Bilim - Teknoloji - İnovasyonGirişimcilik Haberleri

Elektronik yapboz geliştirdi

Geliştirdiği elektronik yapboz ile ışığı, sesi ve hareketi kontrol edebilen modeli sunan KarıncaLab, sadece çocukların değil dünyada ‘maker akımı’ olarak bilinen kendi kendine üretmeyi seven herkes için elektronik bir altyapı sunuyor.

KarıncaLab, geliştirdiği elektronik yapboz ile hem yerel hem de uluslararası pazara farklı bir eğitici oyuncak modeli sunuyor. KarıncaLab’ın 5 yaş ve üstü çocukları hedefleyen elektronik yapboz oyuncağı, küçük elektronik modüller ile oyuncaklara hareket etme kabiliyeti tanıyor. Buna göre küçük elektronik modüllerden oluşan parçalar, kullanıcının hayal gücüne göre farklı şekillerde birleştirilebiliyor. Bir nevi elektronik lego olan KarıncaLab’ın ürünü, sadece çocuklar için değil dünyada ‘maker akımı’ olarak bilinen kendi kendine üretmeyi seven herkes için elektronik bir altyapı sunuyor.

KarıncaLab

Robot ya da araç yapılabiliyor

Şahin incik tarafından geçen yılın Nisan ayında kurulan Karıncalab, mıknatıslar ile birleştirilebilen küçük elektronik yapı bloğu denilen MAKEY’İ (modüler ardışık küçük elektronik yapboz) geliştirdi. MAKEY’de modüller, elektronik parçaları birleştirerek çevreyle etkileşebilen araçlar, robotlar ve yapılar oluşturuyor. Şu anda da üretim aşamasına geçen ve özellikle özel okullardan ön siparişleri alan Karıncalab’ın hikayesini Şahin İncik şöyle anlatıyor:

“İTÜ mezunu elektronik mühendisiyim. Sürekli kullandığımız parçaları, modüler hale getirip tekrar kullanma ve bunları küçük boyutlarda yapma fikrinden yola çıktım. Daha sonra biraz daha kolaylaştırıp herkesin kullanması için yeni bir yapıya dönüştürmek istedim. En sonunda oyuncak fikri ortaya çıktı ve altıgen yapı olarak tasarladık. Dünyada ‘maker akımı’ var.

Aslında bu şekilde kendi kendine üretmeyi seven insanlar için gereken alt yapıyı, gereken araç gereci sağlamaya çalışıyoruz. Önceden çocuk legoları birleştiriyordu ama statik bir yapı oluyordu. Ama artık istediğini çok daha rahat biçimde yapabiliyor. Böylece hayal gücünün önündeki engelleri kaldırıyoruz. ”

Ses ve hareket kontrolü sağlıyor

MAKEY’de ses sensörü, hareket sensörü, telefondan monte edilen modüller bulunuyor. Işığı da, sesi de hareketi de kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin, çiçeğinizin yanına koyuyorsunuz, çiçek suya ihtiyaç duyduğunda ışık yanmaya başlıyor. Uyarıcı olarak kullanabileceğiniz gürültü modülü de var, onu taktığınızda bağırmaya başlıyor.

Şu an ilk üretimi kendi bütçelerinden karşıladıklarını ifade eden Şahin incik, “Gelen talep fazla olduğu için birden büyümek istiyoruz ki bu şekilde rekabet gücümüz artsın ve dışarıya da açılalım. Bu nedenle artık yatırım ihtiyacı doğdu ve yatırımcı aramaya başladık” diyor.

İTÜ Çekirdek’e girdikten sonra çalışma ortamlarının olduğunu söyleyen Şahin İncik, önceden insanları ikna etmek daha zorken, kolaylaştığını ve ilginin artığını ifade ediyor. Şahin incik, “AR-GE ödeneğini kullandık. Daha profesyonel araçlara geçtik, laboratuvar ortamından yararlandık. Yarışma süreci de ilerledi. Şirketi zaten kurduktan sonra profesyonel anlamda ürünleri yatırım yaparak hayata geçirdik. İTÜ Çekirdek’in bize böyle bir katkısı oldu” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu