İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Afrika ülkesi Angola’da yatırımcı ve girişimciler için iş fırsatları var

Afrikada Ekonomik Fırsatlar

Angola’da Türk Firmaları İçin İş Fırsatları Var.

AFRİKA ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeye büyük önem veren Türkiye, bu hedef doğrultusunda yıllardır önemli adımlar atıyor. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında işbirliklerini geliştirmek ve ekonomik fırsatları değerlendirmek amacıyla 2016 yılından beri iki senede bir T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Afrika Birliği’nin işbirliği ve DEÎK’in organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve îş Forumu’nun üçüncüsü geçen hafta İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar 28 Afrika ülkesine 38 ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan son olarak geçen hafta Angola, Togo ve Nijerya’yı kapsayan yeni bir Afrika turuna çıktı. Başkan Erdoğan’ın bu gezide ilk durağı olan Angola’yı mercek altına aldık…

ANGOLA’nın ekonomik künyesi

  • Nüfusu: 32 milyon
  • Dili: Portekizce
  • Başkenti: Luanda
  • Para birimi: Angola Kwanzası
  • GSYİH: 66.5 milyar dolar
  • İhracatı: 15 milyar dolar
  • İthalatı: 7 milyar dolar

Angola; batısında Atlantik Okyanusu, güneyinde Namibya, güney doğusunda Zambiya, kuzeyinde ve doğusunda ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin yer aldığı bir Güney Batı Afrika ülkesi. Diğer taraftan ülkeden ayrı bir toprak parçası olan Kabinda (Cabinda) bölgesi, Angola’ya ait. Batıda Atlantik Okyanusu ile kıyısı olan Kabinda, kuzeyde Kongo Cumhuriyeti, doğu ve güneyinde ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile çevrili.

angola harita
Angola harita

Angola, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden ve en hızlı değişen ülkelerinden biri. Bu hızlı ekonomik büyüme, sosyal gelişmelere ve altyapıdaki iyileşmeleri de beraberinde getiriyor. Angola, 2018 yılında gerçekleşen 89.6 milyar dolarlık GSYİH ile Sahra Altı Afrika’nın en büyük üçüncü ekonomisi oldu. IMF tarafından 2021 yılında GSYlH’sınm 66.5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor. 1975’te kazanılan bağımsızlıktan sonra 2002 yılına kadar iç savaşa sahne olan ülkede alt ve üstyapı faaliyetlerinin yanı sıra tarım ve sanayi alanında büyük boşluk bulunuyor.

PETROL ÜLKESİ

Angola; mineral kaynaklar, petrol, doğal gaz, elmas, kahve, mermer, demir, doğal kaynaklar ile içerdiği sağlam ve dayanıklı elyaf sayesinde tekstil sanayinde çokça kullanılan bir bitki türü olan si-sal yönünden zengin. Ülke ekonomisinin merkezini petrol oluşturuyor. Öyle ki ülkenin ekonomik gelişmesi, refahı, sosyal gelişme ve kalkınması tamamen petrole bağlı. Petrol, Angola GSYÎH’nin yüzde 85’ini, ihracatının yüzde 97’sini ve hükümet gelirlerinin yüzde 83’ünü oluşturuyor. Bu açıdan Angola, dünyada ekonomisi petrole bağımlılığı ülkelerin başında geliyor.

Petrol fiyatlarındaki olası yükselişler doğrudan ülke GSYlH’sini ve ithalatını artırıyor. Angola, Nijerya’dan sonra Afrika’nın en fazla ham petrol üreten ülkesi konumunda. Petrol rezervlerinin yüzde 65’i, Kabinda bölgesinde yer alıyor.

Diğer taraftan, yeni petrol sahalarının bulunmasıyla birlikte Angola’nın Afrika’da en fazla petrol üreten ülke olacağı tahmin ediliyor. Ancak hükümet, ülke ekonomisinin petrole olan bağımlılığını azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Hükümet 27 yıl süren iç savaştan sonra temel olarak petrolden elde edilen geliri artırmaya çalışırken bir yandan da yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeyi hedefliyor. Angola’nın petrolden sonraki en önemli ihracat ürünü elmas. Ülkede, yılda 6 milyon karatın üzerinde elmas üretiliyor. Angola bağımsızlığını kazandıktan sonra, başta, muz, kahve, pamuk, mısır ve tuz olmak üzere önemli oranda tarımsal ürün üretimi ve ihracatı gerçekleştirmeye başladı. Ancak yaşanan iç savaş nedeniyle nüfus büyük oranda yer değiştirince tarımsal alanlarda geniş maden sahaları açıldı. Tarımsal üretim ise gerilemeye başladı. Hatta ülkenin gıda ihtiyacı büyük oranda ithalatla karşılanır hale geldi.

Angola

TÜRKİYE İLE DIŞ TİCARETİ

Türkiye ile Angola arasındaki ticaret günümüze kadar Türkiye’nin lehine seyretti. 2010 yılında 110 milyon dolar olarak gerçekleşen Türkiye’nin ihracatı, 2018 yılında 230 milyon dolar ile en yüksek düzeye ulaştı. Ancak pandeminin etkisiyle 2020 yılında 183 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin bu ülkeden gerçekleştirdiği ithalatı ise 2020 yılında 4.2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin Angola’ya ihracatında en önemli iki kalemi un ve makarna oluşturuyor. Bu iki ürünün Angola’ya toplam ihracatımızdaki payı 2020 yılı itibariyle yüzde 50’nin üzerinde. İhracatta diğer önemli ürünler ise hububat bakliyat işleme makineleri olarak öne çıkıyor. Türkiye bu ülkeye ayrıca bulgur ve beyaz et ihraç ediyor.

Türkiye’nin Angola’dan ithalatı ise 2015 yılında sadece 156 bin dolar iken, 2020 yılında 4.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye bu ülkeden hububat ve bakliyat kepek ve kalıntılarıyla işlenmemiş alüminyum ile kereste ithal ediyor.

Türkiye’nin 43 Afrika ülkesinde büyükelçiliği var

Türkiye, kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı, ayrıca ikili ilişkileri eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda atılan adımlarla Afrika’da 2002 yılında sadece 12 olan büyükelçilik sayısı 2021’de 43’e yükseldi. Önümüzdeki dönemde Gine Bissau’da açılacak büyükelçilikle bu sayı 44’e yükselecek. Hedef ise 54 ülkeden oluşan Afrika kıtasında ilk etapta 49 büyükelçiliğe ulaşmak.

ÖZBEY MEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu