Türkiye’de kadın girişimci ile büyüyor
Dünyanın en önemli erken yaş dil eğitim markası Helen Doron, üç yıldır Efinst Dil Okulları yönetiminde Türkiye’de de faaliyet yürütüyor. Üç yılda açılan 42 şubenin 30’unda kadın girişimcilerle el sıkışıldı. Helen Doron Türkiye Genel Müdürü Bora Gündüzyeli, “Kadın girişimciye daha yatkın bir iş anlayışımız var” diyor. Helen Doron, önümüzdeki beş yılda 50 yeni şube daha açacak.
İngiltere’den dünyaya yayılan Helen Doron Erken Eğitim Sistemi, Türkiye’de de üç yıldan bu yana faaliyet yürütüyor. Üç aylıktan 12 yaşa kadar İngilizce dil eğitimi hizmeti veren Helen Doron okullarında ayrıca ülkemize özel bir farklılık da ortaya kondu. Dünya genelinde ilk kez olarak Türkiye’deki işletmelerinde ayrıca anaokulu konsepti de yaratıldı. Efinst Dil Okulları’nın master franchise’i olduğu Helen Doron Türkiye okullarında hem erken İngilizce eğitimi veriliyor, hem de anaokulu hizmeti sunuluyor.
Helen Doron Türkiye, üç yıl gibi kısa sürede 14 ilde 42 şubeye ulaştı. Efinst Dil Okulları, kendine ait şubeleri devreye alırken, ayrıca franchise sistemiyle de yaygınlaşıyor. Bugün İstanbul’da 10, İzmir’de yedi, Ankara’da iki şube ile sürdürülen faaliyetler, Çorlu’dan Manisa Salihli’ye, Malatya’dan Mersin’e kadar uzanıyor.
Bu noktada bir konuya değinmekte yarar var. Halihazırda 42 olan Helen Doron şubelerinin 30’unda kadın girişimcilerle el sıkışıldı. Yani kadın girişimcilerin yatırımlarıyla kurulan Helen Doron okulu sayısı 30’u buluyor. Aslında kadın girişimciler üzerinden yürüyen faaliyetlerin sayısı daha fazla. Resmi olarak erkek girişimci tarafından açılan ama bu girişimcinin eşi veya kadın bir yakını üzerinden sürdürülen faaliyetler de var.
Neden kadın girişimci?
Kadın girişimciye dönük pozitif ayrım aslında Helen Doron Türkiye’nin temel iş stratejilerinden biri. Kadın işgücünün ve girişimci yönünün önünün açılması, Helen Doron’un öncelikli hedeflerinden birini oluşturuyor. Efinst Dil Okulları ve Helen Doron Türkiye Genel Müdürü Bora Gündüzyeli, kadın girişimciye dönük yatkınlıklarının bir nedeninin de tamamen iş yapış şekillerinden kaynaklandığını söylüyor. Kadınların, işin temelinde çocuk, eğitim, bakım, dil öğrenme gibi kavramların olduğu bir işte daha başarılı olduğunu gözlemlediklerini belirten Bora Gündüzyeli, “Kadın bu gibi alanlarda doğası gereği daha içten, daha titiz, daha konsantre. Hem hizmet sunulan çocuklara, hem ebeveynlerine, hem de kendi ekibine yönelik hassasiyetleri daha fazla. Bu açıdan kadın girişimcilerimizin önünü açmada biraz daha pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz” diyor.
Üç yıl önce Florya şubesini kurarak Helen Doron sistemine giren, bu yıl da Halkalı’yı devreye alan kadın girişimci Meltem Karahan Özgen, çocuklara İngilizce öğretmenin yetişkinlerden çok farklı olduğunu vurguluyor. Özgen’in verdiği bilgilere göre, eğitim süreçlerinde çocuğa hiç ‘hayır’ kelimesi kullanılmıyor. Helen Doron’un öğretmene büyük yatırım yaptığını söyleyen Karahan, “Öncelikle anneyim, sonra girişimciyim. Üç yıldır Helen Doron eğitimi alan kızım ile geçen hafta Londra’da idim. Beş gün boyunca hiç Türkçe konuşmadan, tüm gramer ve aksanları anlayan altı yaşındaki çocuğumu görünce yatırım kararımın da ne derece doğru olduğunu gördüm” diyor.
Helen Doron Türkiye, 42 şubesiyle alanındaki en büyük eğitim zincirini oluşturuyor. Bünyesinde çalışan 160 öğretmen, toplam 3 bin 500 öğrenciye hizmet veriyor. 2015’te O yeni okul daha açılacak. Mevcut okulların da kapasitesinin artırılmasıyla birlikte gelecek yılın sonunda 360 öğretmene ve 6 bin öğrenciye ulaşılacak.
Efinst Dil Okulları, Helen Doron’a ilişkin gelecek beş yıla ilişkin de iddialı büyüme hedefleri koymuş durumda. Önümüzdeki beş yılda 50 yeni okulun devreye alınması planlanıyor. Yine franchise ağırlıklı bir büyüme üzerinden gidilecek. işine konsantre olma seviyesi en önemli franchise kriterlerinden biri. Franchise adaylarının eğitime yatkınlığı ve işin başında olması, eğitim ekibine yönelik yönetim anlayışı, Helen Doron uzmanları tarafından öncelikle değerlendiriliyor. Nüfus yoğunluğunun olduğu yurdun her bölgesi yeni şubeler için potansiyel taşıyor. Franchise’ın maddi koşulları ise master franchise tarafından il ve bölgelere göre değişecek şekilde belirlenmiş bulunuyor. Kentin taşıdığı potansiyele göre 30 bin Euro ile 55 bin Euro arasında franchise bedeli alınıyor. Ayrıca yüzde 14 de royalty bedeli mevcut.
Kadın girişimciler ne diyor?
Meltem Karahan Özgen (Florya ve Halkalı Helen Doron Kurucu Ortak): “Çocuk ve eğitim, yatırım için en temel gerekçem oldu. Önce kendi çocuğumda denedim, Helen Doron’daki başarıyı gördüm.
Sistem dil eğitimi vermiyor, dil edinilmesini sağlıyor. Bir kadın girişimci olarak çocuğa yaşam boyu kalıcı yaklaşım sıman, 29 yıllık bir metot bena doğru alanda yatırım yaptığımı gösterdi. ”
İlknur Erbayram Diğiçaylıoğlu (Etiler Helen Doron Kurucu Ortak): Biz, eğitimci kimliğimizle (Almanca öğretmeni, 18 yıl ABD’deyaşadı.) yapılabilecek en iyi yatırımın insana ve özellikle çocukların eğitimine olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de erken yaşta İngilizce eğitiminin eksikliğini ve ileriki yaşlardaki İngilizce konuşma güçlüklerinin farkında olduğumuzdan, yaptığımız araştırmalar bizi Helen Doron ile kesiştirdi.
Ayşegül Altun İnce (Mersin Şube Kurucu Ortak): “Çok iyi bir marka, çok iyi bir sistem. Ayrıca çocuklardaki geri dönüşü de çok başarılı. Oyun oynayarak İngilizce eğitimi veriliyor. Çocuklar üzerine uzman dil öğretmenleri, bizzat Helen Doron tarafından eğitiliyor. Dil sorunumuzun çözümüne önemli katkı sağladığım gördüğümden bizzat sisteme dalıil oldum.”
1 Mesdn Orafe Etiler/İstanbul – Kurucu Ortak
2 Yiiksei Alçın: Ataşehir/istanbul – Şube Müdürü
3 Neslihan Okutgen: Ataşehir/istanbul – Kurucu Ortak
4 Ayten Baştiirk: Etiler/İstanbul – Kurucu Ortak
5 Ayşegül Altun İnce: Mersin-Kurucu Ortak
6 Mehtap Alagöz: Kemerburgaz/istanbul-Kurucu Ortak
7 Meltem Karahan özgen: Florya, Halkalı/İstanbul—Kurucu Ortak
8 İlknur Erbayram Diğiçaylıoğlu: Etiler/istanbul-Kurucu Ortak
9 Berna Gönülalan: Helen Doron Türkiye Merkez Ofis—Eğitim Kordinatörü
10 Ehnı Coşar: Helen Doron Türkiye Merkez Ofis-Kordinatör Yardımcısı
11 Meliha Göl: Çekmeköy/istanbul-Şube Müdürü