Yunuslar nasıl uyuyor?
İnsanlar ve tüm diğer kara memelileri, uyurken kısmi bilinçli ya da tamamen bilinçsiz oluyorlar. Uyurken, kendi kendimize kontrol edebildiğimiz istemli kasların kapanmış olması ve algıların askıya alınması memeliler için çok önemli. Eğer öyle olmasaydı, sürekli kendimize zarar vermiş olarak uyanır ya da algılarımızın çalışıyor olması nedeniyle hiç uyuyamazdık.
Yunuslar da memeli canlılar grubundalar. Ama uyku mekanizmaları daha farklı işliyor. Deniz memelileri “tek yarımküresel yavaş dalga uyku” denilen farklı bir formda uyuyorlar. Bir başka deyişle; beyinlerinin yarısı uyanık ve alarmdayken, diğer yarımküresi derin bir uykuda oluyor. Beyinlerinin hangi kısmı kapalı ve uykudaysa, aksi yöndeki gözlerini kapatıyorlar. Bu esnada beynin diğer yarısı çevrede neler olup bittiğini izlemeye ve nefesi düzenlemeye devam ediyor. Bazen tamamen hareketsiz kalıp suyun yüzeyine doğru sürük-lenseler de genelde yüzmeye devam ediyorlar. Yunus parkları gibi kısıtlanmış bir alanda alıkonulduklarında ise suyun dibinde, hiç hareket etmeden uyumayı tercih ediyorlar.
Yunuslar, 24 saat içinde birer kere olacak şekilde beyinlerinin her iki yarısını toplamda 4 saatlik bir uykuya alıyorlar. Bu şekilde uyuyor olmalarının en büyük sebebiyse; diğer memelilerden farklı olarak, nefeslerini tamamen bilinçli bir düzeyde kontrol ediyor oluşları. Ayrıca vücut ısılarını sabit tutabilmek için yüzmeye devam etmek zorunda olduklarından, beyinlerinin kasları yönetecek kadar uyanık olması gerek.
Kısa cevap: Beyinlerinin yarısını daima uyanık tutarak.