Öğrenciyken melek yatırım aldı
Üniversite öğrencisi Melih Ballıkaya, evlerde yüzde 30’a varan ısı tasarrufu sağlayan ürünü Smarte Thera’yı piyasaya sunmaya hazırlanıyor. 400 bin TL’lik melek yatırım alan genç girişimcimi! ihracat hedefi de bulunuyor.
Teknolojik gelişmeler evlerimizde kullandığımız cihazların birbirleriyle konuşmalarını sağlıyor. Nesnelerin iletişimi olarak literatüre giren bu gelişmenin önemli etkilerinden biri de enerji verimliliğinde ortaya çıkacak. Bu konuda ses getirecek bir girişime imza atan üniversite öğrencisi Melih Ballıkaya, Smarte Thera adını verdiği ürünüyle ısınmada yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Ballıkaya, geçtiğimiz yıllarda Danimarka’da enerji laboratuvarında çalıştı. Türkiye’ye geri döndüğünde ise solar enerji üzerine çalışmalara başladı. Telekom sektörüne yönelik baz istasyonlarına enerji tasarrufu sağlayan ürünler geliştiren Ballıkaya, evlerdeki eski tip kombileri tasarruflu hale getiren bir ürün geliştirmeye karar verdi. Bunun üzerine KOSGEB’in AR-GE inovasyon desteğinden de yararlanan genç girişimci, Sanayi Bakanlığı’ndan da aldığı toplam 350 bin TL’lik destekle Smarte Thera’yı kullanıma sundu.
OTOMATİK AYAR
Cihazın en önemli özelliği, geçmişteki kombi kullanma alışkanlıklarını referans alarak otomatik programlama imkanı sunuyor olması. Yani eve geliş-gidiş saatleriniz, hangi saatlerde daha yüksek veya daha az ısı kullandığınız gibi tüm deneyimleri referans alarak size otomatik bir program çıkarıyor. Ürünün bir diğer özelliği ise fatura tutarınızı hedefleme imkanı sunması. Örneğin aylık 150 liralık bir fatura istiyorsanız, cihaz size 150 liralık bir program ayarlıyor. Hatta geçmiş aylardaki doğalgaz fatura tutarına bakarak gelecek faturaları TL olarak tahmin edebiliyor. Evinizin ne kadar sürede ısınacağını hesaplayıp size bu bilgiyi de veriyor. İnternete bağlı bir nesne olduğu için hava durumu bilgilerini, sistem üzerinden kullanıcıya aktarıyor ve sistemin bu bilgilere göre termostat derecesini otomatik ayarlıyor.
Ballıkaya, ürünün bir yılda kendisini amorti ettiğini belirtiyor.
İKİNCİ ÜRÜN DE GELİYOR
Melih Ballıkaya, ürünü henüz piyasaya sunmadan bir işadamından 400 bin TL’lik melek yatırım aldıklarını söylüyor. Ballıkaya, ürünü bu yıl piyasaya sunacaklarını belirtiyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kombi kullanıcısının olduğunu ifade eden Ballıkaya, bu yıl 100 bin haneye ulaşmayı hedeflediklerini vurguluyor. Üretimlerini Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirdiklerini söyleyen Ballıkaya, aylık 25 bin adet üretim kapasitelerinin bulunduğunu kaydediyor.
Ürün henüz piyasaya sunulmama-sına karşın yurtdışından da ilgi çekti. Almanya’da büyük bir enerji şirketinin ürünlerini istediğini belirten Ballıkaya, yurtdışına yönelik hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “Ürünleri ilk etapta Almanya’ya sunacağız. Dubai’den de talep alıyoruz. Öncelikli hedefimiz Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleri. Ürünün perakende satış fiyatı yaklaşık 200 TL 1 olacak. Bundan sonra da iklimlendirme üzerine başka bir I ürünümüzü pazara sunacağız. Bu ürün de klimaları kontrol etmek üzerine olacak.”