Akıllı Şehirler İnşaa Edilecek
DÜNYANIN en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, bu yıl 12 -15 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde 30’uncu kez gerçekleştirildi. Katılımcı ülke sayısının lOP’e çıktığı MIPIM 2019’u 26 bini aşkın gayrimenkul profesyoneli ziyaret etti. Fua-r rm düzenlendiği alan bu yıl 20 bin metrekareden 21 bin 500 metrekareye yükseldi. Alkaş’m Türkiye temsilciliğini yürüttüğü MIPIM 2019’da proje finansmanı alanında 5 bin, geliştirici alanında 4 bin 800, mimarlık alanında 2 bin, mülk sahibi alanında bin 600, hizmet sağlayıcı alanında 4 bin, portföy yönetimi ve ikincil piyasalar alanında ise 5 bin 400 kuruluş yerini aldı.
TÜRKİYE OTURUMU
Fuarda üst üste iki yıl ‘Onur Ülkesi’ olan tek ülke olan Türkiye, bu yıl da MIPIM’e güçlü bir katılım gösterdi. Açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı MIPIM’de İstanbul Ticaret Odası (ÎTO) 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile yer aldı. İstanbul Çadırı’nda Emlak Konut ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İmar İnşaat A.Ş.’nin projelerinin yanı sıra Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-Demeği (GYODER) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) bünyesinde yer alan yatırımcı kuruluşlarla mimarlık, değerleme, hukuk konularında Türkiye’nin önde gelen firmaları bulundu. Fuarda ayrıca, Türkiye’ye özel bir oturum da düzenlendi.
AKILLI ŞEHİRLER ÖN PLANDA
Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum, MIPIM’e 100’ün üzerinde ülke, yaklaşık 4 bin yatırımcı ve 500’ün üzerinde de yerel yönetimin katıldığım belirterek “Üç günlük fuar ziyaretleri çerçevesinde 1 milyon kartvizit el değiştiriyor. Bu birliktelik hem sektörümüz hem de sektörümüzün geleceği adına çok önemli” dedi. Gayrimenkul sektörünün önemini hiçbir zaman yitirmeyeceğini ve önümüzdeki dönemde akıllı şehir uygulamalarının öne çıkacağını ifade eden Kurum, bu konuda MIPIM’in doğru örneklerin alınacağı çok önemli bir fuar olduğunu vurguladı.
36 ÜLKEDE YATIRIM
Uluslararası müteahhitlik alanında Türkiye’nin bugün Çin’den sonra en çok iş yapan ikinci ülke olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Yurtdışında devam eden taahhüdümüz 11 milyar dolara yakın. Bugün 11 milyar dolar ile 36 ülkede yatırım yapıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik alanında 1972’den bugüne 367 milyar dolar yatırımı olduğunu anlatan Kurum şunları söyledi:
”Bu durum şu anlamda önemli; ülkemizde 440 bin müteahhit var ve birçok teknik personelimiz kendini yurtdışında temsil edebilir, orada proje çizebilir hale geldi. Ülkemizdeki inşaat sektörünün de yurtdışı-na açılması öngörüsünü önümüze koyduğumuzda yurtdışında iş yapmak, bu fuarlara katılmak, mimarların, mühendislerin yurtdışmda faaliyetlerde bulunması çok büyük önem arz ediyor.”
LONDRA VE PARİS’İN ARASI
İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise, Paris ve Londra çadırlarının arasında bulunan İstanbul Çadırı’nın dünya gayrimenkul sektörünün buluşma noktası olduğunu kaydederek, “MIPIM’den İstanbul geçti. İstanbul Çadırı MIPIM’de bu yıl da Londra ve Paris çadırlarının arasında. Londra ve Paris’in orta yeri İstanbul’dur” şeklinde konuştu. MIPIM 2019’un ‘Geleceği etkilemek’ olarak belirlenen ana temasının dijital çağda gayrimenkul endüstrisinin gelir akışının da çok hızlı şekilde dönüştüğüne işaret ettiğini belirten Avdagiç, “Şirketler ve yatırımcılar, gayrimenkule bir yatırım ve servis değeri olarak yaklaşıyor” yorumunda bulundu. İstanbul Çadırı’nı, sahilin dört görkemli çadırından biri olarak beşinci kez kurduklarını hatırlatan Avdagiç, şöyle devam etti: “Net bir şekilde görüyoruz ki 2019 yılında yabancıya konut satışı sektörü hareketlenecek. Biz de bu amaçla fuarlarda Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası yatırımcılarla, İstanbul çadırının gölgesinde etkin bir netvvork kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz”
“TÜRKİYE’YE GETİRECEĞİZ”
Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, Türkiye’nin MIPIM’e katılımını sürdürmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği destekle, 2020’de MIPIM’i Türkiye’ ye taşıyacaklarını crdfle getiren Aközer, “RE360 gayrimen-kul konferansı ile bu senenin sonunda MIPIM Türkiye’nin son provasını gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu. önceden yapılan planlı çalışmalar sonucu Türk firmalarının bu yıl MIPIM 2019’dan verim alarak döndüklerini belirten Aközer, gerçekleşen 4 bin 326 B2B görüşmesinin ve çok sayıda yabancı ülke temsilci heyet ziyaretinin de bu çalışmanın göstergesi olduğunu dile getirdi.
MARKA KENT İSTANBUL
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, Türkiye gayrimenkul sektörünün dünyayla kıyaslandığında daha çok potansiyel içerdiğine dikkat çekerek, “İstanbul önemli bir marka şehir. Ama bu çok özel şehrin özelliklerinin, yatırımcı gözünde nasıl bir fizibilite sunduğunu bizim anlatmamız, paylaşmamız lazım. Bu noktada MIPIM ekosistemi çok önemli” diye konuştu. MIPIM’in bir gayrimenkul satış fuarı olmadığım dile getiren Yetgin, şunları söyledi:
“MIPIM, mevcut veya planlanan büyük gayrimenkul projelerine ortak bulunması açısından önemli bir platform. Sadece şirketler bazında değil, kamu tarafında, örneğin Kanal İstanbul gibi büyük projeler için de ortaklıklar tesis edilmesi açısından da burada önemli adımlar atılabilir. ”
RUS ÇADIRI’NDA BULUŞMA
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Moskova Çadırı’nda Rus heyetiyle bir araya geldi. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Marat Khusnullin ve Moskova Federasyonu Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Bakanı Sergey Cheremin ile görüşen Kurum, iki ülke arasındaki işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Bakan Kurum, İTO’nun İstanbul Çadırı’nda Deutsche Bank Varlık Yönetimi Genel Müdürü Bruno Guiliani, Multi CEO’su Josip Kardun, JLL Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu CEO’su Benoit Du Passage, Union Invest Yönetim Kurulu Üyesi Joern Stobbe’i ağırladı.
GÖBEKLİTEPE CANNES’DA
MIPIM’de ilk kez görücüye çıkarılan Göbeklitepe Maketi, İTO standının en fazla ilgi çeken bölümlerinden biri oldu. Dünyanın önde gelen mimari maket tasarım şirketi RJ Models’iıı hazırladığı maketi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank da ziyaret etti. RJ Models’ın Hong Kong’daki fabrikasında üretilen ve yaklaşık bin parçadan oluşan Göbeklitepe’nin maketi için 20 kişilik bir ekip tam bin 600 saat çalıştı. 2.5×1.5 metre ölçülerindeki maketin hazırlanışında. Göbeklitepe ziyaretçi merkezi için özel hazırlanan materyaller ve Şanlıurfa Müzesi’nde bulunan çizimleri baz alındı.