Haberler

Amatör ya da sportif amaçlı olta balıkçılığı çok popüler

Amatör ya da sportif amaçlı olta balıkçılığı çok popüler. Kimisi spor, kimisi sağlık, kimisi de ihtiyaç için balık tutmaya başlayınca olta pazarı çığ gibi büyüdü. İthalatçılar çeşitli firmaların distribütörlüğünü alarak mağazalar açıyor…

ARTIK oltayla balık avlamanız için “usta” olmanız şart değil. Misinayı mantar ya da tahta parçasına sararak hazırlanan oltalar nostalji oldu. Bunların yerini makaralı boy boy modern oltalar aldı. Uzaktan kumandalı, alarmlı yeni nesil oltalar adeta herkesi cezp ediyor. Modern ekipmanlar, avcılık kulüplerinin organizasyonları ve sportif yarışmalar sayesinde olta balıkçılığı artık her kesimin ilgisini çekiyor. Özellikle yoğun tempoda çalışan ve aşırı stresten arınmak için sportif aktivite olarak balıkçılığa yönelenlerin sayısında ciddi artış var.

olta balıkçılığı

İşte tüm bu gelişmeler adeta yeni bir pazar yarattı. Yakın zamana kadar ancak yurtdışından satın alabileceğiniz olta takımlarını Türkiye’de bulmanız mümkün. Pazarda en büyük satış hacmine sahip ve dünyaca ünlü markaların Türkiye distribütörü olan 10 civarında firma bulunuyor. Kısık, Kaptan, Şima-no, Foks, Marmara ve Turaç bunlardan ilk akla gelenler. Bazıları da yerli üretim yapıyor.

BÜYÜME POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı Serkan İnanç, “Çok değil, beş yıl öncesine kadar amatör balıkçılıkla ilgili sadece 3-4 dernek vardı. Şimdi İg bu sayı 25’e yükseldi. 9b Bu alana ilgi artarak M devam ediyor. Üyelerimizden aldığımız bilgiler ve gözlemlerime göre balıkçılık malzemeleri için yılda 3-5 bin TL harcanıyor. Resmi rakamlar ne yazık ki yok. Ancak 3 milyona yakın insanın amatör ya da sportif olta balıkçılıkla uğraştığını tahmin ediyorum. Bu durumda pazarın yıllık hacmi 12 milyon TL’yi buluyor” diyor.

Peki, dileyen herkesin istediği gibi balık avlaması mümkün mü? Elbette değil. Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılı-ğı’nı düzenleyen tebliğe uymak zorundasınız. Bu tebliğ amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlıyor. Ancak hala tebliğe uymadan balık avlayan binlerce meraklı olduğu da bir gerçek.

İÇ SULARDA EN FAZLA 4 OLTA

Olta balıkçılığı için tarım il ya da ilçe müdürlüklerinden “Amatör Balıkçı Belgesi” alabilirsiniz. Ancak söz konusu belgenin alınması zorunlu değil.

Bir amatör balıkçı eğer iç sularda avlanacaksa en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasak. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağm (Tırı-vırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasak. Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı yasak.

Akarsularda avcılık yapacaksanız istediğiniz her yemi kullanmanız da mümkün değil.

Akarsularda doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yapmanıza izin verilmiyor. Buralarda sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabiliyor. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise doğal ve mamul doğal yem kullanımı serbest.

Peki, ava tekneyle çıkmak istiyorsanız neye dikkat etmeniz gerekiyor? Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasak. Orman içi sularda amatör avcılık yapacakların Orman ve Su İşleri Bakanlığından “Orman içi Sularda Dönem Boyu Avlanma İzin Belgesi” ya da “Günlük Avlanma Fişi” almanız gerekiyor. Bu tarz bölgelerdeki avcılık için zaman sınırlaması tür ve bölgelere göre değişiyor.

DENİZLERDE AVLANMA

Denizlerde amatör avcılıkta zaman yasağı yok. Gün içinde av saati sınırlaması da yok. Ancak dönemsel bazı kısıtlamalar olabilir. Örneğin 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasındaki dönemde, sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen, şamandıralarla çevrilmiş yüzme alanları içinde su ürünleri avcılığı yasak olduğunu hatırlatalım.

Denizlerde amatör avcılık parakete, pinter ve sepet gibi tuzaklar kullanmadan her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir.

Denizlerde bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez. Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki su ürünlerinin avcılığında her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbest.

AMATÖRLE SPORTİFİN FARKI

Amatör balıkçılık sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliği şeklinde tarif ediliyor. Bu şekilde türlerine göre belirlenmiş boy ve günlük limitler dahilinde balık tutabilirsiniz. Sportif balıkçılık ise sportif balık avcılığı federasyonlarınca konulan kurallara uyularak yapılıyor. Yakalanan balığa zarar vermeden, sağlıklı ve canlı olarak suya geri bırakılması edilmesi gibi temel prensipler içeriyor.

Olta setleri 44 TL’den başlıyor

Daiwa: Olta kamışının satış fiyatı 59 TL. iki parçalı kamışın ağırlığı 150 gram. Atar gücü ise 3-15 gram arasında değişiyor.

Shimano: Bu olta kamışı özellikle sahte yemle balıkçılık için uygun. Satış fiyatı 89 TL. iki parçalı kamış atar gücü 3-15 gram arasında değişiyor.

Caperlan: Bu olta seti başlangıç seviyesi için öneriliyor. Çok işlevli bir yapıya sahip. Satış fiyatı 44 TL. Teleskopik ve fiberglas kamış. 40-100 gr arasında atar güce sahip.

Daiuva: Denizde ya da tatlı suda uzak atış balıkçılığı yapanlar için tasarlanan bu olta makinesinin fiyatı 159 TL.

Çatana: Bu olta kamışı makinesinin fiyatı 99 TL. Tatlı suda sahte yemle bajjk avlayanlar için tasarlanmış. Kullanımı çok kolay ve yumuşak.

Penn: Bu olta kamışı makinesi sırt balıkçılığı için tasarlanmış. Güçlü ve seri hareket sayesinde büyük balıklar için uygun. Satış fiyatı ise 369 TL.

Alba Star: Zorlanmadan uzak mesafelere atış yapmaya olanak sağlıyor. Satış fiyatı 59 TL.

Lineaeffe: Satış fiyatı 164 TL. 324 gram ağırlığında. Gödeci grafit kafa kısmı ise alüminyum.

A-Tec: Satış fiyatı 112 TL. 300 gram ağırlığında. Misina uzunluğu 195 metre. Hassas ayarlanabilir ön fren sistemi var.

Mobydick: Çinekop ve lüfer olta seti. Satış fiyatı 66 TL.

Perakendeciler Karaköy’de, toptancılar İstoç’ta

Balıkçılığa artan ilgisi doğal olarak balıkçılık ekipman ve malzemelerinin satışını olumlu yönde etkiliyor. Yakın zamana kadar spor ürünleri satan mağazaların kuytu köşelerinde yer bulan oltalar şimdi mağaza vitrinlerini süslüyor. Yolunuz Karaköy’e düşerse Karaköy Meydanı’nın doğa sporu ürünlerinin merkezi haline geldiğini görürsünüz. Çoğunlukla doğa sporu ve aktivitelerine yönelik ürünlerin satıldığı bu mağazalar arasında şimdi sadece balıkçılık ekipmanları satan mağazalar açılıyor. Balıkçılık ürünlerinin perakende satış mağazaları Karaköy’de yoğunlaşırken ithalatçı, toptancı şirketler ise çoğunlukla İstoç’ta bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu