Türkiye’nin en fazla vergi veren altıncı şehri Mersin
Türkiye’nin en fazla vergi veren altıncı şehri olan Mersin, üç sorunu aşmaya çalışıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkam Burhanettin Kocamaz, bu sorunları, duran Çukurova Havalimanı inşaatı ile yetersiz gelen organize sanayi ve serbest bölgenin genişletilmesi olarak açıklıyor. Havalimanında finansman, serbest bölgede dava ve organize sanayide yer kalmaması sorunları yaşanıyor.
Türkiye’nin önde gelen tarım, sanayi ve ticaret şehirlerinden olan ve yıllık milli geliri 15 milyar dolara ulaşan Mersin, nüfus olarak Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer alıyor. Vergi ödeme sıralamasında ise her yıl ilk altı il arasına giriyor.
Ancak Mersin’in önünde aşması gereken, Mersinlilerin çözüm beklediği ciddi sorunlar da bulunuyor.
Önceki hafta Uluslararası Narenciye Festivali nedeniyle ziyaret ettiğimiz Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Koca-maz’la konuşma fırsatı bulduk. Kocamaz, Tarsus belediye başkanı iken son yerel seçimlerde Mersin’de seçimi kazanan isim. Kocamaz, Mersin’le ilgili üç kritik konuya değiniyor. Bunlar; duran Çukurova Havalimanı inşaatı, artık yetersiz kalan organize sanayi bölgeleri ve Mersin Serbest Bölge’de genişleme planlarının dava süreci.
HAVALİMANI DURDU
Mersin ve bölgesi için büyük önem taşıyan ve Türkiye’nin İstanbul Atatürk Havalimam’ndan sonra ikinci büyük havalimanı olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’mn 2011’de yapılan ihalesine 16 firma katılmış ancak sadece biri teklif vermişti. Bu teklif 357,1 milyon Euro yatırım bedeli ve dokuz yıl 10 ay 10 gün işletim süresi ile Koçoğlu Grubu’ndan gelmişti.
İhalenin onayının ardından 36 ayda bitirilmesi planlanan inşaat, Başkan Kocamaz’ın verdiği bilgiye göre, bankalarla yaşanan kredi sorunu nedeniyle durdu. Kocamaz, işletme süresinin kısa olduğuna vurgu yapıyor ve buna rağmen ihaleye teklif verildiğini, bankaların da bu projeye kredi vermediğini söylüyor.
60 milyon Euro yatırımla yüzde 20’ler seviyesine getirilen inşaatın normal koşullarda 2015 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyordu. Kocamaz, Mersin’de de iş yapan büyük bir grubun patronunun “Bu kadar kısa süreli bir yap-işlet-devret projesine teklif vermemiz mümkün değil” dediğini aktarıyor. Burhanettin Kocamaz, bunun yanında havalimanının birinci sınıf tarım arazisine yapılmasını da eleştiriyor.
SERBEST BÖLGE DAVALIK
Mersin denilince akla gelen önemli ticari alanlarından biri de serbest bölge. 1987 yılından bu yana 836 dönüm arazi üzerinde hizmet veren Mersin Serbest Bölge’nin genişletilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor. Ancak bölgenin genişletilmesi planlanan arazideki 20 dönümlük bölüm özelleştirme sürecinde Toros Gübre şirketine satılmıştı.
MESBAŞ (Mersin Serbest Bölge’nin işleticisi olan şirket) ilgili arazinin geri alınması için dava açmış durumda. Burhanettin Kocamaz, artık kapasitesi yetmeyen serbest bölgede genişleme planlarını büyükşehir belediyesi olarak desteklerini kaydediyor.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YETMİYOR
Mersin’de iki organize sanayi bölgesi bulunuyor. Ancak burada kapasite dolmuş durumda. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, son durum itibariyle organize sanayi bölgelerinin talebe yanıt veremediğini anlatıyor. Bölgelerde yer kalmadığını kaydeden Kocamaz, “Yeni organize sanayi bölgeleri açılması konusunda talebimiz var. Üçüncü, dördüncü sınıf tarım arazilerini de organize sanayi bölgesi için aday yerler arasında gösterdik” diyor.