Temettü Verimi En Yüksek Hisseler
Son günlerde 2014 yıl sonu bilançolarıyla birlikte temettü beklentileri de piyasanın gündemine gelmeye başladı. Buradan yola çıkarak beş yıllık verilerle borsanın temettü şampiyonu hisselerini belirledik. Bunun yanında söz konusu hisselerin endeksin üzerinde getiri sağlayıp sağlamadığına baktık. Toplamda 32 hisse, hem temettü verimi açısından hem de getiri açısından borsanın üzerinde performans sergiliyor. Bu hisselerin başında İş Girişim, Pınar Et-Un, Hektaş, Adana Çimento A, Türk Telekom, Ünye Çimento ve Çimsa geliyor. Temettü veriminin yanında hisse performansı açısından bakıldığında ise Türk Traktör, Armada Bilgisayar, Brisa, Otokar, Erbosan, Adel Kalemcilik ve Ülker Bisküvi yatırımcısının yüzünü güldürüyor.
91.500 seviyesini zorlayan ancak, MB’ye faiz indirimi için yapılan siyasi baskılar, FED’den gelen faizi beklenenden erken artırabileceğine yönelik açıklamalar gibi faktörlerle rekor kıramayan borsada yıl sonu rallisi son bulmuş görünüyor. Endeks bazında beklentiler biraz geri plana itilerken, borsanın iç dinamiklerinin yarattığı fırsatlar, önümüzdeki günlerde daha çok ön plana çıkacak. Son günlerde piyasanın odaklanmaya başladığı konuların başında 2014 bilançoları ve buna bağlı olarak açıklanacak nakit temettü (nakit kâr payı) rakamlan geliyor. Hatta Cuma akşamı Türk Telekom 1,8 milyar TL (yüzde 7 temettü verimi) kâr payı dağıtacağını açıkladı. Bu nedenlerle temettü verimliği yüksek şirketleri analiz eden bir çalışma yaptık.
Yaptığımız çalışmada son beş yıla bakarak, her yıl nakit kâr payı dağıtan ve getirisi endeksin üzerinde olan şirketleri tespit ettik. 2014 yılı kârından nakit temettü dağıtımı 2015 yılı Mayıs ayı sonunda tamamlanacak. Bu nedenle yatırımcılar şimdiden temettü verimliliği yüksek olduğu düşündüğü hisselere yatırım yapmayı tercih edebilir.
İçeriğe Ait Başlıklar
5 YILLIK DÖNEM
Yaptığımız çalışmada 2013-2012-2011-2010-2009 yılı bilançolan sonrasında ortaya çıkan nakit temettüleri inceledik. Bu dönemlerin tamamında 65 hissede nakit temettü dağıtıldığı sonucuna ulaştık. 65 hisse arasında 5 yıllık temettü verimi performansı, borsanın ortalama performansı olan yüzde 1,99’un altında kalan 20 hisseyi değerlendirme dışı tuttuk ve 45 hisseye ulaştık.
Yine temettü performansının hisse performansına ne ölçüde yansıdığına baktık. Çünkü Türkiye’de bir yatırımcı hisse senedi yatırımı yaparken, öncelikle hisse performansından sağlanabilecek kazançlara odaklanıyor. Yabancı yatınmcı ise hissenin olası performansının yanında temettü verimine de ayrıca önem veriyor. Son yıllarda faiz getirisinin tek haneli rakamlara inmesiyle birlikte temettü verimi yüksek hisseler, aynca takip edilmeye, aracı kurum analistlerinin raporlarına girmeye başladı.
Sonuçta geriye kalan 45 hisseye bakıldığında 13 hissenin borsanın 5 yıllık getiri performansı olan yüzde 62 seviyesinin altında kaldığını gördük. Böylece son 5 yılda hem endeksin üzerinde getirisi olan hem de temettü verimi borsanın üzerinde seyreden 32 hisse olduğunu tespit ettik. Bu hisseleri haberimizin tablosunda detaylıca inceleyebilirsiniz.
Bunun yanında son 5 yılda yıllar bazında en yüksek temettü verimine sahip hisselere de çalışmamızda yer verdik.
ÖNE ÇIKAN HİSSELER
Yaptığımız çalışmaya göre bu 32 hisse arasında hem getirisi borsa performansının üzerinde hem de temettü verimi en yüksek hisseler; İş Girişim Sermayesi, Pınar Et-Un, Hektaş, Adana Çimento A, Türk Telekom, Ünye Çimento ve Çimsa. Bu hisselerin 5 yıllık ortalamada temettü verim oranı yüzde 6’nın üzerinde olmakla birlikte hisse performanslarının da yatırımcıyı mutlu ettiği görülüyor.
32 hisse arasında 5 yıllık hisse performansına bakıldığında en çok kazandıran şirketler ise Koç Grubu’nun traktör pazanndaki amiral şirketi Türk Traktör yüzde bin 141’lik getirisiyle ilk sırada yer alıyor. Onu yüzde 694’lük getirisiyle Armada Bilgisayar ve yüzde 679’luk getirisiyle Brisa takip ediyor. Yine Otokar, Erbosan, Adel Kalemcilik ve Ülker Bisküvi, temettü performansının yanında yüksek getirileriyle yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. Yılbaşında bugüne temettü performansı yüksek hisselerin getirileri analiz edildiğinde ise endeks yüzde 2,1 getiri sağlarken, yedi hisse negatif getiri sağladı. Adel Kalemcilik başta olmak üzere Aksa, Konya Çimento, Erbosan, Brisa ve Adana Çimento B yüzde 10 ve üzeri getiriler elde etmeyi başardı.
Yine 32 hisse listesine bakıldığında Koç Grubu’nun yedi, Sabancı-Oyak-lş Bankası’nın üçer şirketinin listede olduğu görülüyor. Yani kurumsal büyük grupların şirketleri, temettü dağıtma konusunda daha bonkör davranıyor. Sektörel bazda bakıldığında ise çimento, otomotiv, petrokimya, teknoloji şirketleri daha ön planda.
TURKCELL ETKİSİ
2014 yılı bilançoları sonrasında 2015 yılına yönelik nakit kâr payı beklentilerine bakıldığında yine 150 civarında şirketin 9-10 milyar TL bandında bir nakti, yatırımcılarına nakit kâr payı olarak dağıtması mümkün. 2013 kârından 9,6 milyar TL, 2012 kârından 11,3 milyar TL nakit kâr payı dağıtan borsa şirketleri, bu yıl Turkcell’in de nakit temettü dağıtması halinde nakit olarak 11-12 milyar TL bandında bir rakama ulaşabilir.
Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı’nın da özellikle dikkat çektiği bir durum ise Turkcell… Beş yıldır kâr payı dağıtmayan şirketin durumunun özel olduğunu belirten Kasabalı, temettü değerlemelerine bu yüzden Turkcell’i dahil etmediklerini söylüyor. Kasabalı sözlerini söyle sürdürüyor:
“Bilançolarla birlikte genel kurul tarihleri ve temettü miktarları da açıklanacak. Temettü beklentisi olacak hisselerde hareketlilik başlayacağını düşünüyoruz. Üç aydır kesintisiz yükselen bir piyasa var ve kâr satışları da başlamış durumda. Hal böyleyken, piyasada kalanlar defansif ve temettü verimi yüksek hisselere kayacaktır.”
Temettü nedir? Temettü, şirketlerin bir yıllık faaliyet dönemleri sonucunda elde ettikleri net dönem kârı üzerinden (yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra) dağıttıkları ve ortakların şirkette hisse oranlarına denk gelecek kadar elde ettikleri gelirlerdir. Şirketler temettüyü nakit veya bedelsiz hisse senedi şeklinde dağıtabilir. Yatırımcılar, nakit olarak dağıtılan temettüyü daha çok tercih eder.
