Emeklilik fonları 2014’te kazandırdı
2008 yılında finansal krizle mücadele etmek maksadıyla Fed tarafından başlatılan parasal genişleme politikası, Aralık ayında bono alım programının durdurulması suretiyle sona ermiş oldu. Piyasaların bundan sonraki aşama için beklentisi makro koşulların sağlanması durumunda Fed’in faiz oranlarını artırması yönünde. Bu nedenle ABD Para Kurulu’nun (FOMC) her türlü açıklaması yakından takip ediliyor.
FOMC Aralık ayı toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “makul süreyi” metin içinde tutmakla beraber yönlendirme kelimesi olarak “sabırlı” kelimesini kullandı. Bu yöntemle Fed ılımlı bir geçişi gerçekleştirmeye çalıştığını piyasalara göstermiş oldu. Fed, açıklama metninde yapılan bu değişikliği, ekonomik görünüme ilişkin daha iyimser bir tablonun oluşmasına bağlıyor. Özellikle istihdam piyasasına yönelik ifadelerin kuvvetlendirildiği açıklamada işsizlik için yapılan tahminlerde, -Eylül ayma kıyasla- aşağı yönlü revizyonlar söz konusu oldu. Bu kapsamda 2015 yılında işsizlik beklentisi yüzde 5.4 seviyesinden yüzde 5.2’ye düşürüldü. Büyüme tarafında ise 2014 yılı beklentisi yüzde 2.0-2.2 aralığından yüzde 2.3-2.4 aralığına yükseltildi. Fed Başkanı Janet Yellen, uluslararası piyasalardaki olumsuz gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin sınırlı kaldığını vurguladı. Komitenin enflasyon konusunda ise iyimser kalmaya devam ettiği görülüyor. Enerji fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle enflasyon oranlarının uzunca bir süre yüzde 2 seviyesinin altında seyredeceği tahmin ediliyor. Fed Aralık ayı toplantısında bir önceki toplantıya göre enflasyon verilerinde aşağı yönlü revizyona gitti. Bu durum, Fed’in 2015 yılında faiz artırımına başlasa bile bunun hızlı olmayacağına yönelik beklentileri kuvvetlendiriyor. Fed Başkanı Yellen, ilk faiz artırımına ilişkin 2015 yılının ortasını işaret etmekle birlikte faiz artırımının verilere bağlı olduğunu kuvvetlice vurguladı.
Yurtiçi makro veriler
Tüketici fiyatları Kasım ayında beklentilerin altında yüzde 0.18 artarken yıllık artış yüzde 9.2 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon verileri yatay kalarak yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Ancak, Merkez Bankası’mn yakından takip ettiği enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği görülüyor. 2015 yılında baz etkisiyle enflasyon oranlarının hızla gerilemesi ve yılın ortasında yüzde 6 seviyesinin altına inmesi bekleniyor. Ilımlı gıda fiyatları ve gerileyen enerji fiyatları enflasyondaki düşüşte belirleyici olacak diğer faktörler. .2014 yılında iç ve dış talepteki dengelenmenin etkisiyle cari açık tarafında yıl boyunca iyileşme devam etti. Ekim ayında cari işlemler hesabı 2 milyar ABD doları açık verdi. Geçen senenin Ekim ayma göre yüzde 38 gerilemiş olan cari açık, ilk 10 ay sonunda ise yüzde 37 daralmış durumda. 12 ay birikimli olarak 45.7 milyar dolara inen açık pozisyonu Aralık 2010’dan bu yana en düşük değere geriledi. Yılbaşından bu yana toplam iyileşme 19.3 milyar dolara ulaştı. Bu gelişmede özellikle altın ve enerji hariç (çekirdek) ticaret etkisi belirleyici. Son dönemde ihracatın momentum kaybediyor olması, dengelenme süreci açısından yavaşlamaya işaret etse de enerji fiyatlarında görülen sert gerilemelerin etkisiyle cari açık görünümündeki olumlu seyrin 2015 yılında da devam etmesi bekleniyor. 2015 yılında cari açığın GSYH oranının 2014 yılındaki yüzde 5.7 seviyesinden yüzde 5 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor.
Hisse senedi fonlarından yüzde 25 getiri
Bu yıl emeklilik fonları açısından getirilerin yüksek gerçekleştiği bir yıl oldu. Türkiye varlıklarına yatırım yapan fonları tercih eden katılımcıların getirileri yurtdışma yatırım yapan fonları tercih edenlere göre daha yüksek olarak gerçekleşti. Hisse senedi fonları yaklaşık yüzde 25’lik getiriyle katılımcılarına en fazla getiri sağlayan fon türü oldu.