Renault Zoe Alternatif Elektrikli
Renault’nun Z.E. yani sıfır emisyonlu araç programı 2009’de duyurulmuş, bunun ilk ürünü ise Bursa’daki Oyak-Renault fabrikas ında üretilen Fluence Z.E. olmuştu. Üretimi 2013 sonunda durdurulan elektrikli Fluence’ı, Twizy ve Zoe Z.E. takip etti. Çevreci bir araç kullanmak isteyen bireysel kullanıcılar için Renault Zoe ilginç bir şehir alternatifi.
İlk dizayn skeçlerinden itibaren yüzde 100 elektrikli bir otomobil olarak yaratılan Zoe, tasarımcılar için de önemli bir yaratıcılık sınavı oldu.
Sade ve şık bir tasarıma sahip aracın elektrikli olduğunun dış görünüşten de algılanabilmesi için mavi efekti verilmiş logo ve farlar kullanılırken, stoplarda da mavi renge yer verilmiş. Aynı sadelik, 7 inçlik R-Link ekranı ve TFT gösterge paneline sahip iç mekanda da korunmuş. Ön panel tek bir bloktan oluşuyor ve pürüzsüz, akıcı hatlara sahip. Benzer bir yaklaşım rüzgar türbini kanadını andıran ön panel şeridinde de göz çarpıyor. Ortadaki R-Link konsolu ön panelin üzerinde havada asılı gibi duruyor.
Kontrol panelindeki TFT ekran ise Zoe’nin içerdiği ileri teknoloji hakkında ipuçları veriyor.
Kaputun altına bakıldığında ise, bu sadeliğin yerini yüksek bir teknolojinin aldığı görülüyor. Gelelim menzile: Kış mevsiminde 100 km, ılıman mevsimlerde ise 150 km arasında. Ancak bu menzil, insanların kullanım alışkanlıklarına, yol ve trafik durumuna, hava koşullarına göre değişiklik gösterecektir. Boyutları ve konsepti bir şehir otomobili olduğundan Zoe’de bu hesaplamalara gerek kalmayabilir, çünkü eğer sadece şehir içi kullanım için düşünüyor ve günde 40-50 km yol yapıyorsanız, aracı 2 günde bir şarj etmeniz yeterli olacak. Zoe’yi şehir içinde değil de, şehir dışına çıkacak bir güzergahta kullanmanız gerektiyse, hızlı şarj istasyonları çözüm olabiLir: Yol üzerindeki Renault yetkili satıcılarında bu şarj altyapıları ile 1 saat içinde aküsünü yüzde 80’e (100 km menzil) kadar şarj edebilirsiniz. Aracın geliştirilmiş 3 unsur içeren OptimiZEr sistemi, menzili yüzde 25’e varan oranda uzatıyor: İyileştirilmiş fren enerjisi geri kazanımı, sıcak hava pompası veMichelin’in elektrikli otomobiller için geliştirdiği Energy E-V lastikleri. Eco adlı mod ise, elektromotor ve klimayı düşük güçte çalıştırarak fazladan menzil sağlayan ikinci bir önlem.
Renault Zoe, kullanılması kolay ve eğlenceli bir araç. Özellikle hiçbir motor sesi duyulmadığından, sürüş konforu çok yüksek, hatta dinlendirici bile denilebilir. Elektromotor 88 HP güce sahip. Ancak asıl önemli olan, 220 Nm’lik gayet yüksek olan tork değerini, gaz (elektrik) pedalına bastığınız anda veriyor olması. Böylece şehir içi sürüş deneyiminde sık rastlanan bir durum olan 0’dan 50 km/s hıza çıkmak sadece 4 sn sürüyor. Konfor demişken: Zoe’nin kliması bile yolcularını düşünüyor. Hava kirliliği algılayıcısı, çevredeki hava kirli olduğunda klimayı iç sirkülasyona geçiriyor, Clean özelliğiyle kabin içinde bulunan mantar, alerjen ve mikrop gibi bakterileri yok ediyor ve Relax özelliyle kapalı alanlarda yüksek konsantrasyonda olan pozitif iyonlarla denge sağlamak için için negatif iyonlar üretiyor.
Yeni otomobillerin çarpışma testlerini yürüten Euro NCAP’te 5 yıldız alan Zoe, güvenli bir otomobil olduğunu da kanıtladı. Zoe, sıfır salınımlı araçlara daha geniş kitleleri ulaştırmasıyla da dikkat çekiyor. Renault Zoe’nin başlangıç fiyatı 66 bin 500 TL olarak açıklanıyor, ancak buna akü kirası dahil değil: Taahhüt süresi ve katetmek istediğiniz menzile göre aylık ödemeler 59 Euro’dan başlıyor.