Almanya’ya ihracatta artış var
Türkiye aleyhtarı siyasi propagandaya rağmen Almanya’ya ihracatta artış var. Fakat endişeler de yok değil. Almanya’ya en fazla ihracat yapan sektörlerin temsilcileri, gerginliğe son verilmesi gerektiğini söylüyorlar…
TÜRKİYE ile Almanya arasındaki siyasi ilişkiler bu sıralar biraz soğuk seyretse de köklü bir geçmişi bulunan iki ülke arasındaki ticari ilişkiler bu durumdan pek etkilenmiş görünmüyor. Nitekim Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olan Almanya’ya ihracatı küçük oranlarda da olsa bu yıl da artış trendini sürdürüyor. Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe az da olsa kıpırdanma var. Geçen yıl 142 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bunun 14 milyar dolarlık kısmım Almanya’ya yapmıştı. Bunun 3 milyar 170 milyon dolarlık bölümünü de hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri oluşturmuştu. Bu açıdan değerlendirildiğinde Almanya özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektörü açısından son derece önemli bir pazar. Nitekim bu ülkeye yapılan ihracatın neredeyse yüzde 23’ünü tek başına bu sektör oluşturuyor.
HEDEF 3.3 MİLYAR DOLAR
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için Almanya bu yıl da en büyük pazar olma özelliğini sürdürüyor. 2016 Ocak-Ağustos döneminde Almanya’ya 2 milyar 156 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirildiğini belirten İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (IHKIB) Başkam Hikmet Tanrıverdi, bu yılın ilk sekiz aylık döneminde ise yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2 milyar 163 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtiyor. Sektörün Almanya’ya bu yılki ihracatının 3.3 milyar dolar düzeyinde olmasını beklediklerini söyleyen Tanrıverdi, böylece 2017’yi geçen yılın üzerinde bir rakamla kapatacaklarım kaydediyor.
“ALTERNATİFİMİZ YOK”
Rakamlara da yansıdığı gibi Almanya pazarının hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, orta ve uzun vadede de bu pazarın önemini sürdüreceğine işaret ediyor. Tanrıverdi, “Burada bir konunun daha altım çizmek istiyorum. Toplam hazır giyim ihracatımızın yüzde 72-73’ünü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıyoruz. Almanya’nın önemli olmasının ötesinde genel olarak AB, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü açısından kritik öneme sahip. Bu büyük pazarın yerini dolduracak bir başka alternatifimiz yok” diye konuşuyor. Tanrıverdi şöyle devam ediyor:
“Almanya ile Türkiye iki büyük ülke olmanın yanı sıra yüzyıllara dayanan dostlukları, kader ortaklıkları, müttefiklik ilişkileri var. Böylesine köklü geçmişe sahip iki ülke arasındaki ilişkilerin bugün geldiği nokta elbette iki taraf için de can sıkıcı. Ben Alman siyasilerin seçim hesabıyla Türkiye ile gerilimi tırmandırdıklarını değerlendiriyorum. Siyasilerin kullandığı dilin kamuoyunu etkilememesi elbette mümkün değil. Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimden sonra tansiyonun düşeceğine ve iki ülke arasında ilişkilerin yeniden normal seyrine döneceğini ümit ediyor.
GÜMRÜK BİRLİĞİ BİTECEK ENDİŞESİ
Kurulduğu 1986 yılından bu yana Avrupa’da birçok perakende zincirine üretim yapan Pameks Giyim Sanayi’nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerden biri de Almanya. Bu pazarda en çok tanınan Türk hazır giyim üreticilerinin başında gelen firma, bu ülkede halen birçok markanın tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Pameks Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Karahasanoğlu, son dönemde yaşanan siyasi gerginliğin ihracata da yansıdığını vurguluyor. Üretim yaptıkları Alman firmaların Gümrük Birliği (GB) sona erecek endişesi taşıdığını ifade eden Karahasanoğlu, bu yüzden sipariş verirken kısa vadeli düşünmeye başladıklarının altını çiziyor. Alman perakende zincirlerinin bu bölgede üretim yaptırabilecekleri başka bir ülkenin olmadığını söyleyen Karahasanoğlu, bu yüzden siparişlerde ciddi düşüşlerin olmadığım ancak siyasi gerginliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiriyor. Karahasanoğlu, şöyle devam ediyor:
“Almanya’da çok ciddi bir Türkiye düşmanlığı var. Almanya’daki seçimlerden sonra bu havanın dağılacağını düşünüyorum. Sektörel dernekler olarak Almanya’daki müşterilerimizle sürekli temas halindeyiz. Yıllardır buradan mal aldıkları için bizden hemen vazgeçmeleri zor fakat Türkiye aleyhtarı propaganda devam ederse ihracatımız sıkıntıya girer.”
“İHRACATIMIZ ARTIYOR”
Türkiye’nin önde gelen hazır giyim üreticilerinden Sarar, geçen yıl Almanya’ya 1 milyon 623 bin euro’luk ihracat yaptı. Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, bu rakamın 2017 yılında artmasını beklediklerini söylüyor. Çünkü firma bu yıl Almanya’da yeni mağazalar açıyor.
Perakende mağazacılığı Avrupa’nın altı ülkesinde sürdüren Sarar’m Almanya’nın moda kenti Düsseldorfta kendi ofisi var.
Almanya’daki perakende operasyonlarını buradan yöneten firmanın, ülkede 12 mağazası, bir tane de deposu bulunuyor. Cemalettin Sarar, bu yılsonuna kadar Koblenz, Köln, Oberhausen ve Berlin’de yeni mağazalar açacaklarını belirtiyor. Sarar, 2018 sonuna kadar Almanya’daki mağaza sayısını 30’a çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor ve “Almanya pazarına yönelik planlarımız arasında doğru yerlerde geniş çaplı koleksiyonlarımızla ve rekabetçi fiyat politikamızla Türkiye’de olduğu gibi modaya öncülük yapan bir moda markası olmak var” diye konuşuyor.
SATIŞ İÇİN YENİ BİR PLATFORM
Almanya pazarında büyüyen bir diğer Türk hazır giyim firması da Galvanni markasının sahibi ABK Tekstil. Firma 2012 yılından bu yana Almanya’ya ihracat yapıyor. Pazara online satış kanalları üzerinden giren şirket, 2016’nm Ocak ayında ise Düsseldorf’da kendi şirketini kurdu.
Bu şehirde bir de showroom açtıklarını belirten Galvanni Genel Müdürü Burak Kanpak, şunları söylüyor:
“Zincir mağazalar ve büyük çapta alım yapan firmalar showroom’umuzu ziyaret ediyor. Bu sayede satış grafiğimiz artıyor. Pazarda kendi markamızı büyütecek yatırımlara devam ediyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de kaliteli üretim yapan, güçlü markalara sahip firmaları Almanya pazarına taşıyacak yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Oluşturacağımız bu platform sayesinde üreticiler daha verimli ve kaliteli üretim yaparken, global pazardaki oyuncularla rekabet etme şansı da bulacaklar.”
OTOMOTİVDE EN BÜYÜK ORTAĞIMIZ
Türkiye otomotiv endüstrisinde de en fazla ihracatı Almanya’ya gerçekleştiriyor. Bu sektörde Ocak-Ağustos 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde, 23 artışla 18.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken bunun 2 milyar 877 milyon dolarlık kısmı Almanya pazarına yapıldı. Böylece söz konusu dönemde en fazla ihracat bu pazara gerçekleştirilmiş oldu. Üstelik bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 13 artış gösterirken, Almanya’nın ihracatımızdan aldığı pay yüzde 15.5 olarak gerçekleşti.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi ihracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, 2016 yılında Almanya’ya 4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirildiğini, bu rakamın bu yıl sonunda 4.5 milyar dolara yaklaşacağını söylüyor.
Almanya’nın otomotiv endüstrisinde uzun yıllardır en önemli ticari ortağımız konumunda bulunduğunu hatırlatan Sabuncu, şöyle konuşuyor:
“İhracat rakamlarından da anlaşılacağı üzere, bugün itibariyle siyasi gerginliğin otomotiv ihracatımıza olumsuz bir yansıması bulunmuyor. Almanya’ya yönelik otomotiv ihracatımız Mayıs’ta yüzde 20, Haziran’da yüzde 13, Temmuz’da yüzde 30, Ağustos’ta yüzde 5 artış gösterdi. Ancak siyasi gerginliklerin orta ve uzun vadeye yayılması durumunda bunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilere olumsuz yansımalarının olması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle ihracatçılar olarak en büyük dileğimiz Almanya ile ilişkilerin bir an önce normalleşmesi. Almanya seçimleri sonrasında normalleşme sürecinin başlayacağını, tarih boyunca iyi ilişkiler içerisinde olmuş iki ülkenin ikili ilişkilerini daha kötüye götürmeyeceklerine inanıyoruz. Çünkü iki ülkenin de birbirleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerini bozma lüksleri bulunmuyor.”
“SEKTÖRÜMÜZ İÇİN BÜYÜK PAZAR”
Türkiye 2017’nin ilk sekiz aylık döneminde 1 milyar dolarlık deri ve deri mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde Almanya’ya yapılan sektörel ihracat ise yüzde 13.1 artışla 85 milyon dolar oldu. Bunun 35 milyon dolarlık bölümünü ayakkabı oluşturdu. Almanya deri ve deri mamulleri ihracatında Türkiye’nin ikinci büyük pazarı konumunda.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, sekiz aylık veriler ve yapılan projeksiyonların ışığında Almanya’ya deri ihracatında bu yıl yüzde 15 artış beklediklerini söylüyor. Bu hesaptan hareketle 2017’de Almanya’ya toplam deri ihracatının yarısı ayakkabı olmak üzere 130 milyon dolara ulaşacağım belirten Çetin şöyle devam ediyor:
“Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerginlik ticaretimize olumsuz yansıyor. İki ülke ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin ihracatımıza ve ülke ekonomimize olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. Almanya sektörümüz için büyük bir pazar ve biz bu pastadan çok daha fazla pay almayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Almanya’ya sektörel ihracatımızı altı yılda ikiye katlamak istiyoruz.”
Not: Almanya seçimleri ile ilgili detaylı analizi Dünya Ekranı sayfalarımızda okuyabilirsiniz.
OZBEY MEN