İsviçre Merkez Bankası Piyasaları Sarstı
İsviçre Merkez Bankası piyasaları sarstı. İsviçre, taban kur uygulamasından vazgeçerek para birimi frank’ın değerlenmesini serbest bıraktı. Bu da euro’nun hızla değer kaybetmesine sebep oldu. Banka faizleri de eksi 0.75 seviyesine çekti…
İSVİÇRE Merkez Bankası aldığı kararla euro’nun daha fazla değer kaybedeceği beklentisini piyasaya duyurmuş oldu. Bu hafta çarşamba günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası’nm (ECB) devlet tahvili alımlarına başlayacağı beklentisi ve Yunanistan’da bu hafta sonu gerçekleşecek seçimler sonrası, Avrupa’da krizin derinleşmesi muhtemel görünüyor. Bu baskıya daha fazla dayanamayan İsviçre, euro’dan ilk kaçan merkez bankası oldu.
Öte yandan ECB’nin bu hafta devlet tahvili alımlarına başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Beklenti fiyatlanmış durumda ve parite 1.150 seviyelerine kadar geriledi. Ancak piyasada söylentiler varlık alımlarının beklendiği gibi 1 trilyon euro değil şimdilik 500 milyar euro olacağı yönünde. Bu durum, beklentisi fiyatlanmış senaryodan farklı olduğu için euro’ya kısa süreli de olsa alım getirebilir. Ancak beklenmedik ve daha büyük bir rakam, paritede senaryomuza uygun şekilde gerilemenin devam etmesini sağlayabilir.
TCMB ÜZERİNDE FAİZ İNDİRİMİ BASKISI
Hafta içerisinde Hindistan’ın beklenmedik bir şekilde faiz indirimine gitmesi ve düşen petrol fiyatları ile enflasyon görünümünün olumlu şekilde değişmesi TCMB’nin üzerindeki faiz indirimi baskısını artıran en önemli unsur oldu.
Ayrıca ECB’nin beklendiği gibi devlet tahvili alımlarına başlayarak gelişmekte olan ülkelere destek olması durumunda bu baskı giderek artabilir. Hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarda faizlerin yüksek oluşunun ülke ekonomisindeki en büyük engel olduğunu dile getirmesi, beklentiyi artıran bir diğer unsur. Açıklamaların ardından dolar/TL kurunda 2.28 seviyelerinden başlayan alımlar hızlanarak 2.32 seviyesinin üzerine çıkıldı. Kurda 2.28 seviyesini daha önce alım bölgemiz olarak belirlemiştik. Bu seviyeden gelen alımların hızlanması durumunda 2.34, ardından da 2.38 görülebilir.
ECB’nin vereceği karar BIST tarafında da oldukça önemli. Parasal genişlemelerin gelişmekte olan ülkelere katkısı önemli bir unsur. Bu durum BIST’te alımlara sebep olabilir. Böylece hedef seviyemiz 90 bin direnci test edilebilir. Ayrıca TCMB faiz indirimi sürecinin ilerleyen günlerde gerçekleşmesi durumunda alımlar hızlanabilir. Düşen petrol fiyatlarının ekonomiye katkısına bir de ECB’nin sağlayacağı katkı gerçekleşirse, yılın ilk yarısında olumlu hava devam edebilir.
ABD’DE ENFLASYON ENDİŞESİ
Haftanın son işlem gününde açıklanan enflasyon rakamlarında yıllık bazda 0.8 ile bir önceki rakama göre düşüş görülse de beklendiği kadar bir gerileme olmadı. Bu da piyasada olumlu karşılandı.
Perakende satışlar verisinde ise yavaşlama görülse de FED’in faiz artırımı için işsizlik verilerine daha çok dikkat etmesi, doları güçlü kalmaya zorlayan en önemli etken.
Geçen haftanın en önemli yükselişini ise altın fiyatları yaptı. Güvenli liman algısı ile alımların devam ettiği altında 1.260 ons fiyatının üzerine çıkıldı. Alımlar bu hafta Çin’den gelecek verilerle hızlanabilir ve 1.280, ardından da 1.300 dolar görülebilir.
Petrolde ise Çin’in büyüme rakamları olumlu gelirse bir düzeltme olabilir ve 50 doların üzerinde yeniden 55-60 dolar aralığı görülebilir. Ancak satışların hızlanması durumunda 45 doların altına sarkmalar devam edebilir.