Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasada riskleri azaltma zamanı

Piyasalarda volatilitenin arttığını söyleyen analistler, Borsa İstanbul’un iç ve dış verilere karşı hassas olduğu bir dönemde olduğumuzda hemfikir. Endeks beklentileri 70.000-80.000 arasmda geniş bir bantta yer alıyor. Dalgalı piyasada hisse senedi pozisyonu azaltılabilir. Altın önerilmiyor. Dolarda yukarı yönlü beklentiler ağırlıkta. Temel yatırım aracı olarak ise TL faiz gösteriliyor.

Borsa İstanbul, kasım ayına ılımlı ABD verileri, ucuzlayan petrol fiyatlan ve Japonya Merkez Bankası’nın varlık alınılan sayesinde bahar havasında girdi. Ancak sonrasında ABD’de açıklanan güçlü veriler, FED’in 2015 Temmuz ayında faiz artırımına başlaması ihtimalini artırarak dünya borsalannda satış dalgasına yol açtı. Uzun soluklu olmayan satış dalgası sonrası tekrar bir alım dalgası ile yukarı hareket yaşandı ve haftayı 77.957 puanda kapattı.

Piyasada riskler

Dışarıdan gelen verilere karşı duyarlı olan Borsa İstanbul’da volatilite devam ederken, içeride de kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yayınlanan notta Türkiye’nin dış kırılganlıkları değerlendirildi. Moody’s raporunda son dönemde artan jeopolitik riskler, süregelen politik belirsizlik ve FED’in gelecek yılki olası faiz artışıyla birlikte azalması beklenen küresel likiditenin sermaye akımlarındaki dalgalanmayı artırdığı vurgulandı.

Not değişikliği konusunda hassas olan piyasalar, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu Baa3 (görünümü olumsuz) ile yatırım yapılabilir seviyede bırakmasıyla rahatladı.

VOLATİLİTE ARTIYOR

Global piyasalarda volatilitenin arttığı bir döneme giriliyor. 2015’in ortasındaki genel seçime kadar, yurtdışı piyasaların etkisiyle volatil süreç devam edecek. Sürecin iç piyasaya yansımalan da görülecek. Bu dönemi para kazanma değil, varlıklan koruma dönemi olarak değerlendiren ALB Menkul Genel Müdürü Metin Ayte-kin, “Sonrasında seçim biteceği ve ABD’nin faiz kararı netleşeceği için taşlar yerine oturacaktır ve piyasalar düzelecektir” diye konuşuyor.

ALB Menkul’ün bu yıl sonu için endeks beklentisi 72.000 seviyesinde. Yani geri çekilme öngörüyor. Dolar tarafında 2,20 TL’nin üzerinde taban oluşumu devam ederse portföyde yüzde 20 oranında dolar alınabileceği önerisini yapan ALB, dolar/TL için bu yıl sonunda 2,35 seviyesini öngörüyor. Portföyün geri kalanının risksiz TL varlıklarda değerlendirilmesi önerisini yapan Metin Aytekin, son dönemde yaşadığı düşüşle en dikkat çeken yatırım aracı olan altın için, “Buradan alım tavsiye etmek de çok zor. Altm konusunda aceleci olmamak gerekir. Altında düşüş trendindeysek dövizde beklemek daha doğru olabilir” diyor.

ALB Menkul, piyasaları etkileyen temel konu olan FED konusunda, faiz artırımının verilerin iyi gelmesiyle 2015 ikinci çeyrekte gerçekleşmesini bekliyor. Döviz kurlarında ciddi bir dalgalanma olursa, yüksek döviz borcu olan reel sektör şirketlerinin bundan olumsuz etkileneceğine değiniyor.

80.000 SEVİYESİ ÖNEMLİ

İş Yatırım analistleri, geçen ay Türk Lirası’nda görülen güçlenmeyi, faiz oranlarında görülen gerilemeyi ve bor-sadaki yükselişi temel gerekçelerle desteklenen sağlıklı bir yükselişten çok küresel risk iştahındaki artışa bağlıyor. İş Yatırım analistleri, “Piyasalardaki balon kısa bir süre daha devam edebilir. Ancak, Türkiye ekonomisi Avrupa’daki durgunluk, Suriye ve Iraktaki iç savaş, Ortadoğu ve Karadeniz’deki komşu ülkelerdeki sert yavaşlama ile boğuşurken, borsada kalıcı bir yükseliş yaşanmasını beklemiyoruz” diyor. Iş Yatırım, bu nedenle Borsa İstanbul için 83.000 seviyesinde verdiği azalt önerisini koruyor.

XTB Menkul Değerler Genel Müdürü Savaş Divanlıoğlu, “Piyasalar henüz 80.000’leri görmemiş ve sonrasında düzeltme yaşamamışken, yılın son döneminin sıkıntılı geçeceğini söylemiştim. Bu öngörümün de gerçekleşmekte olduğunu görüyorum” diyor. Di-vanlıoğlu, FED’in faiz yükseltmesi endişesinin ve bölgesel risklerin yatırımcılar tarafından tekrar hatırlandığını kaydediyor. Türkiye piyasası için hisseye girmeyip kenarda bekleme fikrinin daha kabul edilebilir gözükmeye başladığını ifade eden Divanlıoğlu, borsanın tek yatırım aracı olmadığını hatırlatıyor.

OLUMLU BEKLENTİLER NELER?

Piyasalarda yılın son iki ayı için beklentisi iyi olan uzmanların da olduğu görülüyor. Bu uzmanlardan biri olan Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, yaptığı değerlendirmede, 2014’ün son iki ayında Türk sermaye piyasalarından olumlu getiriler bekliyor. 2015’in ilk çeyreğinde TCMB’nin faiz indirimine başlaması ile güçlü performansın devam edeceği kanaatinde olan Gerz, enflasyon konusunda bu kez MB’nin başarılı olacağı görüşünde.

Piyasalar istikrar kazanmış gözükse de olumlu etkileri jeopolitik riskler nedeniyle henüz tam fiyatlamış değiller. Borsada ortalama Fiyat/Kazanç oranı 11,5 ile benzer ülkelere göre hala düşük. Mehmet Gerz, değerlendirmesinde, “Düzelmeye başlayan cari açık nedeniyle kurların bu seviyelerde istikrarlı seyretmesini olası görüyoruz. Ancak enflasyonda TCMB’nin 2015 için açıkladığı yüzde 6,1 tahmini henüz beklentilere yansımadı. Dolayısıyla hem tahvil hem de mevduat faizlerinde önümüzdeki aylarda düşüş olmasını bekliyorum” diye konuşuyor.

Burgan Yatırım Araştırma Uzmanı Murat Akyol, Moody’s’in 5 Aralık’ta yapacağı gözden geçirme öncesinde kredi notuna dair soru işaretlerinin TL varlıklar açısından bir risk unsuru olarak kabul edilebileceğini söylüyor. Akyol, haber ve veri akışına bağlı olarak volatilitenin çok yüksek olduğu bir dönemde bulunduğumuza dikkat çekerek, “Böyle dönemlerde trend değişikliği görmeden seans içi fiyat hareketlerine bakarak pozisyon almak, istenen sonucu doğurmayabilir. Bu nedenle volatiliteye karşı dikkatli olunmalı. BIST-lOO’ün yılı 70.000-75.000 aralığında kapatmasını bekliyorum” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu