Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Akıllı saat pazarı hızla büyüyor

Her bütçeye ve her zevke hitap eden saatlerin alıcısının büyük bir çoğunluğunu erkekler oluşturuyor. Saat pazarı online satışlarla hareketlenirken akıllı saat pazarı hızla büyüyor…

“SAATİN kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır” der Ahmet Hamdi Tanpmar ünlü eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde. Zaman ve insan unsurunu hem absürt hem de dramatik bir dille ele alan Tanpınar’ın eserinin yayınlanmasının üzerinden tam 55 yıl geçti. Ancak zaman ve saat öneminden hiçbir şey yitirmedi. Şimdilerde saatin kaç olduğunu akıllı telefonlardan öğreniyor olsak bile çoğu kişi için saat sadece ‘saat’ değil. Türkiye’de yılda yaklaşık 14 milyon adet saat satılıyor. Bunların önemli bir kısmım ithal ürünler oluşturuyor.

Saat söz konusu olduğunda özellikle İsviçre menşeili saatlerin pazarda ciddi bir pay sahibi olduğunu görüyoruz. TÜIK verileri de bunu teyit ediyor. Buna göre geçtiğimiz yılın ilk beş ayındaki kol saati ithalatı 116 milyon dolar, ihracatı ise 11 milyon dolar oldu. İthal saatlere olan ilginin azalmayacağını söylemek yanlış olmaz. Bu ilgideki en büyük pay ise erkek tüketicilere ait.

Saat fiyatları oldukça değişken, ithal saatlerin döviz kurlarında yaşanan iniş ve çıkışlardan direkt etkilendiğini vurgulamak gerek. Fiyatların değişkenliğinin sebeplerinden biri bu. Piyasada 50 TL’ye de saat var 100 bin TL’ye de… Kısacası her keseye, her bütçeye ve her zevke göre saat bulmak mümkün.

Konyalı ve Ersa Saat

MAVİ RENK ÇOK SATIYOR

Raymond Weil, Bomberg, 88 Rue du Rho-ne, Lacoste ve Scuderia Ferrari olmak üzere beş markanın Türkiye distribütörlüğünü yapan Günsal Saat, ülke genelinde 500’e yakın bayi aracılığıyla tüketiciye ulaşıyor. Hem moda hem de İsviçre markalarını temsil ettiği için farklı tüketici segmentlerine hitap eden firma, tüketici tercihlerine göre yatırımlar yapıyor. “Son tüketicideki trendlere baktığımızda, insanların artık farklı ürünler aradıklarım görüyoruz. Konservatif iletişim kodlarından sıyrılmış, dijitali iyi kullanabilen karakteri olan markalar bir adım öne çıkıyor” diye konuşan Günsal Saat CEO’su Mehmet Salt, bunu hissettikleri noktada Bomberg markasını bünyelerine kattıklarını ve şimdiye kadar çok güzel geri dönüşler aldıklarını ifade ediyor. Adet olarak değerlendirildiğinde en çok sattıkları markanın Lacoste olduğunu söyleyen Salt, Lacoste saat satışlarında 600 TL gibi bir sepet ortalaması olduğunu kaydediyor. Tüketici tercihleri ile ilgili de bilgi veren Salt şunları söylüyor:

“Son dönemde hem erkekler hem de kadınlar tarafından mavi renk çok fazla tercih edilmeye başlandı.

Hatta mavi, artık siyahın vazgeçilmezliğinin yerini aldı diyebiliriz. Bunu hem Türkiye’deki satışlarda hem de globalde gözlemlemek mümkün. Tüketici tercihlerine baktığımızda saat de satan perakende şirketlerinde renk ön planda iken İsviçre saat markalarında kalite her daim öne çıkıyor. Örneğin Raymond Weil’ de iki sene yerine üç yıl garanti sunuluyor olması tüketici tarafından bir tercih sebebi oluyor.”

BU YIL ONLINE SATIŞA GEÇECEK

Firma bünyesinde dijital iletişime ağırlık verdiklerini ifade eden Salt, planları arasında bu yıl online satış yapmanın olduğunu dile getiriyor. “Ancak burada daha çok kılavuz ve yol gösterici olmak istiyoruz” diye konuşan Salt, “Resmi distribütör olarak markalarımızın duruşunu online ortamda da olması gerektiği gibi sergileyeceğiz. Genç nüfusumuzu düşünecek olursak, moda markaları nezdinde Türkiye saat pazarında çok fazla potansiyel olduğunu düşünüyorum. Konjonktürün gelişmesi, sektörün gidişatını olumlu etkileyeceği şüphesiz. İsviçre yapımı saat kültürünü anlamak içinse halen biraz zamana ihtiyaç olduğu düşüncesindeyim” diyor.

