Akıllı Zirai İlaçlama Projesi Geliştirdiler
Tarım ürünlerinde çok fazla ilaç kullanılmasından yola çıkarak daha az ilaçlama yapıp verimliliği artırmaya yarayan elektrostatik yüklemeli akıllı zirai ilaçlama projesini geliştiren Floradem, yerli pazarda tek olacak ürünün globalde de yer alması için planlama yapıyor.
Elektrostatik yüklemeli akıllı zirai ilaçlama projesini geliştiren Floradem ekibi, tarım ürünlerindeki fazla ilaçlamadan kaynaklanan zararı önlüyor. Cem Berk Şenel, Emin Çağatay Altınok, Mehmet Aziz Duman’dan oluşan ekibin kurucularından Mehmet Hasanzade, “Sebze, meyve üzerindeki kimyasal ilaç kalıntılarının, insan sağlığına zararlarını artık herkes biliyor ve kabul ediyor. Türkiye’de, fazla ilaçlamadan artık toprağın dahi zehirlenip, elma kurdunun elma kabuğu yemez hale gelirken, Türk tarım ürünleri sırf bu yüzden, birçok ülkenin gümrüğünden geri dönüyor. Toksik kalıntılar yüzünden, iade edilen sebze meyvenin akıbeti ise, Türkiye’de giderek artan kanser vakaları yüzünden kaygı yaratıyor” diyor.
Yeni ilaçlama teknolojisi
Floradem’in projesi ise, yeni elektrostatik bir ilaçlama teknolojisine dayanıyor. Bahçedeki ya da tarlada her sebze meyvenin, eşit ve yeter miktarda, homojen biçimde ilaçlanabilmesini sağlayan teknoloji, kontrolsüz fazla ilaç kullanımını önleyerek, hem ilaç maliyeti ve ürün kalitesi nedeniyle üreticiyi, hem de sağlık güvenliği açısından tüketiciyi koruyor. Üreticiye ilaç maliyetinde en az yüzde 60 tasarruf sağlayan elektrostatik ilaçlama sistemi, mevcut ilaçlama sistemlerine, geliştirilen aparatlarla entegre edilebiliyor. Uzaktan algılama sistemi ile ekstra inovasyon yaratan teknoloji, her sebzeyi ya da ağacı algılayarak, boşa ilaç kullanımının sakıncalarını da ortadan kaldırıyor.
Okulda proje yaparken oluşan ekibin başlangıç fikri hava aracıyla ilaçlama ilgili bir proje yapmakmış. Uygulama alanlarını araştırıp ve tarım alanına yönelmeye karar verdikten sonra ise asıl sorunun şirketlerin çok fazla ilaç kullanılması olduğunu, bunun verimliliği düşürüp maliyetleri artırdığını gören ekibin projesi farklı bir alana doğru yönelmiş. İTÜ Çekirdek’e katıldıktan sonra elektrostatik yüklemeli akıllı zirai ilaçlama projesini geliştiren Floradem, böylece tarım arazilerinde daha az ilaç kullanımı sağlıyor.
Verimliliği artırıyor
Şu an ürünün tasarım aşamasında olduğunu söyleyen Mehmet Hasanzade, “Alara Fidan ile anlaşma sağladık ve kendileri bizim beta müşterimiz. Onlarla birlikte testleri gerçekleştireceğiz. Endüstriyel olarak kullanımına başladıktan sonra da satış yapmaya başlamak istiyoruz” diyor.
Mehmet Hasanzade’nin söylediğine göre, Türkiye’de bu alanda hizmet veren şirket henüz yok. Yurtdışında benzerleri var ancak Floradem’in eklediği sensör grupları ve verimliliği artırma seçeneği onları diğerlerinden ayırıyor.
Mehmet Hasanzade, İTÜ Çekirdek’te bulunmalarının şirketin gelişimine etkisini ise şöyle anlatıyor:
“işimizin bir problemi çözdüğünü ve pazarda yeri olduğunu biliyoruz ama daha geniş açılı olarak bakamıyoruz. İTÜ Çekirdek’te ise bunu sağlanmış olduk. Fikrin pazara evrilmesi ve müşterinin ihtiyacına yönelik hale gelmesi burada gerçekleşti. Mentor ve hocalara burada rahatça ulaşıp, deneyimlerinden faydalanabiliyoruz. Bu bizim için çok değerli.”