Her şey imajdır
İmaj
Yıllar önce bir içecek firması şöyle bir sloganla yola çıkmıştı:
“İmaj hiçbir şeydir, susuzluk her şey!”
Ne büyük yalan!
İmaj her şeydir arkadaşım.
Her şey imajdır.
Sana belki de verebileceğim en önemli tavsiye budur. Okuduğun bu kitaptan tek kazanımın “imajın önemi” bile olsa, bu kitabm yazarı kendini başarılı hissedecektir.
Her Allah’ın günü televizyonda boy gösteren şarkıcılar bu konuma, ülkedeki en iyi şarkıcılar onlar olduğu için mi geldiler?
Her yıl seçilen güzellik kraliçeleri, gerçekten ülkenin en güzel kızları mı?
David Beckham halen dünyanın en çok para kazanan futbolcularından biridir. Peki dünyanın en iyi futbolcusu da yine 38 yaşındaki Beckham mıdır?
Bu soruların yüzlercesini sorabilirsin kendine. Ve hepsine de “hayır” cevabı verdiğini göreceksin.
Hatta şu anda çalıştığın şirketin genel müdürünü düşün. İçinizde en iyisi o muydu? Şirket içinde veya dışında, ondan daha iyi olduğu halde onun oturduğu koltuğu rüyasında bile göremeyen yöneticiler yok mudur?
Vardır.
Çünkü iş hayatı bir “şekil” ve “duruş”tan ibarettir. Kariyer yapmak bir “en iyi olma sanatı” değildir. Bir “en iyi gibi gözükebilme sanatıdır.”
Türkiye’nin starı, Beyoğlu’ndaki bir rock barda muhteşem sahne performansıyla dört saat boyunca çatır çatır şarkı söyleyen o genç değil de, ikinci şarkıya gelmeden sesi çatlayan mıymıntı herif olmuştur. Kimse bardaki çocuğun ismini dahi bilmezken, bu karga sesli adamın Twit-ter’da milyonlarca takipçisi vardır.
Ambalaj… Ürün konumlandırma… Ürün tutundurma…
Hedef kitleye her türlü taktikle taarruz…
4P, 5S, 6 Sigma…
Aklına ne kadar karın ağrısı pazarlama ve üretim felsefesi geliyorsa…
Bir şirketin ürün ve hizmetlerini pazarlamaya başlamadan önce kendini pazarlamaksın. Hem de yıllarca sana öğretilen tüm pazarlama ve tutundurma taktikleriyle. Şirket içinde arkadaşların ve yöneticilerinle ilişkilerinde, dışarıda ise diğer firmalar ve müşterilerle olan ilişkilerinde her zaman ve her daim başarılı bir ambalaja sahip olmalısın. Bu ambalaj senin kendini doğru pazarlamanı ve en yüksek değere satmanı sağlayacaktır.
Peki iş hayatındaki ambalajın olan “imaj” neleri kapsar?
1- Prezentabl dış görünüş
2- Etkileyici özgeçmiş
3- Hesaplanmış tavır ve davranışlar
Sen artık sen değilsin. Sen artık bir ürünsün. Kendini bir ürün gibi görmezsen kariyer yapmayı unut gitsin. Kariyer yapmak, asla ve asla kendin olmamak demektir. Bir roldür. Bir markalaşma, pazarlama ve halkla ilişkiler çalışmasıdır.
Üzülme. Yaz tatilinde anneannenin yazlığında kayısı marmelatlı katmer yerken, ayağında parmak arası terliğinle kendin olabilirsin.
Yılda beş altı gün için ama, daha fazla değil.
Kalan 360 gün bize lazımsın.