“75.000’in altında pozisyon artırılabilir
Piyasalar artık 2015 yılma hazırlanıyor. 2015 yılı piyasa beklentileri ve stratejileri konusunda Ünlü Menkul Değerler’nı araştırma ekibiyle görüştük. Araştırma Müdürü Dr. Vedat Mizralü, “Endekste yukarı hareketler sınırlı, hisse oram yüzde 30’lara çekilebilir” diyor. Mizralü, endeksin 75.000’in altına gelmesi durumunda lüsse pozisyonlarının artırılmasını tavsiye ediyor.
Piyasalar 2014 yılını oldukça hareketli geçirdi. Yılın ilk çeyreğinde seçimlerin de etkisiyle artan siyasi tansiyon neticesinde sermaye piyasâlan sert satış yerken, ikinci çeyrekte düşük değerlemelerin yabancı ilgisini çekmesiyle piyasalarda bir toparlanma yaşandı. Yaz aylarında FED ve jeopolitik riskler nedeniyle tekrar satış yiyen hisse senedi piyasaları, ekim ayının ikinci haftasından itibaren ise yeni bir yukarı trend içine girdi. Bu rallinin altında yatan temel nedenler, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, global ekonomik görünüme ilişkin kötümser beklentilerin artması, ABD dışındaki diğer merkez bankalanmn da piyasaya likidite verme konusunda eğilimleri ve açıklamaları olarak sayılabilir. Bunun yanında kredi derecelendirme kuruluşları tarafında görünüm ve nota ilişkin aşağı yönlü bir değişiklik yapılmamış olması ve jeopolitik risklerin algısında bir hafifleme de piyasalardaki ralliyi destekledi.
Peki bundan sonra ne olacak? 2015 yılı yatırım stratejileri nasıl olmalı? Bu soruların yanıtlarını Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Vedat Mizrahi ile konuştuk ve araştırma ekibinin model portföy önerilerini aldık.
Yaşanan ralli sonrasında gelişen piyasalara göre Borsa İstanbul’un is-konto oranı azaldı mı?
Bu ralli sırasında Borsa İstanbul MSCI EM (gelişmekte olan ülkeler) En-deksi’ne göre daha iyi bir performans gösterdi ve bir yıl vadeli Fiyat/Kazanç çarpanı 19 Ekim tarihi itibariyle 10,1 seviyesine geldi. Bu çarpan BİST-100 Endeksinin geçmiş üç yıllık ortalaması olan 9,7’nin hafif üzerinde. MSCI EM Endeksi’ne göre iskontomuz ise yüzde 8 ki, bu da geçmiş üç yılın ortalaması olan yüzde 6’ya çok yakın. Özetle, çarpanlann gelmiş olduğu seviyeleri göz önüne alırsak, Türkiye’nin bu seviyeden sonra MSCI EM Endeksi’ne paralel bir performans göstermesini beklemek daha gerçekçi olacaktır.
Yabancı yatırımcılar bu süreçte nasıl hareket ediyor?
Yabancı yatırımcılarda ekim ayının ikinci haftasından bu yana net alım yönünde bir eğilim görüyoruz. Ekim ayında toplam net yabancı alışı 583 milyon dolar oldu. Bu alışlar da endeksi 81.000 seviyelerine kadar taşıdı. Daha sonra kısa süreli bir kâr satışı gördük. Fakat ilk ralliyi kaçıran yabancıların ilgisi ile endeks 77.000 seviyesinden tekrar yukarı doğru hareketine başladı.
82.000 seviyelerinden kâr satışlarının hızlanarak geleceğini düşünüyoaız. Keza yakın zamanda bu yönde işlemlere şahit oluyoruz.
2015 için endekste beklentiniz nedir?
Petrol fiyatlarındaki düşüş sürer ve gelişmiş ülkelerin merkez bankalarından da piyasayı destekleyici mesajlar gelmeye devam ederse, çarpanların daha yukarı doğru gittiğim gözlemleyebiliriz. BÎST-100 Endeksi’nin şimdiye kadar en fazla 12 F/K çarpanı ile işlem gördüğünü ve piyasanın mevcut konjonktürde bu seviyeyi aşamayacağını düşünüyoruz. Piyasadaki tüm tahminleri alıp bir hesaplama yaparsak, şu anda 12 aylık BİST-100 Endeks hedefi 88.500 seviyesini işaret ediyor. Eğer piyasanın beklediği gibi politika faizi aşağı inerse, değerlemeler her 100 baz puan için yüzde 8-10 mertebesinde yukarı yönlü revize edilecektir.
Piyasaların aşağı yönlü hareketlerde gideceği yer neresidir?
Her ne kadar yukarı yönlü revizyonlar olsa da piyasada yakın zamanlı yeni bir katalist olmadığı için her bahane kâr satışı için kullanılabilir. Fakat FED’in faiz artırımları ile ilgili söyleminde ciddi bir değişiklik olmaz ve petrol fiyatları tekrar yukarı çıkmaya başlamazsa, düşüşün sınırlı kalacağını, bir önceki dönüş noktası olan 72.000-73.000 seviyelerinden tekrar alım iştahının oluşacağını söyleyebiliriz.
Endekste 70.000 altı seviyeleri tekrar görmemiz mümkün mü?
Endekste 70.000’li seviyelerin altını konuşmak için çok farklı senaryoların gerçekleşmesi gerekiyor. Petrol fiyatlarının tekrar yukarı çıkması ve TL’nin cari açık ve enflasyon endişeleriyle değer kaybetmesi, bunun akabinde piyasa faizlerinin tekrar yüzde 10’lara doğru hareket etmesi gerekiyor. Bu koşullar olmazsa 70.000’in altını göreceğimizi sanmıyorum.
Peki, yatırımcı bu beklentiler ışığında nasıl bir portföy dağılımı hazırlamalı?
Mevcut seviyelerde hisse ağırlığı portföyün yüzde 30’una kadar azaltılabilir, yüzde 20 uzun vadeli tahvil ve korunma amaçlı yüzde 50 dolar mevduat yapılabilir. Hisse ağırlığını tekrar artırmak için 75.000’li seviyelerin altı beklenebilir.
2015’te hangi sektörlerin daha iyi performans göstermesini bekliyorsunuz?
Bizim şu andaki beklentimiz petrol fiyatlarının düşük seyretmeye devam etmesi neticesinde 2015 yılında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi ve öncelikle faize duyarlı sektörlerin bundan fayda sağlaması. Bu nedenle bankacılık, gayrimenkul, inşaat, otomotiv, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri sektörlerinin kârlılıklarında daha fazla bir artış bekliyoruz. Böyle bir ortamda defansif olarak adlandırabileceğimiz gıda ve perakende, petrol, enerji ve telekom sektörlerinin performans açısından arka planda kalmasını bekliyoruz.
PİYASALARI DESTEKLEYECEK UNSURLAR
1) Petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi ve düşük seyretmesi sonucu cari açıkta ve enflasyonda hızlı bir düzelme,
2) Bunun neticesinde Merkez Bankası’ndan politika faizi indirimlerinin gelmesi,
3) Japonya ve Avrupa merkez bankalarının parasal genişlemesiyle global likidite ve düşük faiz ortamının korunması.
PİYASANIN ÖNÜNDEKİ RİSKLER
1) FED’in beklenenden önce ve hızlı bir şekilde faiz artırımlarına başlaması,
2) Jeopotik risklerin artması ve Türkiye’ye intikal etmesi,
3) Ekonomik büyümenin beklendiği kadar toparlanamaması ve artan işsizlik oranının tüketici güvenine yansıması,
4) Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanacak bir devalüasyonun enflasyon üzerindeki negatif etkisiyle faizlerin tekrar yukarıya yönelmesi.
ÜNLÜ MENKULÜN ÖNERDİĞİ 7 HİSSE
COCACOLA İÇECEK: Yurtdışı operasyonları güçlü büyümeye devam ediyor. Petrol fiyatlarının geri gelmesi de şirketin pet maliyetlerine olumlu yansıyor.
PEGASUS HAVA YOLLARI: Şirketin düşen petrol fiyatları ve hızlı büyümeye devam eden yolcu trafiği nedeniyle 2015 yılında kârlılığını artırmasını bekliyoruz.
AKBANK: Bankanın yüksek getirili KOBİ kredilerine yönelmesi, güçlü özsermaye yapısı ve aktif kalitesi ile önümüzdeki dönemde iyi performans göstereceğini öngörüyoruz.
TSKB: Sektör üstü özsermaye kârlılığı, güçlü aktif kalitesi ve uzun vadeli pasif yapısı ile 2015 yılında bankalar arasında ön plana çıkmasını bekliyoruz. AKÇANSA: 2015’te genel seçimin de etkisiyle yılın ilk yarısında çimento tüketiminin güçlü devam etmesini bekliyoruz. Artan kârlılık ve yüksek temettü verimi de hisse performansını olumlu yönde etkileyecektir.
TRAKYA CAM: 2015 yılında inşaat ve otomotiv sektörlerindeki toparlanmanın yaratacağı güçlü cam talebi ve fiyat artışlarından pozitif etkilenmesini bekliyoruz.
İŞ GYO: 2014 yılı içindeki getirisi, şu ana kadar piyasanın yüzde 11 altında oldu. 2015 yılında bitmesi planlanan projelerin de katkısıyla, hissenin önümüzdeki yıl piyasa üstü getirisinin olabileceğini düşünüyoruz.