Afrika’daki teknolojiyle ilgili girişimleri teşvik etmeyi amaçlıyor
PANDEMİ sonrasında ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları sanal ortamda kendini daha da hissettirmeye başladı. Son olarak yaklaşık 500 milyon kullanıcısı bulunan Çinli video oluşturma ve paylaşma platformu Tiktok’ın ABD’de yasaklanmasına, TikTok’un sahibi ByteDance’den yasal hamle geldi. Tiktok’un sahibi ByteDance ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimine dava açtı.
ABD, Çin’in ticari anlamda önünü kapamaya çalışırken, Çin ticari ilişkiler aracılığıyla Kuzey Amerika dışındaki kıtaları etkisi altına almak istiyor. Çin’den çıkan en büyük markalardan biri olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, kendine yeni bir hedef belirlemiş durumda: Afrika.
“20 YIL ÖNCESİNİN ÇİN’İ GİBİ”
Afrika medyasına demeç veren Ma, ilk kez 2017’de Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı danışmanı olarak ayak bastığı bu kıta için “Günümüzün Afrikası 20 yıl öncesinin Çin’i gibi” yakıştırmasını yapmış. Yani gelişmeye hazır, küresel bir merkez olma potansiyeline sahip bir coğrafya olarak görüyor Afrika’yı. Bu nedenle kendisini Afrika’ya adamış. The African Report’a, “îlk seyahatimde Kenya ve Ruanda’ya gittim. Her iki ülkede de genç girişimcilerle tanıştım. Afrika, Çin’den farksızdı. Onların hikayelerini dinledim ve kendimi bir anda 20 yıl öncesinde, Alibaba’nın kurulduğu zamanlarda buldum. Amerikalı veya sayıları giderek artan Çinli meslektaşlarından farklı olarak Afrikalı girişimciler, başarılı bir kariyer peşinde olma takıntısı yerine, daha emin adımlarla gidebilecekleri, düzenli ödeme yapan bankacılık, enerji, madencilik gibi sektörlerde fırsatlar arayışın-daydılar” diyen Ma, bu kıtaya olan hayranlığını, beş yıl önce kurduğu Jack Ma Vakfı ve Afrika’daki teknoloji ve inovasyonla haşır neşir olan girişimcileri teşvik etmek için düzenlenen Africa Netpreneur Prize isimli yarışmayla gösteriyor.
YUZ BİNİ AŞKIN BAŞVURU
Jack Ma’nın Afrika’ya olan ilişkisini, Kasım ayında Katar’daki Wise etkinliğinde bir araya geldiğimiz Jack Ma Vakfı Genel Sekreteri Beth Yu ile konuştuk. “Vakıf olarak Afrika’daki çalışmalarımızın öncesinde Çin’de kırsal bölgelerde eğitim vermekle başladık. Jack Ma, eğitim konusunda çok tutkulu bir insan. îşe Çin’de öğrencileri, öğretmenleri ve okul yöneticileri de eğiterek başladık. Yatılı okullarda bir program geliştirdik. Burada kalan çocuklarla ilgili neler yapabileceğimizi araştırdık” diyen Beth Yu, ardından Afrika’ya yöneldiklerini ve girişimcileri destekleyen, daha sonraysa bir televizyon şovuna dönüşen Africa Netpreneur Prize yarışmasına geçiş yaptıklarını söyledi
“Genç girişimcileri destekleyerek iş dünyası için kahramanların ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Başarıları desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu bir ödül, bir yarışma gibi görünse de aslında bir eğitim programı. Bu girişimci eğitim programı için aradığımız kriterler, ‘misyonun nedir, nasıl bir iş modelin var, kendini nasıl finanse ediyorsun’ gibi temel konulardan oluşuyor” diyen Yu, bu yıl Afrika’nın 50 ülkesinden 10 bini aşkın başvuru olduğunu, başvuran girişimcilerin mentörler yardımıyla elemelere girdiğini söylüyor.
Yarışmaya derece girmeseler bile, girişimcilerin yerel teknopaklardan veya kuluçka merkezlerinden yatırım veya destek alabileceklerini belirten Yu, mentörlerin ve girişimcileri ilk aşamada eleyen jüri üyelerinin gerekli bağlantıları kurarak girişimcilerin amaçlarına ulaşmalarını sağlayabileceklerini belirtiyor. Eğitimi Afrika’yı kalkındıracak bir araç olarak düşündüklerini belirten Yu, “Biz Çin’de şirketleri aynı zaman-Jack Ma Vakfı’nın yönetim da bir hayır kurumu olarak görüyoruz, pek çok etkinliğe katıl,yor. Gelişmemiş veya kay„aldarda yoksun toplumları kalkındırmak istiyoruz. Bu nedenle eğitim üzerinde yoğunlaştık. Bu projeyle yaptığımız toplumu güçlendirmekti, o nedenle söz gelimi bir fabrika kurup insanları işe almak gibi bir niyetimiz olmadı” diye konuştu.
BİRİNCİ NİJERYA’DAN
Africa Netpreneur Prize Initiative’in geçen yıl ilk kez gerçekleştirilen yarışmasında Nijerya’dan LifeBank isimli girişimin kurucusu ve CEO’su Temie Giwa-Tubosun 250 bin dolar ödülü alarak birinci olurken, 150 bin dolarlık ikincilik ödülü Mısırlı Dr. Ömer Sakr’ın Nawah-Scientific isimli girişimine, 100 bin dolarlık üçüncülük ödülü ise Ruanda’dan Water Access Rwanda İsimli girişimle Christelle Kwizera’ya gitti. Jack Ma, yarışmanın kazananlarının sadece ilk üçe giren girişimler değil, aynı zamanda 10 finalist olduğunu, bu girişimcilik kahramanlarının önce kıtalarını, ardından dünyayı değiştireceğini söyledi.
ŞULE GÜNER