Kariyer ve İş İlanları

Sağlık Sektöründe Medikal Müdür Aranıyor

Sağlık sektörü giderek büyürken, yıllık brüt maaşı 300 bin TL ‘yi aşan medikal müdürlere ihtiyaç da hızla artıyor. Hekimlik yapmak istemeyen, güçlü iletişim becerilerine sahip ve seyahat engeli olmayan tıp fakültesi mezunu gençlerin önünde büyük fırsat var…

SAĞLIK Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ilaç raporu, her vatandaşın 15 günde bir kutu ilaç kullandığını ortaya koydu. Ülkemizde yılda yaklaşık 2 milyar kutu ilaç tüketiliyor, tlaca ödediğimiz para ise yılda 16 milyar 300 milyon TL’yi buluyor. Bu rakamlar sizi yanıltmasın, 33 OECD ülkesi içinde kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülkeyiz. Kişi başına yılda yaklaşık 26 kutu ilaç tüketilen bir ülkede ilaç sektörüne yön veren gelişmeler de yakından takip ediliyor elbette. Bu gelişmeleri izleyen medikal müdürlere ise her zaman sektörde ihtiyaç duyuluyor. Özellikle ilaç kullanımının yıldan yıla artmasıyla ilaç sanayindeki yenilikleri ve gelişmeleri takip edecek, gerektiğinde bu alanda hekimlere eğitim verecek, şirketlerin medikal stratejilerine yön verecek medikal müdür arayışı son günlerde hızlandı.

medikal mudur

Kariyer.net’te yayınlanan medikal alanda orta ve üst kademeye yönelik ilanların son üç ayda yüzde 90 seviyelerinde arttığını görüyoruz. Son iki yıl kıyaslandığında ise artış oranı yüzde 19 seviyesinde. İlanlara başvuran adayların çalıştıkları sektörler incelendiğinde büyük oranda sağlık sektörü karşımıza çıkıyor. Ardından ilaç ve kimya sektörleri geliyor.

SAĞLIKTAKİ BÜYÜMEYLE BAŞA BAŞ

Medikal müdür arayışını yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sektöre yapılan yatırımların iş ilanlarına yansıdığını söylüyor. Azoz, sağlık sektöründe-^ ki turizm ve yabancı yatırımların etkisinin sektörün büyümesine katkı sağladığını, öte yandan sektörde kalifiye eleman sıkıntısının uzun zamandır var olan bir sorun olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu yüzden ilanlardaki artışı bu duruma değil, artan yatırımların doğurduğu istihdam potansiyeline bağlamak daha doğru olur.”

Sağlık sektöründe son dönemde özellikle hastane ilanlarında yaşanan artış elbette ilan artışlarına da yansıyor. “Bu tablo içinde, özellikle hastanelerden gelen ilanlarındaki artışın oranına bakacak olursak, bu durumu çok sayıda yeni özel hastanenin açılmasıyla bağlaııtılandıra-biliriz” diyen Azoz, şimdiden sektördeki tüm oyuncuların, medikal yöneticilik alanında mesleki eğitimi yaygınlaştırmak için çeşitli projeler üretmeye başladığını söylüyor.

MEDİKALİN ÖNEMİ ARTIYOR

Sağlık sektöründeki artan yatırımların yanı sıra ilaç sektöründe son dönemde dünya çapında uygulanan sınırlamalar ve katı uygulamalar giderek artıyor. Bu nedenle gelişmeleri yakından takip etmekle sorumlu medikal departmanların önemi de artmakta. Şirketlerinde medikal departmanın sorumluluklarının son yıllarda çok genişlediğini söyleyen Roche Türkiye insan Kaynakları Direktörü Berrin Yılmaz, bu departmanın bilimin ve klinik çalışma verilerinin hekimlere en iyi şekilde ulaşmasında önemli rol oynadığını vurguluyor ve ekliyor: “Medikal müdürler bilimsel gelişmeleri takip etmeli, bilimin geleceği ile ilgili öngörülerde bulunmalı ve bu doğrultuda strateji geliştirerek karar almalılar.”

En çok medikal müdür aranan iller sıralamasında İstanbul başta geliyor. İstanbul’u sırasıyla Ankara, Antalya, İzmir ve Adana takip ediyor. Şirketlerin genel ve yönetim merkezlerinin yoğunlukla İstanbul’da bulunması ilanların bu ilde toplanmasına neden oluyor. Ankara, İzmir ve Antalya ise birçok sektörde olduğu gibi bölge müdürlüklerine ev sahipliği yaptıkları için eleman arayışında da öne çıkıyorlar.

İYİ DERECE İNGİLİZCE ŞART

Peki bir medikal müdürden tam olarak ne bekleniyor? İlaç sektöründeki gelişmeleri, son teknolojileri ve yenilikleri takip etmesi gereken medikal müdürlerden her şeyden önce tıp fakültesi mezunu olmaları bekleniyor. İlaç sanayindeki yenilikleri ve gelişmeleri hekimlere aktarmak, gerektiğinde onlara eğitim vermek, şirketin medikal stratejilerine yön vermekten sorumlu olan medikal müdürler, iletişime açık ortamlarda çalışıp yeni insanlarla takım olarak proje geliştiriyorlar. Uluslararası ilaç fuarları ve kongrelerini takip eden medikal müdürlerin iyi derecede İngilizce bilmesi, esnek çalışma saatlerine uyması, meraklı ve araştırmayı seven karaktere sahip olması şart. Ayrıca rekabetin yoğun olduğu sektörde hasta odaklı, özellikle sağlık mevzuatına hakim, ekip yönetimi deneyimi olan ve iletişimi kuvvetli adaylar ön plana çıkıyor. “Ayrıca son dönemde, önceki dönemlerde rastlamadığımız ‘yabancı dil’ kriterinin giderek daha fazla aranır olduğunu gözlemliyoruz” diyen Yusuf Azoz, tıp fakültesi mezunları için bu alanın bir fırsat olduğunu dile getiriyor.

KİMLER TERCİH EDİYOR?

Yusuf Azoz, önümüzdeki dönemde hızla gelişen sektörün mevcut eğitim sistemiyle karşılanamayan personel ihtiyacim karşılamak üzere oluşturulan ortak platformlara ve sektörün sunduğu iş ve kariyer fırsatlarıyla ilgili kampanyalara daha sık rastlayacağımızı söylüyor. Bu nedenle özellikle yeni mezunlara ve kariyerlerinin başındaki gençlere büyüme potansiyeli olan sektörlere yönelmelerini tavsiye ediyor.

Secretcv.com Genel Müdür Okan Tütüncü ise, hekimlik yapmak istemeyen ya da tıp bilgisiyle özel sektörün dinamizmini birleştirmek isteyen gençlerin medikal müdür olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Medikal müdür, tıp ile araştırma geliştirmeyi birleştirmiş bir meslek. Dolayısıyla tıp alanına ilgisi olan ve aynı zamanda faaliyet verdiği bölümdeki yenilikleri, araştırmaları yakından takip edecek, dinamik kişilerin tercih etmesi gereken bir bölüm” diyor. Medikal müdür olmak için ek herhangi bir sınava girmeye gerek yok.

Dört yılı aşkın bir deneyime sahip olan medikal müdürün yıllık brüt maaşının 300 bin TL’nin üzerinde olduğu sektör uzmanları tarafından dile getiriliyor.

Medikal müdür arayan şirketler

Berrin YILMAZ / Roche Türkiye İnsan Kaynaklan Direktörü
“Hevesli gençlere ihtiyaç var”

Bu yıl toplam 13 medikal müdür istihdam eden Roche’da 2015 yıiı içinde dört medikal müdür daha alınacak. “Bu alım ile 2015 yılında toplam 14 medikal müdür istihdam etmiş olacağız” diyen Roche Türkiye İnsan Kaynaklan Direktörü Berrin Yılmaz, medikal müdürlerden etik çalışma anlayışı ve sorumluluk alanlarına çok iyi hakimiyet beklediklerini söylüyor ve ekliyor:

“Ürünlerimizin güvenliği konusunda yüksek standartları korumalı ve hastalan çalışmalarının merkezine koymalılar. Sağlık uzmanlarının ihtiyaçlarına uygun bilimsel iletişimi ve hastaların güvenliğini sağlamaları gerekiyor. Bu alanda enerjik, hevesli genç profesyonellere çok ihtiyaç var.”

Osman DEMİREL / Bayer Türk İnsan Kaynaklan Direktörü
Müdürler kilit pozisyonda

Bayer Türk, 2Q13’te altı, 2014’te ise sekiz MSL, bölgesel medikal müdür, medikal müdür ve medikal işler klinik çalışmalar müdürü istihdam etti. Önümüzdeki yıl üç kişiyi daha Bayer Türk Medikal Departmanı’na alacaklarını söyleyen Bayer Türk İnsan Kaynakları Direktörü Osman Demirel, Medikal İşler Grubu’nda çalışan MSL, bölgesel medikal müdür, medikal müdür ve medikal işler klinik çalışmalar müdürü görevlerini Bayer’in kilit pozisyonları olarak gördüklerini söylüyor. Gerek şirket içinde gerekse bölgesel/global roller ile farklı kariyer imkanları sunulan bu pozisyondaki kişilerin kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Demirel, sorumlu oldukları ürün ve tedavi alanları ile ilgili yenilikleri takip etmelerinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Bahar Özen ŞANSAL / Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynaklan Direktörü
Şirketin yüzü konumundalar

2014 yılı içerisinde altı medikal müdür ve medikal iletişim uzmanı istihdam edilen Pfizer’de mevcut çalışanların farklı divizyonlara rotasyonu ve bölgesel yöneticilik pozisyonlarına atanmaları sonucunda her yıl ortalama 10’a yakın yeni medikal müdür ve medikal iletişim uzmanı alınıyor. “Gelecek yıl için de benzer bir beklentimiz var” diyen Pfizer Türkiye,

Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Bahar Özen Şansal, “Medikal müdürlerimizden temel beklentimiz şirketimizin medikal camiaya dönük yüzü olmaları ve bizi her ortamda temsil edebilmeleridir” diyor. Adaylardan, sadece sorumlu olduğu ürünün klinik çalışmalarını değil, o hastalık alanındaki tüm gelişmeleri, rakipleri, tanı ve tedavi yönelimlerini de çok iyi bilmelerini beklediklerini söyleyen Şansal, bunun yanı sıra iletişim becerileri çok kuvvetli olan adayları tercih ettiklerini söylüyor.

En çok aranan özellikler

  • Tıp fakültesi mezunu olması
  • Yabancı dil bilgisi olması
  • Medikal gelişmeler ve literatür hakkında detaylı bilgi sahibi olması
  • ilaç sektörü deneyimi olması
  • Saha aktivitelerinde tecrübeli olması
  • Sorumlu olduğu alandaki güncel gelişmeleri takip etmesi
  • Ulasal ve uluslararası kongrelere katılacağı için seyahat engelinin olmaması

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu