarptığı ön tarafında basınç en yüksekken, hava yanlara doğru hareket ederken basıncın giderek azalması, topun yanlarında en düşük değere ulaşması ve bu noktadan sonra topun arkasına doğru hareket ederken tekrar artmaya başlayıp topun arkasında tekrar en yüksek değere ulaşması gerekir.
Bu durumda topa etki eden basınç dengeli olacağından, topa etki eden net kuvvet sıfır olur. Gerçekte hava topun ön kısmından arka kısmına doğru hareket ederken basınç topun üzerindeki belli bir noktaya kadar azalır. Bu noktadan sonra hava akışı düzensizdir. Basıncın düşük olduğu bu bölgenin geniş olması durumunda, topun üzerine etki eden net kuvvet topun yavaşlamasına neden olur.
Yüzeyi çukurlu yapıda olan golf toplarında hava akışının düzensiz olduğu türbülans bölgesi daha küçüktür. Bu durumda topa etki eden sürtünme kuvveti daha düşük olduğundan yüzeyi çukurlu golf topu, yüzeyi pürüzsüz olana göre daha uzak mesafeye ulaşabilir.