Altın, euro/dolar ve borsada beklentiler
Altındaki son yükselişi bir trend dönüşümü olarak değerlendirmek için henüz erken. Euro/dolar paritesi ise önümüzdeki aylarda 1.25’i kırabilir. BIST-100 endeksinin 70 bin-71 bin 500 bandına kadar geri çekilme ihtimali de yüksek…
Altın fiyatlarında yukarı dönüş başladı mı?
Önceki hafta altın fiyatları daha önce ikili dip yaptığı 1.180 dolar bölgesine geriledi, ancak bu bölgeyi bu sefer de kıramadı. Son günlerde altın fiyatlarının yeniden 1.220-1.230 bandına yükseldiği görülüyor Bunu bir trendden ziyade tepki yükselişi olarak görmek lazım. Çünkü altın fiyatlarının önündeki en büyük engel ortadan kalkmış değil.
Bir başka ifadeyle altın fiyatlarında “en kötü” henüz geride kalmış değil. ABD 10 yıllık Hazine faizleri (FED adımlarının korkusunu en iyi yansıtan gösterge) yüzde 2.5’un altında seyrediyor. Altında son sert düşüşün, 10 yıllık Hazine faizlerindeki yükselişin önemli eşikleri (sırasıyla yüzde 2.70-2.75 bölgesi, yüzde 3.00 ve yüzde 3.20-3.25 bandı) aşmasıyla gerçekleşeceğini öngörüyorum. 10 yıllık Hazine faizleri belirttiğim eşikleri aşınca, altın fiyatlarında 1.180 dolardaki güçlü desteğinin kırılması söz konusu olur. 1.180 dolar bandının kırılmasıyla da altında düşüş sertleşir. 1.050 dolar bandı ilk hedef olur.
Özetle, altındaki son yükselişi bir trend dönüşümü olarak değerlendirmek için henüz çok erken. Altına orta vadeli yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar uygun alım seviyeleri için birkaç ay daha beklemeli.
Euro/dolar paritesi için neden abartılı öngörüler yapılıyor?
Birkaç ay önce euro/dolar paritesi 1.40’lardayken 1.5P öngörüsünü yapan ve bu öngörülerine zorlama temel gerekçeler oluşturmaya çalışan birçok yabancı finansal kuruluş, parkedeki düşüşün önemli bir kısmı yaşanmış olmasına rağmen (geçen hafta 1.25’lere kadar geriledi) şimdi 1.00, hatta 0.95 öngörüleri yayımlamaya başladı. Bu raporlar bana 2007 Temmuz’unu anımsatıyor. O dönemde petrol fiyatları 140 dolar düzeylerine dayanmıştı ve gene benzer kurumlar “süper spike/süper sıçrama” temalı raporlar yayımlayarak petrol fiyatlarındaki yönün 200 dolar olacağım iddia ediyorlardı.
Ancak birkaç ay geçmeden petrol fiyatlarının 30 dolar düzeylerine kadar gerilediğine şahit olduk. Şimdi de euro/dolar paritesi düşüşün önemli bir kısmını tamamlanmış olmasına rağmen paritede 0.95 hedefleri telaffuz ediliyor. ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarındaki ayrışma (biri sıkılaştırma yönünde adımlara hazırlanırken diğeri yeni genişleyici adımlar uyguluyor), iki para biriminin faizlerine yansımış ve dolar faiziyle euro faizi arasındaki makasın rekor düzeylere tırmanmasına neden olmuştu.
Paritenin 1.40’lardan 1.25’lere kadar gerilemesi de faiz makasının dolar lehine olmasından kaynaklanmıştı. Paritede önümüzdeki aylarda 1.25’in de kırıldığını görebiliriz. Hatta 1.20’ler de söz konusu olabilir. Ancak paritenin 1.20’nin altında kalıcılaşması zor. 1.25’lerdeki pariteye bile ABD’den sözlü müdahale geldi.
FED’in son toplantı tutanaklarında güçlü doların ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğinden dem vurulmuş. ABD’nin 1.20’nin altında güçlü hamleler yapması beklenir. Paritede 1.20’lere yaklaşıldıkça daha önce önerdiğimin tam tersini önermeye başlayacağım. 1.20’li düzeyler euro lehine pozisyon almak için uygun olabilecek.
BlST-100 endeksi için beklentiniz nedir?
Altın, euro, dolar ve gelişen ülke piyasalarındaki bozulmaya uzunca bir süre direnen gelişmiş ülke borsa endeksleri de düşüş trendine girdi. Dışarıdan bize olumlu yansıyabilecek bir gelişme yok. Bilakis gelişmiş ülke borsalarındaki düşüş bize olumsuz yansıyacak. İçeride de tansiyon yüksek.
Özellikle IŞİD vahşetine yönelik protestoların yurt geneline yayılmış olması ve protestoların can kayıplarına neden olması, iç piyasaları olumsuz etkilemeye devam edebilir. BIST-100 endeksinde 70.000-71.500 bandına kadar geri çekilme ihtimalini yüksek görüyorum.
Dışarıda satış baskısının sertleşmesi halinde 70.000 desteği dahi kırılabilir. Ama bunu zamanı geldiğinde değerlendirmek daha sağlıklı olacak.
Erkin Şahinöz