İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Anadolu Kentlerinde AVM’lere Yatırım Yapmak

YATIRIMCILAR NEDEN ANADOLU’YU TERCİH EDİYOR?

  • Başta arazi olmak üzere yatırım maliyetinin göreceli daha düşük olması
  • Rekabetin düşük seyretmesinden dolayı gelirin sürdürebilirliğinin riskinin daha az olması
  • Üniversite öğrenci nüfusunun fazla olduğu ve AVM’si olmayan illerin ciddi bir potansiyel barındırması
  • Çok fazla sosyal alan barındırmayan şehirlerde iyi planlanmış AVM’lerin alışverişin yanı sıra sosyalleşme alanı haline gelmesi

Önümüzdeki üç yılda hangi grup, nereye yatırım yapacak?

  1. Ece Grubu Bursa’da Sur Yapı’yla ortak geliştirilen proje için 650 milyon dolar yatırım yapılacak.
  2. Eroğlu Holding Alanya’da AVM projesi için çalışmalarını sürdürüyor.
  3. Esas Gayrimenkul Adana, Balıkesir ve Lüleburgaz’da inşaatı devam üç proje için ortalama 300 milyon dolarlık yatırım yapacak.
  4. Fiba Holding Önümüzdeki üç yılda satın almalarla birlikte Anadolu’da da 2 – 3 AVM’yi portföyüne katmayı planlıyor.
  5. Orjin Grup 2019’da açılması planlanan Istinyepark İzmir için 350 milyon dolar yatırım yapacak.
  6. Özdilek Holding Uşak, Turgutlu, Bolu, Düzce, Bursa Alaaddinbey ve Bursa Mudanya’da yeni AVM’ler planlayan grup, üç yılda 250 milyon TL yatırım yapacak.
  7. Prime Development Anadolu’ya üç AVM için yaklaşık 500 milyon TL’lik yatırım planı bulunuyor.
  8. Rönesans Gayrimenkul Yatırım Anadolu’da açılacak ve geliştirme aşaması devam etmekte olan alışveriş merkezi projeleri için 800 milyon Euro’luk yatırım yapmayı planlıyor.
  9. Sur Yapı Anadolu’ya 1 milyar dolarlık yatırım planlayan Sur Yapı, üç yıl içinde ortaklarıyla Bursa ve İzmir’de iki önemli projeyi realize edecek.
  10. Torunlar GYO Torunlar Antalya’daki AVM için 150 milyon TL yatırım yapacak.
  11. Turkmall Akhisar, Söke gibi ilçeler kadar yayılan Turkmall, Anadolu’ya 500 milyon dolarlık yatırım yapacak.
  12. Varyap Bodrum ve Ankara’da iki yeni AVM için fizibilite çalışmaları sürüyor.

avm-3

AVM’LERDE ÖNE ÇIKACAK YEDİ TREND

  1. Alışveriş merkezleri önümüzdeki dönemde daha çok teknoloji yatırımı yapacak. Güvenlikten, CRM’e, tüketici hareketlerinin izlenmesinden, kiracıların cirolarının takibine kadar pek çok alanda teknolojiyi daha aktif olarak kullanacaklar.
  2. Ayrıca interaktif bir alışveriş merkezi yönetimi benimsenecek; tüketici ile bütünleşen, tüketicinin taleplerini yönetim anlayışının içine alan bir anlayış ön plana çıkacak.
  3. Mimaride farklılık, sosyal aktivitelerde çeşitlilik, ölçeklerde büyüme ve çocuklara verilen değer öne çıkan faktörlerin başında geliyor.
  4. Cadde AVM’leri, AVM bit pazarları, açıkhava AVM’leri, tematik AVM’ler, ihtisas çarşıları ve karma kullanım AVM konseptleri gibi farklılık yaratan AVM’lerin önemi artıyor.
  5. Alışveriş caddeleriyle bütünleşik, alışveriş merkezleri konsepti öne çıkacak.
  6. Alışveriş merkezlerinin birbirlerine bağlandığı, bütünleştiği, içerik zenginliği sunduğu bir yapı ortaya çıkacak.
  7. Toplu ulaşımın bir parçası olan alışveriş merkezleri, daha fazla ilgi görecek.

