Drago Bilişim, inovatif ürünlere odaklandı
Drago Bilişim, gıda, inşaat, enerji ve kimya alanlarında inovatif ürünler geliştiriyor. Şirket, pizza ve pide gibi yiyeceklerin servis sırasında soğumasını veya hamurlaşmasını engelleyen ürünü ‘Sıcaktutlı Türkiye’den sonra ABD pazarına da sunmayı hedefliyor. Drago Bilişim, buzlanmayı önleyici yol sıvısı ürünü için de yurtdışı çalışmalarına hız verdi.
Drago Bilişim, 2011 yılında yaklaşık 500 metrekare kapalı alanda AR-GE laboratuvar çalışmaları ile çevreye duyarlı kimyasalların üretilmesi konusunda çalışmaya başlamış bir şirket. Daha önce Türkiye’de üretilmemiş ve denenmemiş ino-vasyona dayalı, çevreye duyarlı ürünler geliştiren şirket, bunu tamamen yerli imkanlar kullanarak üretiyor. Girişimci Göksel Mumcu tarafından kurulan şirket yalnızca inovatif ürünlere yatırım yapıyor, inşaat ve gıda dışında enerji ve kimya alanlarında da büyümeyi hedefleyen şirket, Türkiye’de ve dünyanın belli yerlerinde üretim ve satış faaliyetlerini sürdürüyor. Şirketin özellikle enerji sektörü ile ilgili yaptığı yatırımlarla birlikte AR-GE yatırım tutarı 3.5 milyon TL’ye yaklaşmış durumda.
Çevre dostu ürünler
Şirketin kurucu ortağı Göksel Mumcu, Almanya Aachen Üniversitesi inşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Koçak Mühendislik’te şantiye şefliği görevinden sonra 2006 yılından itibaren 10 yıl süresince kurucu ortağı olduğu M&G Bau GmbH şirketi ile Almanya’da inşaat sektöründe önemli projelere imza attı. Terkanon Karton Ambalaj şirketinin kurucu ortağı olarak 2007-2011 yılları arasında birçok yeni buluşa hayat veren Mumcu, Dragons Den Türkiye yarışmasına katılarak ‘Nem Alıcı Pizza Kartonları’ adlı projeyle beş yatırımcının ortak yatırım desteğini aldı.
Ortaklarıyla birlikte Drago şirketini kuran Mumcu, “AR-GE çalışmalarımız hızla devam ediyor. Amacımız, çevre dostu ürünler üreterek, Türk kimya sanayisinin bu noktadaki hammadde ve bilgi eksikliğini gidermek, yerel yatırımlarla dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak, daha yaşanılabilir yarınlar için yeni nesil inovatif ürünler üretmek” diye anlatıyor.
Pabuççuoğlu ile yola devam
Zaman içinde ortakların şirketten ayrılmasıyla Mumcu yeni bir ortak arayışına giriyor. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Doğu Pabuççuoğlu, Vestel, Cine 5, Hürriyet, Heidelberg Druckmachinen AG, Fujifilm ve Yıldız Holding gibi şirketlerde görev yaptıktan sonra genel müdür olarak görev yaptığı Drago’nun ortağı oluyor.
Ortağı olduğu Drago’da AR-GE çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Pabuççuoğlu, “Kariyerimin 12 seneye yakın süresini yabancı firmalarda yurtiçinde ve yurtdışında üst düzey yönetici olarak geçirdim, ileride eğer bir gün kendi işimi yaparsam inovasyona dayalı birşeyler yapmayı istiyordum. Drago sayesinde hayalim gerçekleşti” diyor.
Beş patenti var
Firmaya ait beş adet patent bulunuyor. Bünyesindeki üç AR-GE elemanı, inovatif ürünler geliştirmek için çalışıyor. Son olarak sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilk olma özelliği taşıyan inovatif bir ürün geliştirdiklerini söyleyen Pabuççuoğlu, şunları anlatıyor:
“Pizza, hamburger, pide, lahmacun gibi sıcak tüketilmesi gereken gıda ürünlerinin servisi sırasında soğumasını önleyen özel bir teknolojiye sahip bir ürün geliştirdik. Patenti Drago’ya ait olan Sıcaktut projesinin başlangıcı 2007’ye dayanıyor. Şirket ortağımız Göksel Mumcu’nun bu projesi, Dragons Den Türkiye yarışmasında yatırımcı alarak Drago firmasının kurulması ile sonuçlandı. Türkiye ve dünya pazarının birçok sektöründe adından çokça söz ettirecek. Bu ürünle ilgili şu an Mano Burger ile anlaştık. Mano Burger’in bütün paket servisleri Sıcaktut buluşuyla gidiyor.”
Hedef ABD pazarı
Sıcaktut, üretimde kullanılan hammaddelerine göre, tamamen doğal ortamda çözünebilir, yüzde 100 geri dönüşümlü veya an-ti bakteriyel malzemeden üretiliyor. Nonvvoven malzemeden oluşan dış cidar doğada çözülme özelliğine ve geri dönüşüm özelliğine sahip.
Sıcaktut için 2011 yılından beri 2 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldığını belirten Pabuççuoğlu, “2014 yılı sonuna kadar hedefimiz Sıcaktut’un Türkiye pazarına yavaş fakat emin adımlarla yerleşmesi. 2015 senesinde ise hedefimiz başta ABD olmak üzere eve sipariş edilen pizza vb. ürünlerde kullanılmasını sağlamak” diye ekliyor.
Yol sıvısı da üretiyor
Şirketin odağı yalnızca gıda sektörü değil. Esas büyümelerini enerji ve kimya sektöründe sağlayacaklarım belirten Pabuççuoğlu, “Buzlanma ve donmayı engelleyen yol sıvısı ürünümüzün üretim ve satışım yaptığımız bir tesisimizi geçen yıl Kazakistan’a taşıdık ve şu anda Almatı’da üretim ve satış yapmaktayız. Aynı şekilde ABD ve Kanada’da ortak yatırım konusunda görüşmelerimiz sürmekte” diyor.