3 Boyutlu Mikro Baskı Teknolojisi
NEDEN ÖNEMLİ?
3 boyutlu baskı teknolojisini hem biyolojik malzemeler üretmek hem de mikro boyutlu fonksiyonel parçalar yaratmak için kullanmak istiyorsak en küçük ayrıntıların bile iyi hesaplanılarak üretildiği bir teknolojiye ihtiyaç var.
NE YAPILDI?
Çeşitli malzemeleri bir arada kullanabilen, bu sayede örneğin dokuları damarlarla birlikte üretebilen bir baskı makinesi.
3 boyutlu baskı makineleri son yıllarda çok büyük bir atılıma dönüştü. Özellikle de biyo-baskı makineleriyle yapay organlar üretmeye başladığımızdan beri.
Bu alanda kullanılan teknolojiler hızlanarak gelişiyor. Artık becerileri öylesine gelişti ki en karmaşık yapıları bile üretebiliyorlar. Ancak biyo-baskı yapabilenler haricindeki makinelerin hala çok büyük bir handikapı var: Birçoğu ana malzeme olarak plastik veya metal alaşımlarını kullanıyor.
Peki birçok farklı materyali bir arada kullanarak yaşayan hücrelerden tutun da yarı iletken malzemelere kadar her şeyi basabilen bir makine olsa harika olmaz mıydı? Çok yakın bir zamanda böyle bir makine üretilmiş olacak.
Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler profesörlerinden Jennifer Lewis başkanlığındaki araştırma ekibinin geliştirmeye devam ettiği baskı makinesi gerçekten sınır tanımıyor. Dilenen malzemeden mekanik parçaları biyolojik materyallerle birleştirebilen makine her şeyi birbirine entegre edebiliyor. Bu gelişme, artık 3 boyutlu baskı teknolojisi sayesinde çevresini algılayıp tepki verebilen malzemeler üretilmeye başlanacağını da müjdelemiş oldu. Lewis; “Entegre olabilen şekiller ve fonksiyonların beraberinde öğrenebi-len malzemeler üretmek, 3 boyutlu baskı teknolojisinin bir sonraki adımı olacak” diyor.
Geçtiğimiz yıl mikroskobik boyutlarda malzemeler basmayı başaran Lewis ve ekibi şimdi farklı malzemeleri de bir arada basmayı başardıkları için plastik parçalar üzerine konumlandırılmış hassas sensörler gibi daha zor teknolojileri yaratmaya yoğunlaştılar. Bunun yanı sıra, biyolojik baskı yaparak bir dokuya bağlı karmaşık damar yapısını da tek seferde çıkarabiliyorlar. Böyle bir işlem için canlı hücrelerden elde edilen çeşitli renklerde mürekkepler ve biyolojik malzemeler kullanılıyor.
Bu yapay doku ve organlar henüz gerçekleri kadar fonksiyonel değiller. Lewis; “Bu teknoloji öylesine yeni ve karmaşık ki hepimiz deneyerek öğreniyoruz” diyor. Görünen o ki, fonksiyonel bir yapay organın üretilebilmesi için hala zamana ihtiyaç var.
Harvard Üniversitesi’nden Jennifer Lewis ve ekibinin yarattığı baskı makinesi her türden malzemeyi bir arada kullanarak birbirine entegre olmuş parçalar basabiliyor.
Bilgisayar aracılığıyla gerekli talimatlar girildiğinde, üstteki gibi oldukça girift bir yapıya sahip malzemeler bile dakikalar içinde basılabiliyor. Bu tür bir sentetik malzeme için polimer mürekkepler kullanılıyor.