Girişimcilik Haberleri

Bahreyn’den Makedonya’ya global girişimcilik rüzgarı

Birbiri ardına katıldığımız girişimcilik zirvelerinde Türkiye’deki dinamizmi ve know-how’ı bölge ülkeleriyle paylaşma kararlılığımızı gösterdik…

HAFTA başında Bahreyn’deki 1. Girişimcilik Zirvesi’nde panel konuşmacısı olarak yer aldım. Ardından Makedonya’da Inovasyon Haftası etkinliklerinde dört panele katıldım, birer de ana konuşma yaptım ve konferans verdim.

Dünyadaki tüm işlerin yüzde 95’i KOBİ dediğimiz küçük işletmeler tarafından yapılıyor. Yani, küçük girişimciler ülke ekonomilerinin asıl gücü. Dünya ekonomisinin kalan yüzde 5’i ise büyük holdinglerden oluşuyor.

KOBİ’LER İSTİHDAMIN DİNAMOSU

Bahreyndeki 1. Girişimcilik ZirvesiÜlkelerin politika yapıcıları bilgi teknolojisi devriminden sonra şunun farkına vardılar: Küçük işletmeler, yani ülke ekonomilerinin yüzde 95’ini oluşturan işletmeler, büyük holdinglere göre daha fazla istihdam imkanı yaratabilecek kapasitede.

Çünkü, bilişim teknolojilerinin gelişmesi, küresel rekabetin artması ve tüketicinin daha ucuz ama daha kaliteli ürün talep etmesi, büyük holdingleri işlerini online teknolojilerle yürütmeye itiyor. Böylelikle daha ucuza, daha kaliteli ancak daha az insan çalıştırarak işler halloluyor. Bu yüzden her yıl büyük şirketlerin bırakın yeni personel alımı yapmasını, düzenli olarak personel çıkartma eğilimi içinde olduğuna şahit olacağız.

Öte yandan, küçük işletmelerin bilişim teknolojilerine büyük şirketler gibi rahatlıkla kaynak ayırmaları mümkün değil. Bu küçük işletmelerin yüzde 60’sı en fazla üç kişiden oluşuyor. İşte bu işletmelerin büyük holdingler gibi personel çıkartarak işlerini devam ettirebilme şansları yok. İlle de yeni personel istihdam edecek, istihdam yaratacaklar.

Bir yanda artan nüfus, diğer yandan artan üniversite mezunu personel sayısı ve hızla gelişen bilgi teknolojileri sektörü… Tüm dünyada büyük bir istihdam sorunu ve iş imkanı azlığı tehlikesini görmemek mümkün değil. İşte devletler, ağız birliği etmişçesine bu sorunun çaresi olarak KOBl’leri görüyorlar.

GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİNE ÇIKARMA YAPTIK

Nitekim, Bahreyn’den Makedonya’ya konuşulan konular da girişimciliğin geliştirilmesiydi. Bahreyn’deki Girişimcilik Zirvesi kadın girişimciliğinin ağırlıklı olduğu ve UNIDO tarafından organize edilen 70 ülkeden 680 katılımcının yer aldığı bir etkinlikti. Türkiye’den güçlü bir heyet katılımı vardı. Özellikle Bilgi Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından kurulmuş olan IPFYE – Uluslararası Genç Girişimciler Platformu’nun,

zirvede Türkiye’deki genç girişimciliğini UNIDO başkanmdan Bahreyn Başbakanı na kadar çok sayıda insana bire bir tanıtmaları çok etkileyiciydi. Serhat Kısakürek, Emre Tülün, Sefa Kurt, Furkan Kavurmacı gibi beş üniversite öğrencimiz olsa sırtımız yere gelmez.

Bu genç arkadaşların yanı sıra Bahreyn Büyükelçimiz, Ekonomi Ataşemiz, KKTC temsilcimiz, Azerbaycan ve Irak-Kerkük’ten gelen Türk girişimciler, Intel’in Orta Doğu Müdürü Ferruh Gürtâş, İstanbul Ticaret Odası Yenilikçilik ve Girişimcilik Birimi’nden Levent Çakır ve Emre Köseoğlu, Bahreyn fahri elçimiz Sabahat Koksal Işık ile Orta Doğu girişimcilik ekosisteminde Türkiye’den gerekli katkıyı sağlamak üzere dört kolla çalıştık. Bu arada, önümüzdeki haftalarda İstanbul Ticaret Odası’nm henüz yeni kurulmuş bulunan Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’ni ayrıca ele alacağım.

Bahreyn’den İstanbul aktarmalı Makedonya’ya geçtiğimizde de ise şunu gördüm: Makedonya’daki girişimcilik ve inovasyon çalışmaları, Avrupa Birliği’nin fonlarına endekslenmiş. Yani, neredeyse girişimcilik, Avrupa Birliğine proje yazıp para kazanmayla eş anlamlı olmaya başlamış. Düşüncelerimi paylaştım ve hak verdiler. Başbakan yardımcısı, yatırım ajansı başkanı, üniversite rektörü gibi kilit oyuncularla verdiğim konferansların yanı sıra birebir görüşmelerde Türkiye’den her türlü know-how aktarımına hazır olduğumuzu ilk ağızdan ilettim. Mayıs ayında TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği olarak düzenleyeceğimiz Makedonya-Türkiye ortak etkinliğinin detaylarını önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım.

İyi haftalar…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu