Döküm İşi Yapan Kadın Girişimcinin Başarı Hikayesi
Baba mesleği dökümden farklı marka yarattılar
Uzun yıllardır baba mirası dökümcülük işini yapan iki kız kardeş Aynur ve Ayşin Ayhan, bu alandaki üretimdeki deneyimlerinden yararlanarak Aniva markasıyla ev gereçleri üretimine başladı. Tost, hamsi, pankek için özel döküm tava ve mangal tasarlayan ikili, şimdiden ihracata da başladı.
Aynur ve Ayşin Ayhan kardeşler babalarından devraldıkları Ayhan Metal’i bugün dünyaya ihracat yapan bir şirket haline getirdiler. Uzun yılların getirdiği üretim deneyimini kendi markalarını yaratmak için kullanmaya karar veren kardeşler şimdi de perakendeye adım atarak Aniva markasıyla ev gereçleri üretmeye başladı. Yurtdışına ihracata başlayan iki kardeşin hedefi ürün gamını geliştirerek Aniva’yı hem Türkiye’de, hem yurtdışında önemli bir ev gereçleri markası haline getirmek.
Sanayinin en zorlu alanlarından biri olan döküm sektöründe uzun yıllardır mücadele eden Aynur ve Ayşin Ayhan kardeşlerin başarı hikayesi çocukluk yıllarına dayanıyor. Başarılı kadın girişimcilerin babası Mehmet Ayhan Türkiye’de ilk kez metal enjeksiyon makinesinin seri üretimini yapan isim. Aynur ve Ayşen Ayhan da çocukluklarından itibaren işin içinde büyüyor.
İkisi de makine mühendisi
“Babam tornacılıktan geliyor. İstanbul’a gelip bir akrabasının yanında kalıyor. Elinde iş geldiği için hızla yükseliyor. Sonra kendisi makine imalatı yapmaya başlıyor. Türkiye’de metal enjeksiyon makinesini seri olarak üretmeye başlayan ilk isim. 0 dönemde üretim yapan az sayıda kişiden biri olduğu için işini hızla büyütüyor” diyerek anlatıyor Aynur Ayhan babasının hikayesini.
Çocukluklarından itibaren babalarına yardımcı olan iki kız kardeşin bu ilgisi üniversite döneminde bölüm seçimlerinde de etkili oluyor. Aynur Ayhan makine mühendisliği okumaya karar veriyor. “Ben üniversitede okurken babam bu işi yapacak mısın diye sordu? Ben de yapacağımı söyledim. Böylece babam da işlere devam etme kararı aldı” diyor Aynur Ayhan. 1988’de okuldan mezun olur olmaz aile şirketinde çalışmaya başlıyor.
Döküm işine girdiler
Kendisinden 19 ay küçük kız kardeşi Ayşin Ayhan ise işletme okumayı düşünürken ısrar üzerinde yazdığı tek makine mühendisliği bölümünü kazanıyor. Ayşin Ayhan’ın okulu bitirmesi ise aile şirketi için yeni bir dönüm noktası oluyor. Zira Ayşin Ayhan makine imalatı yerine döküm işine girmek istiyor. Bunun üzerine babalarının desteğiyle döküm işine giriyor Ayhan kardeşler. Bir süre hem döküm işini hem makine imalatını birlikte yürütüyorlar. “Bu arada erkek kardeşimiz de makine mühendisliği okumaya başladı. Bizim işlerimiz büyümeye devam ediyordu. Yer yet-memeye başladı ve Gebze’de organize sanayiye taşındık” diyor Aynur Ayhan.
Baba Mehmet Ayhan’ın zamansız ölümü ise yeni bir dönemin başlangıcı oluyor şirkette. Henüz 27 yaşında olan Aynur Ayhan ve kendisinden 19 ay küçük kardeşi Ayşin Ayhan işlerin başına geçiyor. Aralarından görev dağılımı yaparak şirketi birlikte yönetmeye başlıyor iki kardeş. Aynur Ayhan daha çok pazarlama gibi konularla ilgilenirken Ayşin Ayhan ağırlıklı olarak fabrikada kalıp üretimle ilgilenmeyi tercih ediyor.
Krizin ardından marka geliyor
Erkek kardeşleri mezun olduktan sonra makine işini ona bırakıp iki kız kardeş tamamen döküm işine odaklanıyor. “Ayhan Metal Döküm olarak iki kız kardeş yolumuza devam ettik. Kardeşimiz farklı işler yapmak istediği için tamamen bıraktı şirketi. Bu süreçte kalite belgemizi aldık, ihracat yapmaya başladık” diyor Aynur Ayhan. Ayhan Metal, bu süreçte otomotivden beyaz eşyaya kadar farklı sektörlerde dünya devlerine hizmet vermeye başlıyor. “Ayhan Metal olarak üretimimizin yüzde 65’ini ihraç ediyoruz” diyor Aynur Ayhan.
2008 krizinde ise yeni bir süreç başlıyor Ayhan Metal için. Kriz döneminde bir öz eleştiri yaptıklarını söylüyor Aynur Ayhan ve şöyle devam ediyor: “Şapkamızı önümüze koyup düşündük. Fason dökümcü olunca siparişe göre ne gelirse onu üretiyorsun. Her işi gibi onun da avantajları vardı. Krizden önce otomotiv ağırlıklı çalışıyorduk. Stratejimiz tekrar gözden geçirdik. Ayhan Metal’de farklı sektörlere girip orta seg-mentte üretim yapmaya ve avantajlarımızı ön plana çıkartacak sektörlere girmeye çalıştık. Ve zaten müşteriye kalıp tasarımından üretime kadar her şeyiyle tam bir ürün verdiğimiz için kendimiz bir marka oluşturmaya karar verdik.”
İlk ürünleri; Tosti
‘Ne üretelim?’ diye düşünürken Ayşin Ayhan’ın yemek merakı önlerine yeni bir kapı açıyor. “Kız kardeşim yemeği çok sever. Pazar günlerini şölen gibi kutlarız. Kardeşim Ayşin çocukları için geçmişte kullandığımız alüminyum döküm tost makinelerinden arıyordu. Piyasada istediği gibi bir ürün bulamayınca neden biz yapmıyoruz diye düşündük” diyerek anlatıyor süreci Aynur Ayhan. Böylece tost makinesi yapmaya karar veren ikili yaklaşık bir yıl süren tasarım sürecinin ardından yaklaşık üç yıl önce Aniva markasıyla ilk ürünleri Tosti’yi piyasaya sürdü. Tavayı modernize ettiklerini söyleyen Aynur Ayhan, “Eski ürünlerde tavayı açınca kocaman açılıyordu ve yıkaması zordu. Biz nonstick kapladık. Ürüne çıkarılabilir kapak yaptık. Gıda standartlarına uygun zarif tasarımlı bir ürün geliştirdik” diyor. Ardından da pankek yapılan ‘Panki tava’yı geliştiren ile kardeşler piyasadaki alüminyum tavaların aksine, yanmaz ve yapışmaz kaplamaya sahip olan bu tavaların ardından çift taraflı kullanılabilen balık tavası ürettiler. Tasarımları özel olarak geliştirilen bu tavaları, özel tasarım bir mangal izledi.
Ürünlere kadın dokunuşu
Alüminyum gövdeli 2.5 kilo ağırlığındaki mangal, pratik kullanımlı ve bir çanta gibi rahatlıkla taşınabilecek şekilde tasarlanmış. Açıldığında iki ayrı ızgara oluyor. Geçen yıl şubat ayında Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Ambiante Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkarttıkları ürünleri dünyada da ilgi toplamış. Belçika, Hollanda ve Almanya’ya ihracata başladıklarını söyleyen Aynur Ayhan, Güney Amerika’ya açılmak için çalışmaların sürdüğünü söylüyor, iç piyasada ise zincir mağazalarla anlaşma yapmak için çalışmalar sürüyor. Bu arada ürünler internet sitelerinde satılıyor. Ürünlerine kadın dokunuşu kattıklarını söyleyen Ayhan Metal Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Ayhan, “insan sağlığına uygun, kaliteli ve insanın hayatını kolaylaştıran ürünler yapmayı hedefledik” diye konuşuyor.
Ürünlerinde çevre duyarlılığı gibi konulara önem verdiklerini söyleyen Ayhan, yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını söylüyor, ilk sırada ise gazlı mangal bulunuyor. Müşteriyi dinleyerek onların geri dönüşlerine göre ürünlerini geliştirdiklerini ve yeni ürünler üzerine çalıştıklarını söyleyen Ayhan, “ihracata yönelik ürünlerde onların taleplerine uygun şekilde ürünlerimizi geliştiriyoruz. iç piyasada da müşteri beklentileri bizim için çok önemli” diye konuşuyor.
Aynur Ayhan STK’larda çalışıyor
Aynur Ayhan aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarında da etkin bir isim. İstanbul Sanayi Odası’nm az sayıdaki kadın meclis üyelerinden biri olan Aynur Ayhan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği’nde de Denetim Kurulu Üyesi. Ayrıca Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği’nin üyesi olarak çalışmalara katılıyor.