ABD’de teknoloji endeksindeki düzeltme izleniyor
KÜRESEL ekonomilerde mayıs ayından bu yana gözlenen ekonomik toparlanma ve verilerdeki iyileşme genel olarak devam ediyor. Geçen ay içerisinde aşı çalışmalarıyla ilgili olumlu haber akışları, piyasalardaki iyimser beklentilerin güç kazanmasına katkı sağladı. Ekonomilerde gözlenen toparlanma ile aşı kaynaklı iyimser beklentiler küresel risk iştahı ve piyasaları destekleyen temel gelişmeler olarak izlendi. Buna karşın önceki haftalarda da ifade ettiğimiz üzere salgın kaynaklı endişeler tam anlamıyla unutulmuş da değil. Salgına ek olarak ABD – Çin ilişkileri de küresel risk iştahı açısından önemli olmaya devam ediyor. Ağustos ayının son haftalarında iki ülke arasındaki tansiyon belirli ölçüde yatışsa da ABD’deki seçimler öncesinde yeni gerilim konuları doğabilir. Gerilimin artış kaydetmesi güvenli liman talebini ön plana çıkarırken, risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Tüm bunların yanında eylül ayına ABD’de hisse senetleri endekslerinde teknoloji şirketleri öncülüğünde başlayan sert satışlarla başladık. Uzun süredir rekorlar tazeleyen endekslerde satışların genele yayılma riski takip edilecek en önemli başlıklardan biri. Perşembe ve Cuma günü Borsa İstanbul’da bu satışlar çok fazla yankı bulmadı. Önceki haftaların aksine Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta bu iki günde pozitif ayrışması ile dikkat çekti.
TL VARLIKLARDA SATIŞ BASKISI DEVAM EDİYOR
Son haftalarda kur cephesinde yaşanan fiyatlamalar yurt içi piyasaların yakın takibinde yer alıyor. Kurdaki yükselişlere bağlı olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) açıklama ve hamleler gelirken, TCMB fonlama yapısını değiştirerek ortalama fonlama faizini yükseltmeye devam ediyor. Ayrıca Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkinin seyri piyasaların yakın takibinde. NATO’nun da Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime arabulucu olma çabası mevcut. Hafta içinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşmeler yapmak üzere mutabakata vardığını açıklarken, bu haber daha sonra Yunanlı yetkililer tarafından yalanlandı. Yunanistan konusuna ek olarak ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis ile hafta içinde yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Rum yönetimine yönelik silah ambargosunu 2021 mali yılı için kaldırdığını bildirdi. Sadece bu konular ile sınırlandırmak ve açıklamak mümkün olmasa da geçmişten gelen yabancı çıkışlarının devam ettiği görülüyor. Bu durum TL varlıklar üzerindeki baskının devam etmesine neden oluyor.
Haftanın son iki günü Borsa İstanbul’da pozitif ayrışma dikkat çekse de bu durumun devam ettirileceğine yönelik henüz yeterli sinyal oluştuğunu düşünmüyoruz.
ABD BORSALARI EYLÜL AYINA KÖTÜ BAŞLADI
ABD borsaları geçtiğimiz ay güçlü bir performans sergileyerek 1980’li yıllardan bu yana en iyi ağustos ayı performanslarına imza attılar. DJ endeksi ağustos ayında %7,6 oranın değer kazanırken, S&P500 endeksinde kazançlar %7 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay elde edilen kazançlarla beraber S&P500 endeksi yeni tarihi zirvelerine çıkarken, endeksler 23 Mart’ta pandemi şokuyla dip yaptıklarından bu yana %55’in üzerinde primlendiler. Ekonomik verilerdeki toparlanmanın devam etmesi, aşıya ilişkin çalışmalarda umut verici gelişmeler yaşanması, ABD-Çin görüşmelerinde zaman zaman iyimserliğin artması, teknoloji hisselerindeki zirvelerin sürekli olarak yinelenmesi ve son olarak Fed başkanı Powll’ın Jackson Hole’da yaptığı konuşmada ortalama enflasyon hedefini gündeme alması geçtiğimiz borsalarda iyimserliği artıran gelişmelerdi. Ağustos ayında teknoloji hisselerindeki yükselişler ön plana çıkarken eylül ayı ile birlikte teknoloji hisselerinde pandemi sürecinde yaşanan sert düşüşlerden sonraki en sert kayıplar yaşanmaya başladı.
Perşembe ve Cuma günü yaşanan sert düşüşlerle birlikte ABD teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi’nde zirve seviyesine göre kayıplar bir ara %10’a yaklaştı. Bu hafta da teknoloji endeksindeki bu düzeltme ile birlikte yine salgının seyrine yönelik gelişmeler ve potansiyel aşı çalışmaları yine takip edilecektir. Ayrıca ABD-Çin görüşmelerinde tarafların atacakları adımlar, Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi öncesi Biden ve Trump rekabetine yönelik gelişmeler borsalarının odağında olmaya devam edecek. 7 Eylül Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak ABD borsalarında haftanın devamında ağustos ayı ÜFE ve enflasyon verileri takip edilecek. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin hafta içinde yaptığı açıklamada ABD’nin koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak için daha fazla teşvike ihtiyacı olduğunu düşündüğünü belirterek demokratlar ile beklemede kalan teşvik görüşmelerini sürdüreceklerini bildirdi. Geçtiğimiz hafta piyasaların odağında olan bu konu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Diğer taraftan henüz fiyatlamalara yansımasa da ABD Başkanı Trump, koronavirüse karşı 3 aşı adayının son klinik aşamada olduğunu belirtirken, “Aşı belki ekim sonundan önce dağıtılır. Bunu seçimler yaklaştığı için değil, insanların hayatını kurtarmak istediğimiz için yapacağız.” açıklamasında bulundu.
BIST 100 konsolide bölgesinde kalmaya çabalıyor
Bayram öncesindeki haftadan başlayarak bu haftaya kadar genel olarak yurtdışından negatif ayrışan BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftanın son iki gününde başta ABD’de olmak üzere küresel ölçüde hisse senetlerinde görülen sert satışlara karşı dirençli kaldı ve son bir aylık dönemde oluşan konsolide kanalının alt bandında tutunmayı başardı. ABD endekslerinde Perşembe ve Cuma günü toplamda %10’a yaklaşan kayıplara rağmen BIST 100 Perşembe günü yaşadığı kaybı Cuma günü geri alarak bu iki günlük periyodu artıda kapatmayı başardı. Endekste son iki günde oluşan bu pozitif ayrışma dikkat çekse de henüz güçlü bir yükseliş için yeterli sinyal oluştuğunu düşünmüyoruz. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta da test edilen ve üzerinde kapanışlar gerçekleşen 1.075 ve altında geçtiğimiz haftanın en düşüğü olan 1.064 aralığı oldukça güçlü bir destek bölgesi haline geldi. Bu hafta bu seviyelerin altına sarkılacak olur ise satışların sertleştiği görülebilir. Bu durumda ağustos ayı başlarında görülen dip seviyeler yeniden gündeme gelebilir. Endeks bahsettiğimiz bu destek bölgesi üzerinde tutunmayı başarabilirse 1.100 ve 1.122 önemli direnç noktaları olacaktır. Bu seviyeler geçilemediği sürece yükselişler tepki mahiyetinde izlenmeye devam edecektir. Endekste göstergeler zayıf seyretmeye devam etse de herhangi bir sebeple 1.122’nin üzerine bir hareket görülecek olur ise alımların hız kazanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
ÜZEYİR DOĞAN