Akıllı cihazların temelinde onun işlemcileri var
Günümüzde teknoloji deyince akla gelen bütün cihazların temelini mikro işlemciler oluşturuyor. İşlemci üreticisi MediaTek’in ürünleri akıllı telefonlar, akıllı ev cihazları, akıllı otomobiller ve yapay zeka çözümlerinde kullanılıyor…
TÜM teknolojik cihazların olmazsa olmazları arasında ilk sırada artık yarı iletkenler geliyor. Diğer bir deyişle, işlemciler. Evlerde kullanılan bilgisayarlar, multimedya, internet, cep telefonları, otomobillerden televizyonlara, buzdolaplarmdan klimalara akıllanan cihazlar ve eşiğinde olduğumuz yeni endüstriyel sıçrayış… Bunların hepsi, ‘akıllı’ tabir ettiğimiz her cihazda, tercih ettiğimiz her teknoloji ürününde kullanılan işlemciler sayesinde mümkün oldu, teknolojiye yön veren işlemci üreticileri de dev şirketler haline geldiler. Bugün yıllık 409 milyar dolar seviyesine ulaşan küresel işlemci pazarı, dünya petrol ticaretinin üçte birine ulaştı ve aradaki fark her geçen yıl eriyor.
İŞLEMCİNİN ÜÇ TEMEL ÖZELLİĞİ
Yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi teknolojik sıçramalar, günümüzde traktörden çamaşır makinesine hemen her cihaza yeni nesil işlemcilerin akıl vermesini beraberinde getiriyor. Bu noktada bir işlemcinin üç önemli özelliği önem kazanıyor: 1) Güvenli bağlantı sağlama 2) Farklı uygulamaları çalıştırabilecek mimari ve performans 3) Enerji verimliliği. Günümüz yarı iletken teknolojisinin gelişimi, bu üç özellik üzerinde temel buluyor.
İşlemci pazarına baktığımızda bilgisayarlarda ilk aklımıza gelenler, Intel ile AMD’dir. Mobil tarafta ise Qualcomm ile MediTek. Son yıllarda MediaTek, bu pazardaki başarısıyla dikkat çekiyor. Akıllı telefonlardan akıllı ev ürünlerine, öğrenen makineler ve nesnelerin interneti gibi teknoloji gelişim yolları için ürettiği platformlarla teknolojinin yarınını şekillendiren öncü oyunculardan biri haline geldi.
Akıllı telefonlar, akıllı ev cihazları, akıllı otomobiller ve daha fazlası için ürettiği çözümlerle yapay zekanın geleceğinde söz sahibi olacağının işaretlerini veren MediaTek’in çözümleri, Amazon Echo ve Alibaba Tmall Genie gibi sistemlerde kullanılıyor. Yapay zeka özelliği sayesinde, Netflix ve Amazon üzerinde sesli arama gerçekleştirebilen akıllı televizyonlarda, yapay tabanlı tüketici ürünleri ve akıllı ev teknolojilerinde de vazgeçilmez konumunda.
İŞ HACMİ 100 MİLYON DOLAR
MediaTek, Türkiye’de de önemli işlere imza atıyor. Türkiye’nin önemini ve şirketin ülkemiz pazarındaki yerini, MediaTek Türkiye Ülke Müdürü Sezer Şenol, şu sözlerle ifade ediyor: “Türkiye teknoloji küresel teknoloji rekabetinde önemli bir yere gelme potansiyeline sahip. Arçelik, Vestel, General Mobile, Airties, Casper gibi markalar, tasarımı, özellikleri ve üretim kalitesiyle fark yaratan ürünleriyle, sadece yerel pazarda değil, dünyanın birçok yerinde rekabet ediyorlar.” Şenol, MediaTek’in Türkiye’deki yıllık iş hacminin 100 milyon dolar seviyesine yaklaştığını söylüyor: “2017 yılında, Türkiye akıllı telefon pazarından yüzde 22, tablet pazarından yüzde 51 pay aldık. Akıllı telefon gelirlerimizin yüzde 50’sini, tablet gelirlerimizin de yüzde 73’ünü Türkiye’deki yerli iş ortaklarımızla çalışmalarımız oluşturdu. Bunun yanı sıra, Türkiye’de akıllı televizyon (internet televizyonu) üreticilerinin işlemci ihtiyacını büyük oranda tek başına MediaTek karşılıyor. Penetrasyon yüzde 90’ların üzerinde. Yani, Türkiye’de üretilmiş herhangi bir akıllı televizyon, çok büyük olasılıkla MediaTek veya ekosisteminde yer alan iş ortakları tarafından üretilmiş bir işlemciyi kullanıyor.”
Şenol, MediaTek’in Türkiye’deki hedeflerini ise şu sözlerle özetliyor: “Türkiye’deki amacımız, dünyanın her yerinde yaptığımız gibi, teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmak. Daha da öncelikli olarak, Türkiye’deki iş ortaklarımızın küresel teknoloji rekabetinde gücünü artırmayı hedefliyoruz.” MediaTek’in işlemcileri, ülkemizde satılan Sony ve Philips marka Android televizyonların yanı sıra, Arçelik tarafından üretilen Türk malı Android televizyonların tümünde kullanılıyor. MediaTek, ülkemiz modem pazarında da iş ortakları aracılığı ile Türk Telekom, Turkcell, Millenicom gibi büyük operatörlere ulaşıyor.
MUSA SAVAŞ