2014’ün bilançolarında kur ve petrolün izi var
Borsa İstanbul’da 2014 yıl sonu bilançoları açıklanmaya başladı. Şirketlerin 2014 bilançolarım en çok etkileyen unsurlar olarak yüksek kur ve düşük petrol karşımıza çıkıyor. Çimento, demir-çelik ve cam sektörlerinin 2014 yılım iyi geçirdiği görülüyor. Ford Otosan, Kardemir, Gübretaş, Sinpaş GYO, THY gibi şirketlerin de kârlılıkta öne çıktığı dikkati çekiyor.
BtST-100, ocak ayı sonunda test ettiği ve Mayıs 2013’ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 91-805’ten bu yana yüzde 9’un üzerinde değer kaybetti. Aynı süreçte dolar bazında yaşanan yüzde 12,3 düşüş ise MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinden yüzde 9,9’luk negatif ayrışmaya neden oldu. Bu durum BİST-lOO’ün ‘aşırı satıldığı’ bir ortama işaret ediyor. Ekonomi yönetiminin para politikasına destek veren açıklamalarının Merkez Bankası üzerindeki baskıları azaltmasıyla iç gündem rahatladı. Rusya-Ukrayna kaynaklı olumlu gelişmelerin küresel desteği de TL cinsi varlıklar üzerindeki kaygıları hafifletti.
Böylesi bir ortamda 2014 yıl sonu bilançolarının açıklanmasıyla gözler şirketlerin kârlılıklarına çevrilmiş durumda. Buradan yola çıkarak ve aracı kurumların değerlendirmelerini alarak 25 şirketle ilgili kâr tahminlerini analiz ettik. Haberimizin tablolarında bu beklentileri inceleyebilirsiniz. Şu ana kadar gelen bilançolara bakıldığında 2014’te öne çıkan etkilerin yüksek döviz kuru ve düşük petrol olduğu görülüyor. Tüketici güveninin de şirketleri etkilediği dikkat çekiyor.
KUR VE PETROL ETKİSİ
Burgan Yatırım Kıdemli Analisti Murat Akyol, Baz etkisi, yüksek kur farkı giderleri, tüketici güvenindeki değişim gibi sebeplerin bilançoları etkileyen başlıca unsurlar olduğunu söylüyor. Akyol, bankalar tarafında ise TÜFE’ye endeksli tahvillerin getirisinin ve kredi/mevduat spread’lerinin belirleyici faktörler olarak çalıştığını ifade ediyor. Akyol’a göre, Adana Çimento, Erdemir, Kardemir, Gübre Fabrikaları, Pegasus, THY gibi şirket-lçr, yıllık bazda güçlü kârlılık artışına imza atıyor.
Destek Menkul Değerler Araştırma Birimi, 2014 yılı son çeyrek kârlarına bakıldığında ise bankacılık sektörünün öne çıktığını söylüyor. Kurum, Akbank, İş Bankası, Garanti gibi bankaların önderliğinde, artan istikrarlı kârlılık oranlarına vurgu yapıyor. Destek Menkul Değerler, “Ayrıca petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün özellikle havacılık sektörü şirketlerinin bilançolarını son çeyrekte olumlu etkilemesi bekleniyor. Bu bağlamda havacılık sektöründe Pegasus ve THY öne çıkacaktır” diyor. Kurumun uzmanları, 2014 bilançolarını en çok etkileyen faktörler olarak dramatik bir şekilde düşen petrol fiyatları ile yüksek kurları gösteriyor.
BANKALAR İSTENENİ VEREMEDİ
Her ne kadar 2014 son çeyrekte düzenlemelerin etkisiyle ücret ve komisyonların katkısı olsa da, bu katkının bankalara sınırlı bir etki yapması bekleniyor. Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Giirsoy, net komisyon gelirlerinin yüzde 10’dan yüzde 4’e düşmesini bekliyor. Gürsoy, ‘Bu düzenlemelerden, toplam kredileri içinde tüketici kredileri ve kredi kartı ağırlığı daha fazla olan yerli özel mevduat bankalarının devlet bankalarına göre daha olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz” diyor. Bu yüzden yeni yasal düzenlemeler ve faiz marjlarının etkisiyle Borsa İstanbul’un lokomotifi bankalar da 2014 yılında istenilen düzeylerde kârlılık elde edememiş bulunuyor.
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, Avnıpa Birliği’nin parasal gevşeme sürecine adım atmasıyla 2015 yılında ihracatın artabileceğini düşündüklerini söylüyor. Süllü, bu durumda otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin ön plana çıkabileceğini kaydediyor. Beste Naz Süllü, “2014’te çimento, demir-çelik ve cam sektörlerinin kârlılıklarının iyi olduğu görülüyor. Kentsel dönüşüm projelerinin ve altyapı yatırımlarının devam etmesi,
2015 yılında da çimento sektörünü canlı tutmaya devam edecektir” diyor. Süllü, yılın ikinci yarısındaysa FED ile başlayabilecek fiyatlanmala-rın endeksin aşağı yönlü dalgalanmasına neden olabileceğini söylüyor.
DEFANSİF KALINMALI
Son dönemde hem içeride hem de dışarıda yaşanan gelişmeler BİST-100’ü baskı altında tutsa da fiyatlama-lann daha çok içeriden gelen açıklamalardan etkilendiği bir gerçek. Murak Akyol, FED’in faiz artırımına ilişkin soru işaretleri ve Yunanistan’a ilişkin belirsizliklerin hisse senetleri açısından risk yaratmaya devam ettiğini dile getiriyor. Akyol, ayrıca içeride TCMB’nin faiz politikasına ilişkin belirsizliklerin olması ve TL’deki dalgalanmaların da BİST üzerinde ek bir baskı yarattığına dikkat çekiyor.
Murat Akyol, “Bu kapsamda BtST-100 Endeksi 83-000 seviyesinin de altına sarkmaya başladı. Söz konusu sert geri çekilmenin ardından endekste tepki alımlarının yavaş yavaş öne plana çıktığını görebiliriz. Özellikle TL’nin daha ılımlı bir görünüm kazanması endeksi destekleyen bir unsur olabilir” diye konuşuyor. Akyol, 81.500 puana doğru geri çekilmelerin daha güçlü bir alım sinyali oluşturacağını düşündüklerini belirtiyor. Burgan Yatırınım tavsiyesi, bu kapsamda riskleri artırmaktan ziyade daha defansif hisselerde kalınmaya devam edilmesi yönünde.
PORTFÖYLER DEĞİŞİYOR
BİST-100 ve BİST Banka Endeksi’nden hafta boyunca alınan potansiyel dönüş sinyallerini ocak sonunda başlayan düzeltmenin tamamlandığının işareti olarak değerlendiren Halk Yatırım uzmanları, Bileşik Endeks’teki bu satış baskısının 86.500 direnç üzerinde daha da azalacağını düşünüyor. Halk Yatırım, bu doğrultuda model portföyünde hisse ağırlığını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardı. Portföylerinde yüzde 10 paya sahip Akçansa’nın ağırlığını ise Çimsa ile birlikte toplam çimento sektörünün portföy içindeki ağırlığını dengelemek üzere yüzde 5’e indirdi. “Yüzde 15 ağırlığa sahip TAV’ın ağırlığını ise yüzde 10’a indiriyoruz” diyen Halk Yatırım uzmanları, yeni düzenlemelerden kaynaklanan baskılar ve güçlü rekabet koşullarına rağmen cazibesini koruduğunu düşündükleri Türk Telekom’u da yüzde 10 ağırlıkla model portföylerine dahil ettiklerini belirtiyor.