610 BİN SAAT SATTI

Bu yıl sektördeki 30. yılım kutlayan Ersa Saat, Casio, Puma, Pierre Cardin, Bulova, Suunto, Bruno Söhnle, Harley Davidson, Ferre Milano, Swiss Military Hanowa ve Timberland markalarının Türkiye distribütörlüğünü sürdürüyor. Bu markalarm yanı sıra, yakın zamanda Retro ve Escape markalarını da alan Ersa Saat böylece temsilciğini üstlendiği marka sayısını 12’e çıkardı.

Ülkemiz saat pazarının son iki yılda tutar bazında yüzde 20, adet bazında ise yüzde 33 daraldığını belirten Ersa Saat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ergün son üç yıllık rakamların pazarın hala daralmaya devam ettiğini gösterdiğini söylüyor. Firma olarak bu süreçte yaptıkları çeşitli kampanya ve reklam çalışmaşarıyla 2015 sonunda 610 bin adetlik ve 24 milyon dolarlık toptan satış gerçekleştirdiklerini kaydeden Ergün, bu şekilde daralan sektördeki pazar payını artırmayı başardıklarını anlatıyor.

“TERCİHLERİ MODA YÖNLENDİRİYOR”

Ülkemizde her yıl farklı kategorilerde yapılan ‘En Sevilen Markalar’ araştırmasının 2013 yılı sonuçlarında saat segmentinde Ca-sio’nun en sevilen marka seçildiğini hatırlatan Ergün, “Perakende fiyatlarıyla 50 TL’den başlayıp, 3.500 TL’ye kadar çıkan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip Casio firmamızın amiral gemisi” diye konuşuyor. Günümüzde saat alım tercihlerini modanın önemli ölçüde yönlendirdiğine işaret eden Ergün şöyle devam ediyor: “Artık kişiler zaman ölçümü için değil, bir aksesuar olarak saat alımı yapıyor. O nedenle insanların birden fazla sayıda saati var.” Online satış kanalı da bulunan Ersa Saat’in toplam satışları içinde online satışlar yüzde 25’i buluyor. Ergün bu oranın birkaç yıl içinde yüzde 50’yi aşmasını beklediklerini de sözlerine ekliyor.

“BAŞARI TESADÜF DEĞİL”

1951 yılında temelleri atılan Konyalı Saat, ülkemiz saat pazarının en köklü isimlerinden biri. Firma, Zenith, Movado, Nacar, Casio, Bulova, Suunto, Swiss Military, Bruno Söhnle, Ferre Milano, Pierre Cardin, Puma, Just Cavalli, Sector, Timberland, Reebok, Harley Davidson, Tacs ve Carrera gibi dünyanın önde gelen markalarına Konyalı Saat Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Ersa İthalat ve Ticaret A.Ş. distribütörlüğünde yetkili satış ve teknik servis garantisi veriyor.

Geçtiğimiz yıl ithalat rakamlarında küçülme olduğunu belirten Konyalı Saat Genel Müdürü İrfan Nalçacı, buna rağmen mağazalarında yüzde 20’lik ciro artışı yakaladıklarını anlatıyor. Bu başarının tesadüf olmadığına değinen Nalçacı, bu yıl satış beklentileri ile ilgili şunları kaydediyor:

“2016 yılında turist ziyaretçi sayısının, gecen seneve nazaran düşmesi beklendiğinden turist müşterisi olan Mail of İstanbul, Akasya, Forum İstanbul gibi mağaza cirolarımızda negatif etki beklentimiz var ama bu eksikleri iç piyasa talebi ve doğru marka, doğru çeşit hizmetlerimizle aşabileceğimize inanıyoruz.”

ONLİNE SATIŞ GELİŞİYOR

Mağazalarında en çok tercih edilen saatlerin üst fiyat grubunda bulunan Longines, Rado, Raymond Weil markaları olduğunu anlatan Nalçacı, fiyat grubunun ağırlıklı olarak 2.500-10.000 TL arasında değiştiğini ifade ediyor. Saat satın alan tüketicilerin yüzde 50’sinin kadın yüzde 50’sinin de erkek olduğunu söyleyen Nalçacı, “Yaş ortalaması 20-50 arasında bulunan, çalışan ve saat trendleri ile modayı yakından takip eden bir müşteri profilimiz olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

Online satış kanalı da bulunan Konyalı Saat’in bu kanaldan elde ettiği satış oranı toplam ciro içinde yüzde 10’luk bir paya sahip. Aylık tekil ziyaretçi sayısı ise 180 bin ila 200 bin seviyelerinde. Nalçacı, hedeflerinin bu oranı 2016 yılında birkaç puan daha yükseltmek olduğunu kaydediyor.

DEĞERLİ VE ULAŞILABİLİR FİYATLAR

Arıkan Saat, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer saat firmalarından farklı bir yapıya sahip. Zira firma aynı zamanda üretici kimliğiyle de pazarda faaliyet gösteriyor.

Libya distribütörlüklerini yürüttükleri-ni söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Ser- 1 dar Arıkan, aynı zamanda tüm markaları ile 45 ülkeye ihracat yaptıklarını kayde-diyor. Türkiye saat sektörünün dünya saat endüstrisinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Arıkan, “Saate değer veren ve tüketim eğilimini bu yönde kullanan bir nüfusa sahibiz. Saat sektörünün ülkemizde gelişerek büyümesi ve tüketicinin her geçen gün daha çok bilinçlenmesi sektörü geliştiren en önemli faktörler” diye konuşuyor.

Aylık satış tablolarına bakıldığında 100-700 TL ban- I w dmdaki modellerin her markada en çok satan saatler olduğunu söyleyen Arıkan, tüketicinin artık değerli ve ulaşılabilir fiyatlı saatlere eğilim gösterdiğini anlatıyor.

MAĞAZA SAYISINI ARTIRIYOR

Geçtiğimiz yıl açmaya başladığı ve tüm markalarını satışa sunduğu perakende zinciri Click Clock mağazalarının sayısını arttırmaya devam edeceklerini ifade eden Arıkan, şu an dokuz AVM’de yer alan Click Clock mağazalarının sayısını yıl sonuna kadar 15’e çıkarmayı planladıklarını anlatıyor. Online satış hizmeti bulunmayan Arıkan Saat’in konuyla ilgili çalışmaları mevcut. Online satışa doğru zamanda ve en iyi şekilde girmek istediklerini belirten Arıkan, “Daha çok dünya üzerinde distribütörümüz olmayan ülkelerden gelen yoğun talepleri karşılamak adına global bir platform olarak girmek istiyoruz” diyor.

YOLUNA BUTİK DEVAM EDECEK

İki vıl önce La Hora Tayfun Candan ismiyle saat ve mücevhercevher işi ile uğraşıyor. Pek çok markanın yanı sıra 2010 yılından beri Aviator markasının distribütörlüğünü yapan firma markayı tanınabilir yapma amacıyla, satıştan ziyade reklama yöneldi.

‘Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz” diyen şirketin kurucusu Tayfun Can-dan, sadık bir müşteri profiline sahip olduklarını belirterek, “Moda markalarının tersine, müşterimizin bizi tercih etme sebeplerinin başında kaliteyi ucuza aldığım bilmek ve satış sonrası müşteri memnuniyeti geliyor” diyor. “Türkiye pazarı saat markasından ziyade moda markalarının tercih edildiği bir yelpaze gösteriyor” diye konuşan Candan şöyle devam ediyor:

“Biz Aviator markası olarak hem klasik hem spor tarzda kullanılabilen saatleri tercih edenlerden yana şansımızı kullanıyoruz. Müşteri portföyümüzde ayrıca koleksiyonerler bulunuyor. Rus havayolları resmi sponsorluğunu da yapan Aviator markası genç kesime daha çok hitap eden çizgisiyle beğeniliyor.” Online satışı düşünmediklerini belirten Candan, çalışmalarına butik devam etmeyi planladıklarını ve sosyal medya kullanımına yoğunlaşacakları bilgisini veriyor.

“MEKANİK SAATLER DAHA GERÇEK”

Bu yıl sektörde 127. yılını kutlayan Tevfik Aydm’ın büyüme prensibi yatay değil dikey büyüme yönünde. Mekanik saatler konusunda önde gelen isimlerden olan firma, bu başarısını artırmaya kararlı. Türkiye saat pazarının mekanik saatler için gelişmiş ülkelere kıyasla küçük olduğunu belirten Ömer Fatih Aydın, “Memleketimizde mekanik saat kültürü yok denecek kadar az” diyor ve ağırlıklı olarak moda saatlerin satıldığını belirtiyor. Kullanışı daha pratik olan pilli saatlerin birçok tekstil veya ayakkabı markası tarafından günün trendlerine uygun olarak piyasada satıldığını kaydeden Aydın, bu saatlerin daha uygun fiyatları ile tercih nedeni olduğunu i ifade ediyor.

