Şekerbank ‘Sen bırakıp gitme diye’ kampanyası
Şekerbank, bu kez çiftçilere sesleniyor
Şekerbaıık, arazilerin miras yoluyla bölünmesi, modern tarım tekniklerinin uygulanmaması gibi nedenlerle köyünü terk eden çiftçiye ‘Sen bırakıp gitme diye’ kampanyasıyla sesleniyor. Banka, Aile Çiftçiliğfıü geliştirmek içrn ihtiyaç duyulan ürün, eğitini ve sosyal aktivitelerle de iletişim kampanyasının altım dolduruyor.
Kuruluş misyonu tarımı finanse etmek olan Şekerbank’m son reklam kampanyası etkileyici anlatımıyla dikkatleri çekiyor.
Kampanyanın yayına girdiği ilk iki gün marka logosunu kullanmayan ve sadece ‘Sen bırakıp gitme diye’ hashtağ,’i ile mecralarda boy gösteren Şekerbank, pek çok markanın yapamayacağı cesur yaklaşımıyla da konuşuldu.
Tanmın bittiği noktada dünyanın yaşanmaz bir yer haline geleceği gerçeğinin yüzümüze çarpıldığı Cristopher Nolan’m etkileyici filmi Interstellar’ın (Yıldızlararası) vizyonda olduğu ve çokça konuşulduğu bir döneme denk gelmesi de reklamın etkisini, özellikle filmi izleyenler için, artırıyor. Zeki Müren’in anıldığı bir dönemde filmin sonunda Müren’in “Gitme Sana Muhtacım” şarkısının kullanılması da “Bunlann hepsi rastlantı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.
Şekerbank Kurumsal iletişim ve Marka Yönetimi Gaip Başkanı Aybala Şimşek ve bankanın reklam ajansı Concept’in Başkanı Volkan İkiler ile geçen hafta bir araya gelip bu çok ilgi çeken kampanyayı konuştuk.
AİLE ÇİFTÇİLİĞİ BANKACILIĞI
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önerisiyle Birleşmiş Milletler tarafından 20l4’ün Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak ilan edildiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Aybala Şimşek, Anadolu bankacılığı misyonuyla, üretimin sürdürülebilirliği için, çiftçilerin toprağını ve köyünü bırakıp gitmemesi için ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nı başlattıklannı söylüyor.
Şimşek “Amacımız küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kolektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını önlemek” diye konuşuyor. Şimşek, iletişim kampanyalarının altının dolu olduğunu ve 20’ye yakın başlıkta ürünleri bulunduğunu da sözlerine ekliyor. Concept ile sekiz yıldır yol arkadaşlığı yaptıklarım anlatan Şimşek, çalışmaya sahaya inip çiftçileri dinleyerek başladıklarım söylüyor. İhtiyaçları öğrenerek çeşitli ürünler, eğitimler ve sosyal aktiviteler geliştirdiklerine değinen Şimşek, önce verilen önerme ve hissettirdikleri duygunun altını doldurarak işe başladıklannı anlatıyor. Kısacası, banka sadece ‘gitme’ demiyor.
Bu iletişim kampanyasını hazırlarken çiftçilere internet ve televizyondan daha rahat ulaşabileceklerini gördüklerini söyleyen Volkan İkiler, hasthag ile çıkma fikrinin de böyle oluştuğunu anlatıyor. İletişim tonu ve seslendirmenin bir kadının ağzından yapılması da yine araştırma sonuçlarına göre alınmış bir karar. İkiler, “Toprakları terk etme karan genellikle kadınlar tarafından veriliyor. Kadınlar, ailenin daha iyi yaşam şartlarına kavuşması için bu kararı alıyorlar” diye konuşuyor. Volkan İkiler, Zeki Müren’in şarkısının ise bu anlamda ilk akla gelen şey olduğunun altını çiziyor. Kodlardan ve rekabetten aynşmak için uğraştıklarını ve reklam edilmeye değer fikir olunca bunun daha da kolaylaştığını anlatan İkiler, reklamın geri dönüşlerinden çok memnun olduklarını da söylüyor.
Önemli önermeleri içeren satış filmleriyle devam edecek kampanyanın mecra karması, ocak ayından sonra alınan sonuçlara göre belirlenecek. Yerel mecra ve dijitali daha güçlü kullandıklarını söyleyen Aybala Şimşek, 1,5-2 yıllık aşamalı bir iletişim planları olduğunun da altını çiziyor.