Dardanel, yeniden atağa kalkmaya hazırlanıyor
Gözaltı Pazarı’ndan çıkmaya hazırlanıyor
Türkiye’yi ton balığı ile tanıştıran şirket olan Dardanel, bir sektörün oluşmasında öncü rol oynadı. Girdiği mali sıkıntının ardından Yıldız Holding’e satılması gündeme geldiyse de bu konuda ilerleme kaydedilemedi. Son dönemde borçlarını yeniden yapılandıran Dardanel’in başkanı Niyazi Önen, “Yıl sonu bilançolarıyla birlikte Gözaltı Pazarı’ndan çıkarız” diyor.
Dardanel, yeniden atağa kalkmaya hazırlanıyor. Şirket, banka borçlarını azaltıp yeniden yapılandırmada önemli mesafeler alırken, satış hacmini hızlı şekilde artırma planlarını da uygulamaya koydu. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “2014 son çeyrek bilançolan ile birlikte Gözaltı Pa-zan’ndan çıkacağız” mesajını veriyor.
Şirket, 19901ı yılların sonunda en büyük ihracat pazan olan AB’de ithalat vergisinin artırılması ile girdiği sıkıntıyı uzun süre yaşadı.
Dardanel, 2012de Yıldız Holding ile ortaklık görüşmeleri ile de gündemde kalmıştı. Ancak bu görüşmeler olumlu sonuçlanmadı. Bunun üzerine borçlarını tasfiye etmeye ve yeniden yapılandırmaya yönelen şirket yönetimi, Vakıfbank ve İş Bankası başta olmak üzere alacaklı bankalarla tekrar masaya oturdu.
BORÇ 30 MİLYON DOLAR
Bir dönem 200 milyon dolara kadar çıkan borçlar, temerrüt faizlerinin düşürülmesi, enerji şirketleri ve gayrimenkul gibi varlık satışlarının yapılmasıyla bugün 30 milyon dolara kadar düşürüldü. Niyazı Önen, 2015 başında 10 milyon dolar ve bir yıl sonra da 20 milyon dolar olmak üzere iki taksitle banka borçlarını kapatacaklarını ve Dardanel’i sıfır borçlu bir şirket haline getireceklerini ifade ediyor.
Finansal borçlarını yeniden yapılandıran ve ödeme sürecine sokan Dardanel Önentaş, Akyürek Pazarlama ile yeni satış ağı anlaşması imzalayarak, üretimini ve dolayısıyla cirosunu da artırma eğilimine girdi. 2012de 60 milyon TL cirosu olan şirket, 2013’ü 99 milyon TL ciro ile kapattı. Niyazi Önen, şirkette yaşanan bu iyileşmeler sonrasında Borsa İstanbul yönetimine Gözaltı Pazarı’ndan çıkmak için müracaat ettiklerini söylüyor. 2014 yıl sonu bilançolarının açıklanmasından sonra ise Ulusal Pazar’a geçme beklentilerinin olduğunu ifade ediyor.
HEDEF I MİLYAR DOLAR
Niyazi Önen, geleceğe yönelik de umutlu konuşuyor. 2014 yılını 160 milyon TL ciro ve yüzde 13-15 arasında FVAÖK marjı ile kapatma hedeflerinin olduğunu söyleyen Önen, 2015 hedeflerini de 300 milyon TL ciro ve yüzde 20 FVAÖK marjı olarak açıklıyor. 2020 hedefi de şimdiden belli olan Önen şunlan söylüyor:
“Altı yıllık süreçte agresif bir büyüme planımız var. 2020 sonunda yüzde 30ü ihracattan olmak üzere 500 milyon dolarlık bir ciro hedefliyoruz. EBİT-DA marjımızın da yüzde 20 olmasını istiyoruz. Böylece 100 milyon dolar EBİTDA rakamına ulaşırız. Yüzde 10 EBÎTDA çarpanından da 1 milyar dolar piyasa değerine sahip bir şirket ortaya çıkar.”
DARDANEL’DEKİ 3 ÖNEMLİ GELİŞME
- Dardanel, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, sektöründe yüzde 60 pazar payı ile lider marka konumunu devam ettiriyor.
- Geçen yıl borçlarını azaltmak için fabrika arazisini 18 milyon dolara alacaklı bankalara sattı. Üç yıl sonrası için araziyi aynı fiyattan satın alma opsiyonu bulunuyor.
- Fabrikasında 30 çeşit ürünü var. Buna 40 ürün daha ilave etmeyi planlıyor.