Temettü verimliliği nedir? Bir şirketin düzenli temettü vermesinin yanı sıra borsa yatırımcıları açısından dikkat edilen bir konu da, yüksek temettü verimlilik oranı olarak ortaya çıkıyor. Temettü verimliliği oranı, [(Nakit Net Temettü/Piyasa Değeri)*!00] formülü ile hesaplanır. Oran ne kadar yüksekse yatırımcı açısından o kadar iyidir. Örneğin yüzde 10 temettü verimliliğine sahip bir şirkete yatırım yapan bir yatırımcı, şirket bu oranı düzenli olarak her yıl veriyorsa, hisseye yatırdığı parayı 10 yıl içinde geri alabilir, demektir.
YO’LAR ÖN PLANDA
Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz ise son beş yıllık temettü verimlilik oranlarına bakıldığında Egeli&Co. Girişim Sermayesi YO, îş Yatırım Ortaklığı, Saf GYO ve OMV Petrol Ofisi’nin temettü verimi en iyi hisseler olarak karşılarına çıktığını söylüyor. Bu hisselere orta ve uzun vadede yatırım yapılabileceğini düşündüklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydediyor:
“Temettü getirisini göz önünde bulundurarak yatırım yapmak yerli yatırımcılar için oldukça önemli. Uzun vadeli hisse senedi alan yatınmcı açısından kâr payı bir soluklanma ifadesi taşırken, şirketin paylaşımcı yaklaşımda bulunması da onlara güven aşılıyor. Aynca bir firma kriz döneminde bile kâr payı dağıtabiliyorsa o şirketin oldukça sağlam bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.”
Faizlerin düşme eğiliminde olması yatırımcıları bankacılık sektörü hisselerine yönlendirebileceğini söyleyen Yılmaz, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanımı devam edebileceğini, bu durumun da do-lar/TL paritesi açısından yukan yönlü baskı oluşturmaya sebep olabileceğini aktanyor. Dolardaki hareketlenmeye bağlı olarak da BİST’te satış baskısının sürmesi, beklentiler dahilinde.
UZUN VADEDE BAKILMALI
Temettü veriminin yüksek olması, uzun vadeliyatırım için önemli bir veri. Fakat sadece temettü verimi yüksek olduğundan dolayı bir hissenin diğerine tercih edilmesi de uzmanlarca doğru bulunmuyor. Temettünün bedava para gibi yorumlanmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu dile getiren Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, temettü veren hissenin fiyatında verdiği temettü oranında düşüş gerçekleştiğini belirtiyor. Hatta alınan temettü için ödenen vergiyi de gözönün-de bulundurunca temettü spekülatif getiriler dışında kısa vadeli yatırımcı için cazip değil.
DÜZENLİ ÖDEME ÖNEMLİ
Finans Yatırım Araştırma Bölümü Grup Müdürü Özgür Uçur ise 2015 yılı için temettü verimini yüksek buldukları hisseleri Erdemir, Türk Telekom, Çimsa, Akçansa, Aksigorta, Tofaş, Doğuş Otomotiv ve Türk Traktör olarak sıralıyor. Kurum, bu hisseler arasından çimento, otomotiv ve telekom sektörü hisselerinin orta uzun vadede cazip olduğunu düşünüyor. “Düzenli temettü ödemesi hisse seçiminde hem yurtiçi hem yabancı yatırımcı açısından önemli bir kriter. Faizlerin düşük seyrettiği dönemlerde temettü verimi yüksek hisselerin öne çıkmakta olduğu genelde gözleniyor. Aynca, faizlerin düşük seyredeceği ve ekonomik büyümenin hız kazanacağı beklentisi ile endeksin yılın ilk yansında 100.000 seviyelerine doğru hareket edeceğini düşünüyoruz” diyen Uçur, piyasalan etkileyecek unsurlar arasında Merkez Bankası’nın atacağı adımların, petrol-emtia fiyatlanmn ve global likidite koşullarının etkili olacağını belirtiyor.
Finans Yatırım aynca yılın ilk yarısında Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceğini ve düşük faiz ortamının süreceğini beklerken Uçur, “Makro göstergelerdeki beklenen iyileşmenin de etkisiyle yılın ilk yarısında hisse senetlerinin değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.
YABANCILAR ÖNEM VERİYOR
Türk yatırımcıların yabancılara göre daha kısa vadeli işlemler yaptıklarından dolayı temettü verimini gerektiği kadar önemsemedikleri bir gerçek. Yabancıların ise genel olarak temettü verimi yüksek hisselerde pozisyon aldıkları biliniyor. Ancak yerli yatmmcı-mn özellikle temettü dağıtımlarının gerçekleştiği dönemlerde hisselerde spekülatif işlemlerinin yoğunlaştığı da herkesin malumu.
Teorik olarak düşük faiz ortamının mevduatın cazibesini azaltırken, faizin yerine temettü verimliliği yüksek olan hisseleri ön plana çıkaracağını anlatan Metin Ayışık, ancak uygulamada çok az uzun vadeli yatırımcının temettü getirisine bel bağladığına da vurgu yapıyor. “Kısa vadede ise dağıtılacak temettüden çok, bu haberin getireceği spekülatif beklentiler ön plana çıkıyor. Bunun yanında, faizlerdeki düşüşün genel olarak hisse fiyatlarında artışa neden olacak olması, temettü verimliliklerinde düşüşe neden oluyor” diyen Ayışık, önümüzdeki dönemde temettü verimliliği yüksek, aynı zamanda faizdeki indirime duyarlı olan Tofaş, Doğuş Otomotiv, Emlak GYO ve Çimsa gibi şirketlerin bu süreçte dikkat çekebileceğini söylüyor.
TEMETTÜ FONLARI SEÇENEĞİ
Temettü beklentili hisselere yatırım yapacaklar için son yıllarda önemli bir alternatif de yatırım fonlan olmaya başladı. Temettü endekslerine göre belirlenen temettü fonları, yatırımcının bu alandaki yatırımlarını daha kolaylaştırıyor. Bu konuda, YKB, Akbank, Garanti gibi bankaların yatırım fonları bulunuyor. Bu yıl devreye giren fon platformu sayesinde, hangi kurumda olursanız olun, bu fonlara erişim sağlayıp yatırım yapabilirsiniz. 2014 yılına bakıldığında söz konusu fonların getirilerinin yüzde 25-30 bandında olduğu görülüyor.
İLK YARIYA DİKKAT
Piyasalardaki beklentilere bakıldığında ise BÎST, son üç ayda yönünü yukarı olarak belirlese de yılın ilk yansının risklere gebe olabileceği vurgusu da yapılıyor. Bu bağlamda ALB Menkul Genel Müdürü Tuncay Karahan, yeniden bir seçim sürecine girecek olan ülkede söz konusu seçim sürecinin piyasalar tarafından siyasi belirsizlik olarak algılanması yılın ilk yarısını piyasaların tedirgin geçirmesine neden olabileceğini söylüyor.
“Geçtiğimiz yıla Türkiye’ye ilişkin değerlendirmeleriyle damga vuran uluslararası kredi derecelendinne kuruluşları söz konusu seçimi yakından takip edecektir. Ancak 2015 yılının ilk yansı için destekleyici etmenler de yok değiİ. Yurtdışında başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere Japonya ve Çin Merkez Bankası parasal teşvikleri bor-saları yukarı yönlü etkileyebilecek etmenler” diyen Karahan, yurtiçinde cari açıkta ve enflasyonda görülen gerileme, enflasyonda görülen gerilemeye bağlı olarak faizlerin gerilemesini BİST’in yönünü yukan yönlü etkileyebilecek gelişmeler olduğunu belirtiyor. ALB Menkul’ün 2015 BİST-100 Endeksi için yapmış olduğumuz değerlemeler, 93.500 seviyesine tekabül ediyor.
YATIRIMCI NE YAPMALI?
Piyasalar son haftalarda düşüş eğilimine girse de bu noktada yatırımcının son cjönemde kazandığının bir bölümünü realize etmesini savunan Nergis Kasabalı, yeni girişler için acele edilmemesi gerektiğini söylüyor. “Bonolarda alım için acele etmemeli. Yine mevduat faizlerinde kalınabilir. Hisse senetlerinde ise VİOP’ta açığa satış düşünülebilir” diyen Kasabalı, bunun yanında dengeli fonlann bir diğer tercih olduğuna vurgu yapıyor.
Tuncay Karahan ise yatırımcılann yılın ilk yarısı için yaklaşırken portföylerinde bulunduracaklan hisselerde, mali tablolarında görülen performans-lanna dikkat etmesi ve yatırım yapacakları şirketin bir hikâyesi olmasını göz önünde bulundurmasını salık veriyor.
Temettü beklentileri şimdiden satın almıyor
Grafik’te, 1 Ocak 2014’ten itibaren endekslerin yüzdesel getirilerini gösteriyor. Örneğin temettü-25 endeksi, 1 Ocak 2014’ten 5 Şubat 2015’e tarihine kadar yüzde 38,3 artarken, BİST-100’deki artış yüzde 31 ‘de kaldı. Ancak bu süreçte getirilerin daha da ayrıştığı dönemler oldu. Mavi daire ile gösterilen alanda (2014 Mayıs) temettü endekslerinin BİST-100 endeksinden daha iyi performans göstermeye başladığı görülüyor. Özellikle düşüş dönemlerinde Temettü-25 Endeksi, muhafazakar portföyler için ideal.
2014 Mayıs ayından itibaren (mavi daire) çoğu şirketin genel kurulları bitmiş ve dağıtılacak temettü miktarları belirlenmiş oluyor. Bu beklentide görüldüğü gibi temettü endekslerinin, BİST-100 endeksinden daha iyi bir performans göstermesine neden oluyor. Bu yıl için baktığımızda ise (kırmızı daire) özellikle temettü-25 endeksinin son dönemdeki düşüşe karşı daha iyi durduğu açıkça gözüküyor. Bununda nedeni önümüzdeki dönemdeki beklentilerin şimdiden alınmaya başlanmış olması.
Analiz, Gedik Yatırım Araştırma Birimi tarafından hazırlanmıştır
NERGİS KASABAU BURGAN YATIRIM GENEL MÜDÜR YRD.
“Büyüme hikayeleri daha önde”
“Önceki yıllarda düzenli temettü ödeyen şirketlerde yüzde 8’ler gibi yüksek temettü verimlilikleri görülürken, bu yıl yükselen endeksle beraber temettü verimi oranlarında bir miktar düşüş görülebilir. Faiz oranlarının düşük olduğu yerlerde yüzde 3-4’luk temettü verimi iyi algılanabilir. Türkiye’deise büyüme hikâyeleri daha ön planda oluyor. Getiride bono faizlerine yakın şirketler söz konusu. Erdemir, Türk Telekom, Ford Oto, Arçelik, Türk Traktör ve çimento şirketlerinin bu yıl da temettüde öne çıkmasını bekliyoruz.”
ETİN AYIŞIK GEDİK YATIRIM GENEL MÜDÜRÜ
“Faize duyarlı, temettü yüksek hisseler izlenebilir”
“Temettü veren şirketin aynı zamanda kâr eden şirket olması nedeniyle A bu şirketlere genel olarak ilgi gösterilmesi normal bir durum. Ancak kâr eden ve elde ettiği kârı, temettü dağıtmak yerine daha verimli işlerde kullanarak büyüyebilen ve büyüdüğü ölçüde de kârını artırabilen bir şirket, temettü verimi çok yüksek olan bir şirkete göre çok daha avantajlı konumda yer alabilir. Önümüzdeki dönemde temettü verimliliği yüksek, aynı zamanda faizdeki indirime duyarlı olan Tofaş, Doğuş Otomotiv, Emlak GYO ve Çimsa izlenebilir.”