Reklamlarda önlü kullanımında yeni trend
Reklamlarda önlü kullanımında yeni trend uzmanlara yer vermek oldu. Doktor, tarihçi, ekonomist olarak ünlenen pek çok isim, son dönemde inşaattan elektroniğe pek çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin iletişim çalışmalarında yer alıyor. Üstelik konunun uzmanı değil, fikir lideri ünlüler olarak…
Reklamlarda ünlü kullanımı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çokça uygulanan bir yöntem. Genellikle markaya dikkat çekmek için, ‘meşhur’ diye tabir edilen, halk tarafından takip edilen sinema, sahne ya da ses sanatçısı olan ünlüler reklamlarda kullanılıyor.
Ancak son günlerde reklamverenlerin ve reklamcıların tercihi değişmeye başladı.
Ünlü kullanımında uzmanlara doğru bir kayış oldu.’ Artık markalar ekonomist, tarihçi, doktor olarak tanıdığımız uzmanlara iletişim çalışmalarında yer veriyor. Üstelik bu kişiler çoğu zaman kendi uzmanlıklarıyla ilgili bir beyanda da bulunmuyor. Bir tarihçi bir teknoloji şirketinin reklamlarında görünürken, bir doktor ya da ekonomist inşaat projesi tanıtabiliyor.
Uzmanlar arasında reklamlarda en sık yer alan yüzlerden biri Prof. Dr. Osman Müftüoğlu. Önce Sırma Su reklamlarında karşımıza çıkan Müftüoğlu, en son Taş Yapı’nın reklam kampanyasında yer aldı.
Ardından iki ekonomist farklı markaların yüzü olarak karşımıza çıktı. Asaf Savaş Akat’ı Daikin reklamlarında, Deniz Gökçe’yi ise Akfen Incek Loft reklamlarında izlemeye başladık. Son yıllarda sosyal medya fenomenlerinden biri haline gelen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı Findeks.com reklamlarında görmek ise pek çok kişiyi şaşırttı. Son olarak ise Sunay Akın’ı Philips reklamlarında görüyoruz.
Üstelik uzmanlarla yapılan anlaşmalar sadece reklam faaliyetleri ile sınırlı değil.
Sponsorluk, satış geliştirme ya da halkla ilişkiler faaliyetlerinde de uzmanlarla projeler geliştiriliyor.
Ancak bundan 10 yıl önce reklamlarda uzman kullanmakla, bugün uzman kullanmak arasında büyük farklılıklar var. Bugün bu kişilerin ünlü olma özelliklerinin uzmanlıklarından daha öne çıktığı görülüyor. Kısacası, şirketler uzmanları, ‘uzmanlık onayı stratejisi’yle değil, daha çok ‘ünlü itibarı stratejisi’ne dayanarak kullanıyor.