Şirket Haberleri

Yurtdışında şirket satın almalar

Geçen hafta Yıldız Holding’in United Biscuits’i 3,2 milyar dolara satın aldığının açıklanmasıyla, Türk şirketlerinin birkaç yıldır süren yurtdışı atağı zirveye çıktı. Bu atağın önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor. Bu işlemlerin 2015’in ikinci yarısında artacağı ve özellikle perakende, imalat ve madencilikte ciddi satm almaların olacağı tahmin ediliyor.

Geçen hafta Yıldız Holding’in İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i (UB) 3,2 milyar dolara satın aldığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Bu işlemle Türkiye tarihinin şimdiye kadarki en büyük yabancı şirket satın alması gerçekleşti. Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan UB’yi satın alarak dünyanın en büyük üçüncü bisküvi grubu oldu. Hedefte ikinci sıraya yükselmenin olduğu da bizzat Yıldız Holding’in patronları tarafından açıklandı.

sirket avi

Her ne kadar bu son satın alma çok farklı bir heyecan yaratsa da, Türkiye kamuoyu bu tür girişimleri son yıllarda sıkça duyuyor. Artık Türk şirketleri, yurtdışından, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden dahi şirket, marka, fabrika satın alabiliyor.

Bu atağın önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor. Türk şirketlerinin yurtdışı satın almalannın özellikle 2015’in ikinci yansından itibaren artacağı tahmin ediliyor. Bu yurtdışı satın almalarda da özellikle perakende, imalat sanayi ve madencilik sektörlerinin ön plana çıkacağı öngörülüyor.

Türk şirketleri, daha fazla büyüyebilmek ve global bir oyuncu olabilmek için yurtdışı satm almalara gidiyor. Uzun yılların getirdiği sermaye birikimi nedeniyle, artık yurtdışı satın almalarda boy gösterebilecek çok sayıda Türk şirketi var.

Öte yandan özellikle gelişmiş ülkelerdeki durgunluk nedeniyle satış masasına konulmuş çok sayıda yabancı şirket bulunuyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen Türk şirketleri, başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok noktasında satın alma fırsatlarını kovalıyor. Bu satın almaların finansmanı açısından da Türkiye’nin uygun zeminde bulunduğunu belirtmekte fayda var.

DÖRT YILIN BİLANÇOSU

Geçen haftaki gelişmenin ardından, son dört yılda Türk şirketlerinin yurtdışı satın alma performanslarına ilişkin bir araştırma yaptık. Buna göre, son dört yılda rakamları açıklanan yatırımlarda toplam 5 milyar 285 milyon dolar değerinde satın alma yapıldı. Bu alımlar ağırlıklı olarak Avrupa’da gerçekleşti. Ancak Türk şirketleri Amerika’dan Rusya’ya, Tayland’dan Kolombiya’ya kadar dünyanın pek çok farklı noktasında da satın almalara imza attı.

Yurtdışında en çok satın alma 15 şirketle İtalya’dan yapıldı. Bunu sekiz şirketle Rusya, yedi şirketle Almanya ve ABD, altı şirketle Yunanistan, beş şirketle Hırvatistan, Hollanda, Ingiltere, Romanya ve Ispanya izledi. Özellikle 2014 yılı hem global anlamda hem de yerel pazar bazında oldukça aktif bir yıl olarak ön plana çıktı.

Türk şirketlerinin bu olumlu atmosferde yatırımlar bakımından geride kalmadığını söyleyen EY Kurumsal Finansman Hizmetleri Lideri Müşfik Cantekinler, “Bu gelişmenin ardındaki temel nedenler, şirketlerin finansal açıdan güçlü olması, finansman olanaklannın iyileşmesi, fırsatların kalitesinin artması, global ekonomideki görece olumlu hava ve Türk şirketlerinin hızla kurumsallaşma rotasına girmeleri olarak sayılabilir” diyor.

ÖN PLANDAKİ SEKTÖRLER

2014 yılı boyunca gerçekleşen yurtdışı satın alma işlemlerinde özellikle ulaştırma ve imalat sektörlerinin ön plana çıktığı görülüyor. Ulaştırma sektöründe de özellikle Avrupa’daki liman satın almaları dikkat çekiyor.

2014 yılında marka alımlan konusunda özellikle Avrupa ülkeleri öne çıktı. Bunun en önemli nedenini ise Avrupa’daki ekonomik durgunluk nedeniyle köklü, bilindik, belli bir pazar payına ulaşmış, ürün portfoyü geniş, dağıtım ağı kuvvetli birçok markanın zor duruma düşmesi oluşturdu.

Yabancı şirketlerin hisselerinin satın alınması veya fabrika gibi aktif alımlarında ise Avmpa’dan ziyade işçilik maliyetlerinin düşük olduğu bölgelere yönelim söz konusu oldu.

Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa’nın yeni dönem satın almalarında da öne çıkması bekleniyor. Ata Yatırım Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Yenigün, “Şu an özellikle Avrupa’da bir satın alım için doğru zamanlama. Zira Avrupa’daki durgunluktan ötürü birçok bilinen şirket ve marka satışa çıktı” diyor.

EY Kurumsal Finansman Hizmetleri Lideri Müşfik Cantekinler, 2015’te ulaştırma, imalat sanayi ve yiyecek-içecek sektörlerinde satın almalar olmasını beklediklerini söylüyor.

ARAYIŞLAR SÜRÜYOR

Yıldız Holding, Anadolu Grubu, Arçelik, Doğuş Holding, Fiba Grubu, LC Waikiki, Şişecam, Akfen, Limak, Erdemir, Eren Holding, SBK Holding gibi şirketier yurtdışında fırsat kovalayan grupların başında geliyor.

85 yıllık mazisiyle Türkiye’nin en eski ilaç şirketlerinden olan Münir Şahin’i iki ay önce bünyesine katan SBK Holding, 2007 yılında City Grup tarafından satm alınan Biofarma’yı bünyesine kattı. Sağlık alanındaki satm almaların devam edeceğini söyleyen SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, ayrıca Rusya’da banka almak için görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Korkmaz Somali, Bangladeş gibi ülkelerde de satın alma için fırsat kovaladıklarını söylüyor.

Lacoste, Burbery, Gant gibi markaların Türkiye temsilcisi Eren Holding de yurtdışında şirket satın almak için görüşmeler yürütüyor. Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eren, hedeflerinin dünya çapında tanınan uluslararası bir markayı satın almak olduğunu vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu