Kırsal yatırımlara 3 milyar TL hibe
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2020 yılma kadar uygulanacak IPARD-2 için 3 milyar TL hibe desteği verileceğini çıkladı. Yeni programda yatırımcı lara çok önemli avantajlar bulunuyor…
İçeriğe Ait Başlıklar
2.2 MİLYAR TL DAĞITILDI
AB (Avrupa Birliği), Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında kırsal alanlarda yapılacak yatırımlara verilen desteklerden yararlanan proje sayısı muazzam bir hızla artıyor. Bakan Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Türkiye’de 2006-2014 yılları arasında 5 bin 450 yeni tarımsal sanayi tesisi kurulduğunu söylüyor. Bu sayede 46 bin kişiye iş imkanı sağlandı. Kırsal kalkınma desteklerinden doğrudan katma değer ve gelir artışı sağlayan projeler ya da istihdam yaratan, plansız göçün önlenmesine katkı sağlayan, üretimde kayıtlılığı artıran projelere hibe yoluyla destek veriliyor. Eker, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 7 bin 938 projeyle sözleşme imzalandı. Bunlardan 7 bin 91 proje tamamlandı. Toplam yatırım tutarı 3.8 milyar TL’ye ulaştı. Projelere sağlanan hibe miktarı 2.2 milyar TL oldu” diyor.
YENİ PROGRAM AÇIKLANACAK
Eğer sizin de kırsal alanlarda herhangi bir projeniz varsa elinizi çabuk tutun deriz. Bitkisel ürün işleme ve paketleme, hayvansal ürün işleme ve paketleme, tarımsal ürün depolama, soğuk hava deposu, alternatif enerjili sera, su ürünleri işleme ve paketleme, gübre işleme ve paketleme, koyun, keçi, manda yatırımları, alternatif enerji üretimi ve basınçlı sulama alanlarındaki projelere hibe yoluyla destek veriliyor.
Kırsal Kalkınma Programı Türkiye’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nm bir kuruluşa olan TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) tarafından yürütülüyor. Bu Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse ediliyor.
TKDK’m 13. başvuru çağrıları halen devam ediyor. 10 Şubat 2015’e kadar kuruma başvurabilirsiniz. Bu tarihten sonra da yeni teklif çağrıları açılacak. 2020 yılma kadar uygulanacak IPARD-2 için AB Komisyonu’ndan 9 Aralık’ta ön onay aldıklarına belirten Eker, “IPARD-2 kapsamındaki hibeler de bu yıl içerisinde başlayacak. Hedefimiz bu fonları da tam ve etkin kullanarak Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak. 801 milyon euro AB katkısı, 244 milyon euro Türkiye Cumhuriyeti’nin katkısı olmak üzere toplamda 1 milyar 45 milyon euro’luk hibe kullanılabilecek. Bu da yaklaşık 3 milyar TL’ye denk geliyor” diyor. Bu arada hemen belirtelim. IPARD-2’deki bir takım yeni düzenlemeler proje sahiplerine avantaj sağlayacak türden. Örneğin süt ve et üreten işletmelere yatırım tedbirinde kapsam genişletiliyor. Bu alanlardaki hibe oranı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarılacak.
Kırsal Kalkınma Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nm istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre* bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor.
TKDK’nm proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli destekleri de var. Örneğin, 444 8535 numaralı ‘Yardım Masası’ hattı hedef kitlenin ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla ister yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.
Desteklenecek alanlar
Süt işleme tesisi
Süt toplama merkezi
Kırmızı et işleme ve pazarlama
Kanatlı eti işleme ve pazarlama
Meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması
Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi
Yerel ürünler
Mikro işletmelerin geliştirilmesi
Kırsal turizm
Kültür balıkçılığı