Yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucu
Yumurta kabuğundan ürettiği doğal gıda koruyucusu ile ithal gıda koruyucusu pazarına yerli alternatif olan Elif Güngör, seri üretime geçmek için yatırımcı arıyor. Seri üretime geçtikten sonra yan ürünler çıkarmayı planlayan Elif Güngör, sektörün ihtiyaçlarına göre sadece yumurta kabuğundan değil farklı malzemelerden de gıda koruyucuları üretmeyi hedefliyor.
İTÜ Çekirdek girişimcilerinden Elif Güngör, dünyada ilk kez yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucu üretmeyi başardı. Mevcut pazarda ithal gıda koruyucuların ve doğal olmayan ürünlerin kullanılması nedeniyle, Elif Güngör’ün girişimi yerli üretim açısından da önem taşıyor.
Elif Güngör, mutfakta her gün kullanılıp çöpe atılan ve çevre kirliliğine yol açan yumurta kabuklarını, kimyasal gıda koruyucuları gibi zararlı etkileri olmayan, doğal bir gıda koruyucu antibakteriyel üreterek değerlendiriyor. Kalsiyum karbonattan oluşan yumurta kabuğunun, bu içeriği ile ilaçtan kozmetiğe kadar geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Yumurta kabuğu ile düşük maliyetli ve etkili bir doğal gıda koruyucu üretilerek, 11 milyon dolarlık ithal gıda koruyucusu pazarına da alternatif bir ürün sunulmuş oluyor. Yumurtadan üretti
Elif Güngör, proje aşamasını şöyle anlatıyor:
“İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde yüksek lisans döneminde gıda kimyasalları üzerine çalışırken, o sırada bütün gıda kimyasallarının ithal olduğu dikkatimi çekti. Tez konumu bunun üzerine yapmaya karar verdim. Çalışma sırasında yumurta kabuğundan gıda koruyucusu yaptım ve başarılı oldu. Proje bittikten sonra geçen yıl İTÜ Çekirdek’e başvurdum ve 50 bin TL ödülü kazandım. Bununla birlikte şimdi projemi ürün haline getirdim fakat sanayi tipi büyük üretim henüz yapılamıyor. Seri üretim için yatırım gerekiyor.”
Sekiz yıldır gıda kimyasalları sektöründe alım satım yaptığı için piyasayı çok iyi bildiğini söyleyen Elif Güngör, sektörün güçlü ve zayıf yönlerinin farkında ve bu alanda yerli ürünün çıkmasının piyasada birçok şeyi değiştireceğini ifade ediyor. Elif Güngör, “Benim yaptığım ürünün insan sağlığına hiçbir şekilde zararı yok. Diğerlerinin herkes zararlı olduğunu biliyor ancak kullanmaya mecbur kalıyor. Ülkede her yıl 50 tonluk yumurta artığı var. Bu nedenle hammadde sorunu da yok. Ürün yolladığım birkaç şirket var, şu anda inceleme aşamasındalar. Yan etkisi olmayan kanıtlanmış bir ürün. Sektörü bilen yatırımcı ile hızlı bir şekilde ilerleyeceğimi düşünüyorum” diyor.
Seri üretime geçtikten sonra yan ürünler çıkarmayı planlayan Elif Güngör, sektörün ihtiyaçlarına göre sadece yumurta kabuğundan değil farklı malzemelerden de gıda koruyucuları üretmeyi hedefliyor.
Dünyada ilk olacak
Japonya’da 100 yıldır istiridye kabuğundan üretilen ve Dünya Gıda Kodeksine de giren, kalsiyum oksit, dünyada ilk kez bu projeyle yumurta kabuğundan elde ediliyor. Suda, yağda, alkolde çözünebilen bu yeni gıda koruyucusu, alternatif kimyasal gıda koruyucuları ile ilgili yasal kısıtı olan süt başta olmak üzere, salça ve diğer ambalajlı gıda ürünlerinde, doğal bir katkı malzemesi olarak da kullanılabiliyor.
Projesi için İTÜ Çekirdek’in çok büyük katkısı olduğunu söyleyen Elif Güngör, “Bu işe başlarken laboratuvar ölçekli düşünüyordum. Bunun yanlış olduğunu burada gördüm. Altı farklı mentör ile çalıştım. Sanayici olarak düşünebilmeyi öğrendim. Kâr maliyet planlaması yapmayı ve projeksiyon yapmayı yine Çekirdek’de öğrendim” diyor.