Anlık Mesajlaşma Uygulamalarına Dökülen Milyonlar
BLockchain altyapısı kullanan mesajlaşma uygulaması, Türkiye’de 5 milyon dolar verebilecek franchise arıyor.
Whatsapp, WeChat, Skype, Hangouts ya da Viber gibi anlık mesajlaşma uygulamaları tüm dünyada fırtınalar estiriyor. 2014 yılında Facebook’un 19 milyar dolar para döktüğü Whatsapp satın alımı, en başta birçokları tarafından yüksek bulunmuştu.
Anlık mesajlaşma pazarına bugün bakıldığında ise Facebook’un Whatsapp satın alımıyla parasını çarçur etmediği anlaşılıyor.
Juniper Research’ün verilerine göre 2013’te büyüklüğü 55 milyar dolar olan bu pazar, 2018 itibariyle 100 milyar dolar değerlemeye ulaşmış durumda. 2020 yılına kadar ise mesajlaşma pazarının 120 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Hal böyleyken, teknoloji girişimleri de bu değerli pazara göz dikiyor. Blokchain destekli, çok kanallı mesajlaşma platformu SuchApp, Türldye pazarına giriyor. 178 ülkede, 16 yerel sürümüyle görücüye çıkan SuchApp’in beş yıl içerisinde dünyada 400 milyonu aşkın aktif kullanıcıya ulaşarak, ilk beş mesajlaşma uygulamasından birisi olması hedefleniyor. 1,5 milyon doları aşan geliştirme yatırımıyla hayat bulan SuchApp’in bu hedefine ulaşması için 40 milyon dolar yatırım yapılacak.
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenledikleri toplantıda şirketin CEO’su Ronny Shany, High TV CEO’su Eric Klein ve Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat gibi isimler hem SuchApp hem de kripto paralar hakkında sunum yaptı. Toplantı sonrası Bloomberg Businessweek Türkiye’ye konuşan SuchApp CEO’su Shany, ilginin dünya çapında olduğunu söylüyor: “Buraya gelmeden önce aynı etkinliği Avustralya, Kanada ve Güney Afrika’da düzenledik. Hindistan ve Orta Doğu pazarları da tıpkı Türkiye gibi gelecek vadediyor.”
Şirket CEO’su Shany ve ekibinin sürekli dünyayı dolaşmalarının sebebi de girmek istedikleri pazarlarda lisanslarını franchise usulü satmak. Aradıkları franchise, yerel dinamikleri iyi bilen ve hukuki prosedürlere de hakim bir ekibi olan bir kişi ya da şirketler. Shany’nin aktardığı bilgilere göre şirket, franchise için 5 milyon dolar talep ediyor. Shany’e, aradıkları franchise’ın Blockchain ya da kripto para dünyasına hakim olmasının bir zorunluluk olup olmadığını soruyoruz. Aldığımız cevap ise oldukça net: “Sadece ticaretten anlayan biri olması yeterli.”
Yeni uygulamayı Türkiye’ye getirmek için heyecanlı olduklarını söyleyen Shany, “Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde blockchain’e olan ilginin arttığı özel bir yerdeyiz; SuchApp’in bu piyasada oldukça önemli bir boşluğu dolduracağına inancımız tam” diye konuşuyor.
Sadece gerçek zamanlı mesajlaşma sağlamayan SuchApp, 4K yayınlı görüntü, ayrıntılı güvenlik, etkin topluluk, iş görüşmeleri gibi yeni ve güçlü özellikleri ile dikkat çekiyor.
Entegre dijital cüzdanda paranın dijital olarak taşınmasına imkân tanıyan SuchApp ile faturalar kolaylıkla ödenirken, finansal varlıklar da sorunsuz bir şekilde yönetiliyor. SuchApp ile herkese ve her yere para gönderimi yapılabiliyor. SuchApp platformunda dijital para ekosisteminde kullanıcılar SPSkoin altında birleşiyor. Şirket tarafından yaratılan bu token, tüm büyük para birimleriyle takas edilebilecek ve ödeme yapma noktasında ulusal kurlara alternatif olacak.
Uygulamayla birlikte, canlı yayın paylaşımı, dört kişiye kadar görüntülü sohbet, tam fonksiyonlu ticari mesajlaşma, pazarlama, müşteri sadakat programları, canlı filtreleme ve görüntü düzeltme, dijital cüzdan ve dijital para, dijital parayı yönetebilmek için ayrıcalıklı debit/gift kartları ve binden fazla etiket kullanılabilecek. —Alp Börü
SÖZÜN ÖZÜ Alfa sürümünü Ocak 2018’de piyasaya süren ve franchise’ı için 5 milyon dolar isteyen mesajlaşma uygulaması Suchapp, beta sürümünü ise Ekim ayında görücüye çıkaracak.