AYD BAŞKANI HULUSİ BELGÜ
“Anadolu’da verimlilik artıyor”

“İstanbul her zaman yatırımcı için cazibe merkezi olmaya devam etmekle birlikte, insanların satın alım güçlerinin artmaya devam ettiği ve tüketim alışkanlıklarının geliştiği Anadolu kentleri de yatımcı için uygun. AYD’nin her ay düzenli yayınladığı AVM endeksine de baktığımızda son yıllarda Anadolu şehirlerinde de verimliliğin oldukça yüksek seyrettiğini görüyoruz. Hatta yaz döneminde özellikle sahil kentlerimizdeki verimliliğin İstanbul’u yakaladığı ve hatta geçtiği zamanlar olduğunu gözlemledik. Burada önemli olan arsa değeri yatırım maliyeti ve metrekare kira bedeli gibi unsurların doğru dengelenmesi!”

ESAS GAYRİMENKUL CEO’SU KAZIM KÖSEOĞLU
Büyüyen kentlerde yeterli AVM yok

“Günümüzde artan teknoloji ve çağdaş yaşam koşullan ile birlikte tüketim eylemleri de farklılık gösteriyor. Günümüz modern pazarlamasında üreticiden tüketiciye uzanan dağıtım zincirinde alışveriş merkezlerin oldukça önemli bir yere sahip. Bu anlamda hem değişen ve gelişen tüketici eğilimleri hem de AVM’lerin çevresine sunduğu sosyal ve çevresel faydalardan dolayı tüketiciler bulundukları illerde AVM’lerin olmasını istiyorlar. Bu talep de yatırımcılara fayda sağlıyor. Esas Gayrimenkul olarak biz Anadolu’ya AVM yatırımı yapmaya devam ediyoruz. Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki; ülkemizde gelişmekte olan ve dinamikleşen kentler yeterli büyüklükte AVM’lere sahip değil. Bu kentlerimizi tespit ederek, doğru lokasyonlara, tüm Türkiye’de potansiyel taşıyan illerimize yatırım yapmaya önem veriyoruz.”

JONES LANG LASALLE ÜLKE BAŞKANI AVİALKAS
“AVM ve caddeler birbirine bağlanacak”

“Şehir planlamacılığını iyi kurgularsak, yeni alışveriş caddeleri oluşacak. Zaten 4’üncü nesil AVM’lerde, projeler birbirlerine bağlanıyor. Yakın gelecekte Hong Kong örneğinde olacağı gibi AVM’ler birleşebilir. Örneğin Kanyon, Metrocity ve Özdilek ile birleşebilir. Benzer şekilde Zorlu, Çiftçi ile birleşebilir, Ankara’da Kent Parkla Cepa birleşebilir. Bunu Batıklar böyle yapıyor. Anadolu’da perakendenin kendini bulduğu ana caddeler ile alışveriş merkezlerini birbirine bağlamamız gerekiyor. Birbirlerine rakip değil, tamamlayıcı olmaları gerekiyor. Rize’ye yapıyorsanız, Trabzon’daki alışveriş merkeziyle rekabet edecek değil, yörenin ihtiyacına göre yapılanma gerekiyor. Ayrıca, yapılanmayı mutlaka perakendecilerle konuşarak yapmaları gerekiyor. Bazıları artık yabancıların yanında değil, LC Waikiki veya Defacto’nun yanında mağaza açmak istiyor. Bölgeye barış gelecek… Rusya ile başlayan yumuşayan süreç, diğer ülkelerle de devam edecek. Dolayısıyla Anadolu’daki alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayılarında da sadece yerli değil, yabancı katkısı da olacaktır!’

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN / Ekonomist

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu