Büyüme umudu mobil telekomda
İçeriğe Ait Başlıklar
Büyüme umudu mobil telekomda
Bilişim sektöründe yaşanan büyüme daha çok akıllı telefonlar, mobil internet ve tabletten geliyor. 2014’te döviz kurlarındaki yükselişten olumsuz etkilenen sektörün büyüme oranının yüzde 5-8 arasmda kaldığı tahmin ediliyor. 2015’te yüzde 10’un üzerinde büyüme bekleniyor. 2015’te yurtdışı ihaleler peşinde koşacak olan telekom sektörünün yeni pazarlara girmesi öngörülüyor.
Son dönemde yıllık yüzde 10-15 arasında büyüyen bilişim sektörü 2013 yılı itibariyle 6l,5 milyar TL büyüklüğe ulaştı. 2014 yılında ise sadece yüzde 5-8 arasında büyüme bekleniyor. Çünkü ürünlerin büyük bir bölümünün ithalata dayalı olması, TL’nin dolar karşısında değer kaybı ve seçim yılı olması sektörde geçen yılki rakamların yakalanamamasına neden oldu.
TÜBlSAD Başkanı Kemal Cılız, 2014’te sektörde en çok veri merkezi ve felaket kurtarma alanlarında yatırımlar gerçekleştiğini, BT hizmetlerinin büyüdüğünü söylüyor. Bireysel tüketici tarafında ise satın alma talepleri büyümeye devam etti. Ana ürün gruplarına bakıldığında taşınabilir PC ürünlerinde bir miktar küçülme yaşandı.
Masaüstü bilgisayarlarda önceki yıla göre aynı seviyenin korunduğu söylenebilir. Tablet ürünlerinde ise önceki yıla göre az da olsa bir büyüme gerçekleşti. Akıllı cep telefonu ürünlerinde yaklaşık yüzde 15 büyüme kaydedildi.
YÜZDE 10 BÜYÜYECEK
Bilişim sektörünün 2015’te yüzde 10’un üzerinde büyümesi bekleniyor. Tablet tarafında yatay bir hareket beklenirken, PC ve akıllı cep telefonunu tarafında büyüme öngörülüyor. Sektörde bir başka beklenti ise FATİH projesine ilişkin alımların hızlanması yönünde. 2015 yılında ‘nesnelerin interneti’ ile yeni iş modelleri ile karşı karşıya kalınması, kurumsal mobil çözümler ve büyük verinin ağırlıklı yatırım alanları olması öngörülüyor. BT yatıranlarının, sağlık ve enerji sektörlerinde artması bekleniyor.
Telekomda da beklenti daha çok genişbant teknolojileri üzerine. 2015’te 4G’nin en sıcak gündemlerden biri olacağı düşünülüyor.
2014 yılı üçüncü çeyrek rakamlarına bakıldığında, 3G abone sayısı 56 milyon 780 bine ulaşırken, 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 31 milyona yükseldi. 4G teknolojisinin gelmesiyle birlikte pazarda yeni bir hareketlilik olması bekleniyor.
ALTI KAT YÜKSELDİ
Bilgi Teknolojileri ve iletişim Ku-rumu’nun (BTK) raporuna göre, 2008 yılında 6 milyon genişbant internet abonesi bulunmaktayken, bu rakam 2014 yılı üçüncü çeyrek sonu itibariyle altı kattan fazla artarak 40 milyona ulaştı. Bu büyümenin önemli bir kısmını, mobil cepten ve bilgisayardan internet kullanıcıları oluşturuyor. Te-lekom sektöründe 2015’te mobil taraf kaynaklı büyümenin sürmesi, bunun yanı sıra sabit pazardaki yatay eğilimin korunması bekleniyor.
Son dört yılda telekom sektöründe mobil pazar ortalama yüzde 10, sabit pazar ise ortalama yüzde 5’in üzerinde büyüdü. Önümüzdeki yıllarda sektörün genel ekonominin üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, son beş yıla bakıldığında dolar bazında büyüme olmadığını, 16-17 milyar dolar civarında bir cironun kendini tekrarladığını söylüyor. Arıak, “Fiber şebekelerin hızla tesis edilmesi önündeki engellerin kaldırıldığı, Kablo TV şebekesinin özelleştirildiği ve internet hizmetleri konusundaki diğer sorunların çözüldüğü bir ortam yaratılabilirse, 2015 yılında sabit internet pazarının yüzde 25 büyüyebileceği öngörülebilir” diyor.
Bilişim sektöründe rakamlar bu yöndeyken, 2014 yılında pazara bakıldığında satın alma ve birleşmeler konusunda önemli adımlar atıldığı görülüyor. Global çapta satın almaların Türkiye pazarındaki oyuncuları da etkilediği ve stratejilerin bu yönde geliştirildiği bir yıl geride bırakılıyor.
SATIN ALMA ATAĞI
Burada özellikle Lenovo yaptığı satın almalarla pazardaki dengeleri değiştiren şirketlerden biri oldu. Lenovo, 2014 yılında IBM’in sunucu iş birimini satın almayı tamamlandı. Bu satın alma Lenovo’yu 42,3 milyar dolarlık pazarda üçüncü büyük oyuncu haline getirdi. Lenovo, bunun üzerine Google’dan Motorola Mobility satın almasını da tamamlandı. Bu satın alma da Lenovo’yu dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon üreticisi pozisyonuna getirdi. Lenovo bu satın alma için Google’a 2,91 milyar dolarlık ödeme yaptı.
Lenovo Türkiye Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı, “Lenovo son yıllarda globalde önemli satın alma ve birleşmelere imza attı. Yılın ikinci yansında Lenovo akıllı telefonlarının da lans-manlarına başladı. Akıllı telefonlarını yeni yıl ile birlikte Türkiye’ye getirerek 2015 yılında bu pazarda da iddialı konuma geçmeyi planlıyor” diyor.
Microsoft ise mobil telefon alanındaki rekabette öne çıkmak için 7,17 milyar dolara Nokia’yı satın aldı. Bu satın alma 2013 yılında yapıldı ama iki şirketin entegrasyonu 2014’te tamamlandı.
Intel için de 2014 küreselde özellikle ‘nesnelerin interneti’ ve giyilebilen teknolojiler alanında farklı iş birliktelikleri açıkladığı ve aynı zamanda stratejik satın almalar yaptığı bir yıl oldu. İntel’in sağlık takip sistemleri ve akıllı saatler konusunda satın aldığı Basis Science şirketi bunlara bir örnek. Teknoloji sektörünün en büyük satın alma olayına imza atan Facebo-ok da, toplamda 19 milyar dolar karşılığında internet üzerinden mesajlaş-ma uygulaması WhatsApp’ı kendi bünyesine kattı.
TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLAR
Yurtdışmdaki bu satın almaların dışında Türkiye’de de satın almalar ve yabancı şirketlerden gelen yatırımlar oldu. Türk şirketlerinden sistem entegrasyonu ve reklam ağları olmak üzere iki alanda çalışma yürüten Sistem 9 Medya’nın hisselerinin yüzde 51’ine NBK Capital ortak oldu. Sistem 9 Medya İcra Kurulu Başkanı Kaan Akın, “NBK Capital ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklığı çok önemli bir dönüm noktası olarak görüyor ve ortağımızın gerek finansal ve stratejik uzmanlığının gerekse bölgedeki geniş erişim alanının Sistem 9 Medya’yı hızla gelişen bu sektörde bölgesel bir öncü haline getireceğine güveniyoruz” diyor. Bu işbirliği ile Türkiye’de sıfırdan kurulup uluslararası sermaye çeken teknoloji şirketi Sistem 9 Medya yurtdı-şına da açılacak.
Küresel anlamda faaliyetleri açısından öne çıkan şirketlerden biri de Turkcell Grup. Turkcell Grup’un faaliyet gösterdiği dokuz ülkedeki müşteri sayısı 71 milyonu aştı. Şirket, Ortadoğu ve Balkan ülkelerindeki telekom şirketleriyle de satın almalar için ilgili. Geçen yıl Deksarnet’i satın alıp Turkceli Superonline bünyesine katarak uydu haberleşme altyapısını güçlendiren ve hizmet çeşitliliğini artıran Turkcell Grup, bu yıl da Metronet’i satın aldı ve fiber internet hizmeti götürdüğü illerin arasına Konya ve Diyarbakır’ı da kattı. Şimdi hedef yurtdışmda diğer ülkelerde de gelecek fırsatları yakalamak.
YURTDIŞI FIRSATLARI
Turkcell finanstan sorumlu genel müdür yardımcısı Murat Doğan Erden, bu konuda yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Şirketimizin en önemli odağı, operasyonlarımızın yer aldığı ülkelere ve bu ülkelerin insanlarına faydalı olacak teknoloji ve hizmetleri en uygun koşullarda sağlamak ve gerekli yatırımları yapmak. Bu anlamda diğer ülkelere, müşterilerimize, çalışanlarımıza ve hissedarlarımıza en büyük değeri yaratma odağımız devam edecek. Yatırımlar konusunda her zaman olduğu gibi fırsatlan kollamaya devam ediyoruz.”
Türk Telekom da yurtdışmdaki operasyonlar üzerinden ilgi çekiyor. Makedonya ve Bulgaristan’daki telekom şirket ihalelerine verdiği tekliflerle öne çıkan Türk Telekom, geçtiğimiz yıl bir satın alma yapmadı. Ancak radarında her zaman bu ihaleler yer alıyor.