Piyasada az da olsa bilinçli tüketicilerin daha uzun süreli kullanılacak, zamansız olarak tabir edilen mekanik saatlere yöneldiğini söyleyen Aydın, mekanik saatin pilli saate göre avantaj ve dezavantajlarıolduğunu belirtip şöyle devam ediyor:

“Mekanik saatler el emeği göz nuru usta işidirler. Pilli saate nazaran işletim sistemi farklı olduğundan daha az dakiktirler. Enerjisini sizin kol hareketlerinizden aldığından doğal olarak her gün kullanmadığınız takdirde dururlar ve yeniden ayarlamanız gerekir. Isı farklarından, manyetik alanlardan, tozdan ve sudan daha fazla etkilenirler. Başka bir deyişle, mekanik saatler daha gerçektir ve her gerçek olan şey gibi mükemmel değildirler.”

MÜŞTERİLERİN YÜZDE 70’İ ERKEK

Müşteri profilleri ile ilgili de bilgi veren Aydın, müşterilerinin yüzde 70’inin erkek olduğunu ve çoğunun mekanik saat müşterisi olduğunu kaydediyor. “Mekanik saatte müşterilerimizin tercihi genelde saatin kalıcı olması. Bu yüzden sade ve zamansız olan, geçici hevesleri temsil etmeyen modeller daha çok talep görüyor” diye konuşan Aydın, mağazalarında en çok tercih edilen ürünler arasında sıra dışı tek ibreli modelleri ile Meister-singer ve kısa sürede 130’dan fazla tasarım ve saat mekanizması ödülü kazanan Nomos Glashütte markaları olduğu bilgisini veriyor.

Mekanik saatin bir keyif işi olduğunu vurgulayan Aydın, bu nedenle internetten satış yerine yüz yüze satışın daha uygun olduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE’DE 5 KİŞİYE 1 SAAT

40 yılı aşkın süredir saat pazarında faaliyet gösteren Sa-at&Saat bünyesinde barındırdığı onlarca marka ile müşterilerinin karşısına çıkıyor. 2008 yılında online satış da gerçekleştiren firma pazarm etkin oyuncuları arasında yer alıyor. Türkiye’de kişi başına düşen gelirin artması ile saat pazarının da gelişeceğini söyleyen Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya. Türkiye’de yılda beş kişiye bir adet saat düşerken bu rakamın Avrupa’da bir kişiye yaklaşık beş adet olduğunu ifade ediyor. Son birkaç yıllık satış rakamlarının Türkiye’de saat sektörünün ekonomik sıkıntıların etkisiyle büyümediğini gösterdiğini belirten Kaya, buna karşılık Saat&Saat’in pazar payını artırdığını ifade ediyor.

Geniş kasalı saat modellerinin, pembe altın tonlarında ve son dönemde mavi tonlarda kayış ve kadrana sahip modellerin sıkça tercih edildiğini kaydeden Kaya, “Fossii, Guess, Emporio Armani, Diesel, Gc, Burberry, Tommy Hilfiger gibi markalar müşteriler tarafından çok sık tercih edilirken, lüks segment saat markalarından TAG Heuer ve Maurice Lacorix oldukça fazla ilgi görüyor” diye konuşuyor. Ayrıca firmalarının ortalama satış fiyatının 600 TL civarında olduğunu sözlerine ekliyor.

Önümüzdeki dönemde saat pazarında değişikliğin en çok akıllı saatlerin pazara girişi ile yaşanacağını söyleyen Kaya, “Saat sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğümüz akıllı saatler, pazarda kendine iyi yer edinecek” diye konuşuyor. Başka yeniliklerinin de olduğunu belirten Kaya, iki yeni markayı daha tüketiciyle buluşturmaya hazırlandıkları bilgisini veriyor: “Yeni markamız Wesse mayıs ayı itibariyle mağazalarımızda yer alacak. Yılbaşında satın alarak bünyemize kattığımız dünya markası Welder ise aynı şekilde bundan sonra portföyümüzde yer alacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu