Kariyer ve İş İlanları

Paylaşımlarını Yazmak Yerine Video İle Aktaran Vloggerlar

Sosyal medyanın çok yaygın kullanıldığı Türkiye’de kişisel günlük tutan blogger’ların yerini artık paylaşımlarını video ile aktaran vlogger’lar almaya başladı. Vlogger’lar paylaştıkları içeriklerden para kazanırken, kendi markalarını yaratmayı da hedefliyor…

İNSANLARIN okumak yerine izlemeyi tercih ettiği bir çağda yaşıyoruz. İnternet kullanıcılarının ilgi alanlarım, öğrendiklerini, bildiklerini, paylaşmak istediklerini yazdıkları bir tür kişisel günlük olan blogların yerini, artık tüm bunların videoyla anlatıldığı video bloglar almaya başladı. Bu yüzden birkaç yıl öncesine kadar blogger’ları konuşurken şimdi video blog sahibi olan vlogger’ları konuşur olduk. Vloggerlar yazı yazmıyor, paylaşmak istediklerini videoyla anlatıyorlar. Yani yazmak yerine izletmeyi tercih ediyorlar. Şimdilik bir elin parmaklarını geçmese de vlogger’ların sayısı giderek artıyor. Ve vlogger’ların sahip olduğu kanallara üye olan kişi sayısı da…

vlogger

SOSYAL MEDYA KULLANIMI ÇOK YAYGIN

Türkiye’de en çok izlenen vloggerlara geçmeden önce rakamlardan bahsetmekte fayda var. Türkiye genç nüfusu ve kültürel yapısı gereği sosyal medya ve dijital platformların hem kullanım hem de üretim açısından yaygın şekilde kullanıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Google’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu, dünya genelinde internet kullanım alışkanlıklarını anlamaya ve karşılaştırmaya çalışan Tüketici Barometresi 2014’ün sonuçları da bu durumu destekler nitelikte. Toplam 46 ülkede yapılan araştırmaları temel alan bu çalışmaya göre Türkiye, yüzde 92 sosyal medya kullanım oranı ile dünya rekortmeni konumunda ve Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 41’i günde en az bir kere online video izliyor. Bu doğrultuda ürettiği içeriği paylaşan vlogger’ların sayısı da giderek artıyor.

ALTI HANELİ GELİR MÜMKÜN

Şüphesiz en çok izlenen video içerik sitesi YouTube’un bunda katkısı büyük. YouTube, video blog oluşturanlar için uygulamalı bir program olan Next Vlogger isimli hizmeti veriyor. Ayrıca kişisel günlük tutanlara, gözlem yapanlara ve mizahçılara YouTube kanallarını iyileştirmelerine yardımcı olmak amacıyla sektörün uzmanlarından eğitim ve danışmanlığın yanı sıra diğer vlogger’larla ağ oluşturma olanağı da sağlıyor.

Next Vlogger, YouTube’un 2013 yılında duyurduğu YouTube İçerik Ortaklığı Programı kapsamında ortaya çıkmış bir hizmet. Video içerikten gelir elde etme konusunda örnek oluşturan modellerden biri olan YouTube Iş Ortaklığı Programı (YouTube Partnership Program) bünyesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu onlarca ülkeden 1 milyonu aşkın içerik sahibi, videoları izlenirken gösterilen reklamlar üzerinden aktif olarak para kazanıyor. Hatta bunlar arasında yıllık altı haneli gelir elde eden binlerce kanal yer alıyor. Bu program kapsamında uygulanan fikri mülkiyeti korumaya yönelik olarak geliştirilen ve içeriğin özgünlüğünü garanti almaya yönelik ContentlD gibi teknolojik çözümler sayesinde asıl hak sahibi dışındakilerin kopya içerikten gelir elde etmesi engelleniyor. Bu sayede içeriği yaratanlar bu tür kullanımları engelleme ya da kim üzerinden görüntülenirse görüntülensin kendi içeriklerinden para kazanmaya devam etme seçeneğine sahip oluyor.

İÇERİK ÖZGÜN OLMALI

Peki isteyen herkes YouTube’da kendi kanalını yaratabiliyor mu? YouTube îş Ortaklığı Programı’mn işleyişi son derece basit. Paylaşılacak içeriğin özgün olması yeterli. Ortaklık programına kabul edilen kullanıcının kısa bir online eğitim içerikli dokümanı tamamlaması ye ortaklık anlaşmasını kabul etme-si gerekiyor. Daha sonra ortak, YouTube’un reklamları için değerlendirmesini istediği videolarını seçiyor. YouTube, bu videoların içinde veya yanında yer alan reklamların satışını gerçekleştirerek her ay ortağın Google Ad-Sense hesabına kazancın belli bir miktarım aktarıyor. Reklam gelirinin çoğunluğu ortağa ait oluyor. Ortaklar işin sadece başarılı içerik üretimi tarafına yoğunlaşırken, YouTube da içeriğin dağıtımı ve gelire dönüştürülme bölümünü üstleniyor.

Gelelim çok izlenen vlogger’lara… YouTube yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Türkiye’nin en çok izlenen vloggler’ları, sahip oldukları kanalı büyütmek isterken para kazanmayı da başarıyor. işte bu vlogger’lardan bazıları…

Dr. Tonguç İbrahim SEZEN / Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi
Kazanç modelinin kararı doğru verilmeli

Uluslararası videologger örnekleri oldukça başarılı. Devamını getirebilen, güncel içerik üretebilen, tekrara düşmeden kendilerini yenileyebilenler başarılı oluyor. Başlarda kendi video bloglarını açan YouTube karakterleri çok örneği olmayan davranış biçimleriyle öne çıktılar. Ancak bu karakterler kendi bireysel kimlikleri değildi ve o rolü bir yere kadar taşıyabildiler. Sonuçta ya tıkandılar ya da farklı alanlara kaydılar. Ancak YouTube’da kendi kanalını açmak ve takip edilmek isteyen kişilerin beslenecekleri bir kaynaklan yoksa bunlar muhtemelen kısa sürede kaybolacaktır. Takip ettikleri içerik alanı genişlerse ve bu alan güncel bilgiler sunuyorsa önemli izlenme oranları yakalayabilirler. Burada iş modelini de doğru kurgulamak gerek. Bu iş modellerinin farklı versiyonları var. İzlenme oranlarından mı yoksa sponsorlu içerikten mi kazanç sağlanacak ya da izlenme oranına bağlı olarak bağış toplama yöntemi mi tercih edilecek, bunun kararı verilmeli ve işe öyle başlanmalı.

İKİ KANAL BİRDEN

Deniz’in Paylaştıkları ve Vale Kupa Kız isimli iki kanalı birden yürüten vlogger Deniz, takipçileriyle düzenli aralıklara buluşan haftada en az üç video paylaşan bir fenomen. Deniz’in Paylaştıklarında daha çok makyaj ve makyaj ürünleri üzerine videolar paylaşan Deniz, Vale Kupa Kız isimli kanalda ise daha çok eğlenceli içeriklere yer veriyor. ‘Her hafta videolarımı çekmeye karar verirken farklı konulara değinmeye, çeşitlilik olmasına dikkat ediyorum. Eğer bir tane ‘nasıl yapılır’ tarzında bilgilendirici bir makyaj videosu paylaşmışsam, bir tane de farklı konuları ele aldığım, geniş içerikli, hem eğlenceli hem de aynı zamanda bilgi verici videolar çekmeyi tercih ediyorum” diyen Deniz, ek olarak gezi tarzında videolar çekerek gittiği yerleri paylaşıyor. Amerika’da yaşayan Deniz, vlogger lığı profesyonel çalışma hayatının yanında hobi olarak yapıyor. Youtu-be’dan elde ettiği geliri yine videoları için harcayan Deniz, ekipmanlara ve değerlendirmek üzere aldığı ürünlere ise kendisi harcama yapıyor. Üç yıldır kozmetik üzerine videolar çeken Deniz, birçok firmadan sponsorluk teklifi alıyor ancak kabul etmiyor. Deniz’in Paylaştıkları [güzellik): www.youtube.com/jser/denizinpaylastiklari Vale Kupa Kız [eğlence]: www.youtube.com/user/valekupakiz

YENİ OYUNLAR ‘TURUNCU LEVYE’DE

Beş kişinin bir araya gelerek açmış olduğu oyun kanalı Turuncu Levye’de kanalın kurucuları, 050ın piyasasının nabzım tutan videolar paylaşıyor. Paylaşılan videolarda yeni çıkacak oyunlar anlatılırken 030ın sektöründeki gelişmelere göre de özel videolar hazırlanıyor. Kimi zaman izleyicilerden gelen sorular cevaplanırken kimi zaman da takipçilerin istekleri ve soruları işleniyor. Kanalda her gün yeni bir video yayınlandığı için çoğunlukla iki günde bir çekim gerçekleştiriliyor.

“Oyun sektöründe olduğumuz için oyun piyasasının hızı da bu yoğunluğu doğrudan etkiliyor” diyen kanal kurucuları videolarda kimi zaman oyun da oynuyor. “Bu kanalı açarken öncelikli amacımız alışılagelmiş içeriklere kendimizden bir şeyler katarak bize özel olmalarını sağlamaktı” diyen kurucular, bu yüzden çoğu kanalın denemediği türden videolar yapmaya özen gösterdiklerini belirtiyor. Örneğin, ‘Bağımsız Piksel’ isimli programla 030ın sektöründeki bağımsız (indie) yapımlar incelenirken bir başka programda yepyeni bir oyun tanıtılıyor. “Şu anda aklımızda ilk olarak izleyicilerimizle buluşacağımız bir etkinlik yapmak var. Bunu en kolay yapabileceğimiz platform ise Google Hangouts” diyen kurucular, esas olarak reklamlardan gelir elde ettiklerini söylüyor. www.youtube.com/user/T uruncuLevye

MAKYAJ DENİNCE ‘SEBİ BEBİ’

Makyaj dünyasında akla gelen ilk vlogger’lardan biri olan Sebile Ölmez, A’dan Z’ye makyaj nasıl yapılır, fırça nasıl tutulur, hangi ürün nasıl kullanılır gibi tüm güzellik konularını çektiği videolarla anlatıyor. Güzellikle ilgili hemen her konuyu ele alan Ölmez, gelen istekler doğrultusunda en çok makyaj ve pratik saç modelleri videolarına ağırlık veriyor. Desenli manikür, ‘Nasıl kullanılır’ videoları, moda, alışveriş ve eğlenceli TAG videoları da paylaştığı içerikler arasında yer alıyor. Kadın- ^ lara kendilerini nasıl daha t güzel göstere- B: bilecekleri ko- ® nusunda yardım etmeyi planlayarak bu kanalı açan Ölmez, tüm prodüksiyonu kendisi yapıyor ve haftada üç gün video yükleyebiliyor. Sponsorluk teklifleri aldığını aktaran Ölmez, “Vlogger olarak hedefim kitlemi büyütmek, yeniliklerden takipçilerimi haberdar etmek, bilinçlendirmek ve Sebi Bebi’yi markalaştırmak” diyor. Ölmez’e sponsorluğun yanında markalardan yeni iş ortaklığı teklifleri de geliyor. ‘Hedefe yönelik markaların içerik üreticisi ile yaptığı iş- • 1 birliği kadar etkileyici başka platform dü- 0 şünemiyorum” diyen Ölmez markaları da bu konuda daha fazla bilinçlenmeye ve ,g vlogger’larla işbirliği yapmaya çağırıyor. www.youtube.com/user/sbylos

İZLENEN YEMEK KANALI, ‘KEKEVİ’

10 yıl önce kurduğu yemek tarifleri sitesi Kekevi.com’da denediği tarifleri fotoğraflarıyla ayrıntılı olarak paylaşan Ayşenur Altan, artık tariflerini açmış olduğu Keke-vi isimli kaalda video ile anlatıyor. “Videolu tarif üretmek için platform olarak Yo-uTube’u seçtim ve üç yıl önce ilk videolu tarifimi yayınladım. Artık tüm yeni tarifleri görüntülü çekip paylaşıyorum. Amacım giderek daha profesyonel çekimlerle arşivimi artırmak ve daha fazla izleyici kitlesine ulaşmak” diyen Altan’m yemek kanalı Kekevi, her gün evimizde pişen geleneksel yemeklerden tatlılara, hamur işlerinden salatalara her türlü tarifin anlatıldığı bir kanal. Haftada iki-üç video yayınlayan Altan, video çekimlerimi hafta boyunca gerçekleştiriyor. Seslendirmesini ise sonradan ekliyor. “Takipçilerim hiç olumsuzluk yaşamadıkları için tariflerime güveniyorlar” diyen Altan, zor bilinen tariflerin aslında o kadar zor olmadığını göstermeyi hedeflediğini söylüyor. Mesela bir milyon izlenimi geçen ilk Yemek videosu ‘ev baklavası’ tarifiyle rekor kıran Altan, bunun dışında en çok izlenen videoların ıslak kek, mayalı poğaça, un kurabiyesi ve pizza tarifleri olduğunu söylüyor. Kanaldaki tarifleri İngilizce’ye çevirip yabancılara yönelik ikinci bir kanalda yayınlamaya başlayan Altan, bu kanalı da büyütüp tüm dünyada Türk yemeklerini tanıtmak istiyor. YouTube kanalıyla para kazanan Altan, kazancın değişken olduğunu zaman zaman sponsorlarla çalıştığını belirtiyor. Hemen belirtelim, Altan’m ürettiği video içerikleri, gıdadan mutfak eşyalarına kadar birçok konuyu kapsıyor. www.youtube.com/user/nuraltan

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu