Haberler

Ankara Beypazarı’nda çiftçiye toplam 1.6 milyon euro hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, yeni başvuru çağrısıyla, pilot bölge seçilen Ankara Beypazarı’nda çiftçiye toplam 1.6 milyon euro hibe kullandıracak. Başvurular Ocak 2019’da kabul edilecek…

TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) Beypazarı çiftçisine toplam 1.6 milyon euro hibe müjdesi geldi. TKDK, “toprak örtüsü yönetimi ve toprak erozyonu kontrolü” için Ankara’nın Beypazarı ilçesinde uygulanmak üzere yeni başvuru çağrı ilanı yayınladı. Program çerçevesinde verilecek mali katkı geri ödemesiz olarak kullandırılacak.

“Tarım-Çcvre, İklim ve Organik Tarım Tedbiri” kapsamında başvuruların kabul edileceği çağrı ile beş yıl boyunca Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) II Programı’nda belirtilen tarım-çevre gerekliliklerine uyum sağlayarak fiğ veya korunga eken çiftçilere destek sağlanacak. Başvurusu kabul edilen çiftçilere hektar

başına yıllık ödeme ve yıllık işlem giderleri desteği verilecek. Ayrıca danışmanlık hizmeti kullanılması halinde yalnızca ilk yıl için danışmanlık ücreti ödenccek. Bu danışmanlar Beypazarı Ziraat Odası tarafından görevlendirilecek. Her başvuru sahibi isterse danışmanlık hizmeti kullanabilecek.

BAŞVURU KOŞULLARI

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK, bu ay IPARD II dördüncü başvuru çağrı ilanına çıktı. Pilot uygulama olarak Ankara ili Beypazarı ilçesi için yayımlanan çağrı kapsamında sağlanacak 1 milyon 623 bin 529 euro’Iuk mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla hazırlanan IPARD Programı fonu olacak. “Daha Bereketli Toprak. Daha Verimli Tarım” sloganıyla açılan çağrıya, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilecek. Tedbirin uygulanacağı alan Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer alacak.

Başvuru sahibi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olacak ve her yıl TKDK’ya başvuru yapmadan önce ÇKS kaydı güncellenecek. Tedbirin uygulanacağı alanın ÇKS’de sulanmayan (kuru) ve ekilebilir arazi olması gerekecek. Başvuru yapılacak minimum tarımsal parsel büyüklüğünün 0.2 hektar (2 dönüm) ve minimum arazi büyüklüğünün 1 hektar olması gerecek. Çiftçi, tedbirin uygulanacağı arazinin mülkiyetine sahip değilse, muvafakat veya kiralama belgesinin en az beş yıllık olması şartı aranacak. Başvurulan alana ait tapu kaydında haciz veya ihtiyati tedbir olmaması gerekecek.

Çağrı kapsamında toplam uygun masrafların yüzde 100’ü karşılanacak ve bunun yüzde 85’i AB katkısı, yüzde 15’i Türkiye Cumhuriyeti katkısı olacak. Tarım çevre ödemeleri; gönüllü olarak çevre dostu uygulama taahhüdünde bulunan başvuru sahiplerine verilecek. Başvurular TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü tarafından Beypazarı ilçesinde ofis açılmış ofisten yapılacak. Başvurular Ocak 2019’da kabul edüecek. Başvuru şartları, destek miktarları ve sağlanması gereken şartlara ilişkin detaylı bilgiler TKDK internet sitesinden (www.tkdk.gov.tr) ve TKDK Ankara İl Koordinatörlüğümden temin edilebilecek.

İKİ PAKET OLACAK

Beş yıllık uygulama taahhüdü veren üreticiler kendilerine uygun iki paketten birini seçecek. Bunlar “Yeşil Nadas (Fiğ Ekimi) Gerekliliklerinden Oluşan Paket” ve “Çok Yıllık Yeşil Örtü (Korunga Ekimi) İçeren Paket” olacak. Yeşil nadas örtüsü (fiğ) paketinde başvuru sahipleri yüzde 12’den az eğimli, kuru tarım yapılan, ekilebilir arazileri hakkında beş yıllık taahhütte bulunacak. Çiftçi taahhüt ettiği arazisinin yüzde 100’ünde yeşil nadas örtüsünü her iki yılda bir uygulayacak.

Çok yıllık yeşil örtü (korunga) paketinde başvuru sahipleri yüzde 12 veya daha çok eğimli, kuru tarım yapılan, ekilebilir arazileri hakkında beş yıllık taahhütte bulunacak. Destek boş bırakılan arazide eğimin yüzde 12’den fazla olduğu ve tüm taahhüt dönemi boyunca kalıcı bitki örtüsü altında olanlar için verilecek. Çiftçi taahhüt ettiği arazisinin yüzde 100’ünde yeşil nadas uygulayacak. Yeşil örtü bakımı konularında dört saatlik eğitime katılacak.

DESTEK ÖDEMELERİ

Verilecek yıllık destek ödemesi pakete göre değişiklik gösterecek. TKDK’nin bilgi kitapçığında 2014 yılı verilerine göre hesaplanan gösterge niteliği taşıyan ödeme oranları yer alıyor. Kitapçıkta, 2019 yılından itibaren her yıl olmak üzere, mevcut Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon oranlarına göre hektar başına belirlenen yıllık ödeme oranlarının yeniden hesaplanacağı, ödemelerde güncel rakamlar kullanılacağı vurgulanıyor. Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra 2014 yılı verilerine göre hesaplanan gösterge niteliği taşıyan ödeme oranlarına göz atmakta fayda var. Buna göre yeşil nadas gerekliliklerinden oluşan birinci paket kapsamında, beş yılın üçünde fiğ ekimi yapan üreticilere hektar başına yıllık olarak bin 117.38 TL hibe verilecek. Ayrıca yıllık işlem giderleri için hektar başına 10.5 TL ödeme yapılacak, danışmanlık hizmeti kullanılıyorsa yalnızca ilk yıl için 300 TL danışmanlık ücreti ödenecek.

Çok yıllık yeşil örtü üretimi içeren ikinci paket kapsamında ise beş yıl boyunca korunga ekimi yapan üreticilere hektar başına yıllık olarak bin 286 TL ödeme yapılacak. Aynı şekilde bu pakette de yıllık işlem giderleri için hektar başına 10.5 TL, danışmanlık hizmeti kullanılıyorsa yalnızca ilk yıl için 300 TL danışmanlık ücreti ödenecek.

Tuncer KAPLAN / Beypazarı Belediye Başkanı
“Tarıma büyük destek”

Beypazarı bir tarım kenti, ülkemizde tüketimi gerçekleşen birçok sebzenin üretiminde lider. Marul, taze soğan, çerezlik ayçiçeği ve yer elmasında birinci sırada yer alırken, havuç, ıspanak ve turp üretiminde ekiliş alanlarına göre ikinci sırada. Doğal olarak ilçemizin asıl geçim kaynağı da tarım. Bu sebeple toprağın korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için TKDK’nın toprak örtüsü yönetimi ve toprak erozyonu kontrolü desteği ilçemiz tarımı adına büyük bir fırsat. Aslında erozyonla mücadele tüm dünyanın ortak sorunu. Tarım kenti ilçemizde bunun önüne geçilmesi ve toprağın verimliliğini arttırmak amacıyla pilot bölge seçilen verimli topraklarımızın, TKDK’nın vereceği hibe desteği faydalı olacak.

Tarımımızı ileriye taşıyacak. Bu destek ile çiftçilerimiz arazilerine ekimini gerçekleştireceği fiğ ve korungaların toprağa sağladığı faydalardan yararlanarak arazilerinde oluşabilecek erozyon ve toprak verimliliğin azalmasının önüne geçecek.

Yavuz EKİCİ / Beypazarı ilçe Tarım ve Orman Müdürü
“Çiftçi eğitimleri düzenliyoruz”

TKDK’nın çağrısı kapsamında 70 bin dekarlık alanda uygulama yapılması planlanıyor. Söz konusu proje ile 1 dekar arazide 400 kilogram organik maddeyi toprağa devireceğiz. Akabinde ise 1 dekarda yetişen fiğin kökündeki azot değerini 10-12 kilogram toprağa azot takviyesi yapacağız. Uygulama döneminde üç fiğ, iki huhubat ekilecek. Bu uygulama ile ertesi yıl ekilecek buğdayda yüzde 10-15 verim artışı sağlanacak. Ayrıca gübre maliyeti azalacak. Örneğin, bu yıl fiğ ile başladığımızda, 2019 yılı güzünde çiftçiye 15 kilo gübre yerine toprağa 5 kilo gübre attıracağım. Yüzde 12 ve daha çok eğimli tarlalarda, ekim yapılamayan yerlerde hem korunga ekilerek erozyonla mücadele edilecek hem de bu alanlar tarıma kazandırılmış olacak.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 31 Aralığa kadar çiftçi eğitimleri düzenliyoruz. Çiftçilerin ÇKS kayıtlarını alıyoruz, güncelliyoruz. 1-31 Ocak tarihleri arasında başvuru yapılırken, çiftçilerin mağduriyet yaşamasını önlemeye çalışıyoruz. Şu anda gece eğitimlerine başladık.

Hülya Genç Sertkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu