Şirket Haberleri

Sarten Ambalaj 15 Fabrikasıyla Sektörün Yıldızı

Sarten Ambalaj, ikisi yurtdışında bulunan 15 fabrikasıyla metal ve plastik ambalaj pazarının önemli oyuncularından biri. Şirket, gireceği yeni sahalar ve ihracatta yapmayı planladığı atılımla 2023 ciro hedefini 1 milyar dolar olarak belirledi. Sarten Yönetim Kurulu Başkam Zeki Sarıbekir, yeni dönemde gündemlerinde sıfırdan yatırnn yamnda şirket satm alımı da olduğunu söylüyor.

Sarten Ambalaj, yurtiçi ve yurtdışı toplamında 950 milyon liranın üzerindeki cirosu ve ikisi yurtdışmda olmak üzere 15 fabrikasıyla ambalaj sektörünün Türkiye’deki en büyük oyuncularından biri. Şirket, özellikle ihracatta yapmayı planladığı atakla gelecekte daha da büyük hedeflere ulaşmak için koşuyor. ISO 500 listesinde 123’üncü sırada yer alan Sarten Ambalaj, kuracağı yeni fabrikalar, gireceği yeni sahalar ve ihracatta yaşayacağı büyümeyle 2023’te 1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, şirketin öyküsünü ve gelecek planlarını Ekono-mist’e anlattı. Buna göre, 1972 yılında Çorlu’da yağ için metal ambalaj yani teneke kutu üretimiyle yola çıkan Sarten, ^ asıl büyümesini 2000’li yıllarda gerçekleştirdi.

Yaşanan bu hızlı büyümede iki faktör ön plandaydı. Bunlardan birincisi hizmet verdiği müşterilerin hem iç hem de dış pazarlardaki büyüme atağıydı. Fakat bundan daha da önemli etken ise gıda perakendesinde yaşanan hızlı büyüme oldu. Gerek yerel gerekse de ulusal bazda faaliyet gösteren marketlerin büyümesi ambalaja olan talebi adeta patlattı. Bu da Sarten’in sürekli yatım yapmasını ve yeni fabrikalar kurmasını sağladı.

Sarten Ambalaj

HACİM GIDA SEKTÖRÜNDE

Sarten’in bu kadar çok fabrika kurmuş olmasının temel nedeni, en büyük gider kalemlerinden biri olan lojistik sorununu çözmek ve müşterilere yakın olmak. Zaten fabrikalar da kendi içinde ihtisaslaşmış ve müşterilere yakın konumlanmış durumda. Örneğin Karacabey fabrikası, 20 kilometrelik bir çember içinde yer alan Nestle, Sütaş, Yorsan, Eker, Tek Süt ve Sek Süt gibi üreticilere çalışıyor. Gebze fabrikası ise çevresindeki boya fabrikaları nedeniyle endüstriyel ambalajlar üretiyor. Sarten’in tüm fabrikalan üç vardiya çalışıyor. 135 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerde çalışan sayısı ise 2 bin 400’ü aşıyor.

Yaklaşık 2 bin müşteriye binlerce çeşit ürün üreten Sarten, temelde üç ana sektöre çalışıyor. Gıda sektörü iş hacminin yüzde 50’sini oluşturuyor. Gıda ambalajı denilince oldukça geniş bir ürün yelpazesi söz konusu. En ufak konserve kutusundan 5 litrelik yağ tenekesine, kavanoz kapağından yoğurt ve peynir kaplarına kadar birçok ürünün Sarten fabrikalarında üretimi yapılıyor. Örneğin sadece kavanoz kapağından yılda 500 milyon adet üretiliyor.

Madeni yağ ve boya kutusu gibi endüstriyel ambalajlar şirketin iş hacminin yüzde 25’ini oluşturuyor. Geri kalan yüzde 25’lik kısım ise kozmetik ambalajlardan oluşuyor.

Sarten bünyesinde faaliyet gösteren 15 fabrikanın dokuzu teneke ambalaj, dördü ise plastik ambalaj üretiyor. Yılda üretilen toplam metal kutu sayısı ise tam 3 milyar adet. Bunun için de yılda 140 bin ton teneke kullanılıyor. Resmin geneline bakıldığında ise cironun yüzde 80’inin teneke ambalajdan, yüzde 20’sinin plastik ambalajdan geldiği görülüyor.

GÜNDEMDE İHRACAT VAR

Sarten Ambalaj, ihracata 1996 yılında başladı, ilk ihracatını 200 bin dolarla Balkan ülkelerine yapan şirket, bugün bölgenin en önemli ambalaj tedarikçilerinden biri. Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketleri sıralamasında 207’nci sırada yer alıyor. Metal ambalaj kategorisinde ise ihracatta birinci sırada. Şirketin geçtiğimiz yıl Türkiye üzerinden gerçekleştirdiği ihracat 80 milyon doları buluyor.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına daha çok gıda ambalajı satan şirket, Avrupa pazarına ise daha çok kozmetik ürünleri amabalajı satıyor. Rusya pazarında ise hem kozmetik hem de gıda ambalajında güçlü.

Şirketin iki yurtdışı fabrikasından Rusya’da olanı kozmetik ambalajlan üretirken, Bulgaristan’da faaliyet gösteren fabrika ise gıda kutuları üretiyor. Bu iki fabrikanın cirosu 70 milyon dolar civarında. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarı-bekir, ihracatta hedeflerinin bölgesel bir güç haline gelmek olduğunu söylüyor. Sarten’in kendine hedef olarak koyduğu coğrafya ise 2-3 saat uçuşla gidilebilecek tüm ülkeler.

YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Bu yıl Adana’da yeni bir fabrika kuracak olan Sarten, her yıl 10-20 milyon dolar arasında bir tutarı mevcut fabrikalarını iyileştirmek için kullanı yor. Bu yatırımlar bu yıl da devam edecek.

Yapılacak yatırımlar içinde en önemlisi ise Silivri’ye şu an kurulmakta olan Avrupa’nın en büyük metal ofset matbaası. Önümüzdeki ay devreye girecek olan bu yatırımla birlikte teneke ambalaj üstüne sekiz renk baskı yapılabilecek. Zeki Sarıbekir, bu baskı teknolojisinin henüz Avrupa’da dahi kullanılmadığını özellikle belirtiyor.

Sarten’in gelecek planlarında ambalaj üretimini çeşitlendirmek de var. Örneğin flexible ambalaj bunlardan biri. Yine karton ambalaj da gelecekte yatırım yapılması düşünülen alanlardan biri olarak görülüyor. Sarıbekir, bu iki alanda sıfırdan yatırım yapmak yerine şirket de satın alabileceklerini söylüyor.

Bu arada Batı Avrupa’ya bir yatırım da şirketin gündeminde. Fakat bu yatırım gerçekleşirse üretimden ziyade montaj yatırımı olacak. Lojistik maliyetlerini aşağıya çekmek için ma-mül Türkiye’de üretilecek, müşteriye teslim edilecek son haline ise kurulacak tesiste getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu