Şirket Haberleri

Arma Kontrol, sistemlerine yapay zeka özellikleri ilave ediyor

DİJİTALLEŞME her alanda olduğu gibi, güvenlik 1 alanında da fiziksel ortamları dönüştürüyor. Ülkemiz, güvenlik ve önlemleri konularında oldukça deneyimli.

Ancak fiziksel ortamlardaki güvenlik yöntemlerinin geliştirilmesi için de Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç var. Arma Kontrol bu konuda ülkedeki en deneyimli firmalardan biri. Firma, 2006’da kurulan ve tamamı Türk mühendislerden oluşan Ar-Ge ekibiyle yüksek güvenlik önlemler gerektiren alanlara özel bariyer ve güvenlik teknolojileri geliştiriyor. Şirketin fiziksel güvenlik önlemleri konusundaki deneyimi küresel ölçekte biliniyor. Türk Malı logosunu bu alanda dünyada giderek yaygınlaştırılmasına çalışan firma, günümüzün değişen ihtiyaçlarım ve teknolojik trendleri takip ediyor. Arma Kontrol, yılda 2 bin mantar bariyer, 400 road blocker, bin adedin üzerinde de kollu bariyer üretiyor.

DÜNYA ÇAPINDA REFERANSLARA SAHİP

Firmanın Kurucusu ve Genel Müdürü Koray Kartal, hangi ürünlerle hangi sektörlere cevap verdiklerini şöyle anlatıyor:

“En küçük üretim tesisinden alışveriş merkezlerine, holding binalarından güvenlik ve kontrolün gerekli olduğu her alanda ve her sektörde yer alıyoruz. Ürün gruplarımız arasında road blocker, mantar bariyer, kollu bariyerler, sel bariyerleri, yer tuzakları, otopark geçiş sistemleri, turnikeler, kayar kapı ve motorları, kişisel otopark direkleri ve trafik ekipmanları bulunuyor. Ürünlerimiz yurtiçi ve dışında, kamu ve özel sektördeki birçok önemli noktada kritik alanların güvenliğini sağlıyor. Devlet binaları, askeri tesisler, petrol tesisleri gibi güvenliği üst düzeyde tutulan kritik noktalarda referanslarımız var.”

Türkiye’nin güvenlik konusunda hassas bir ülke olduğunu söyleyen Kartal, “Güvenlik insanların en temel ihtiyaçları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her türlü duruma karşı önlem almak, günlük hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Günlük yaşantımızda yürüme yollarında, ev ve iş yerlerimizin giriş-çıkışlarında, işyerlerinde istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Güvenlik sistemleri üretimin ve hayatın rutin akışının sorunsuz bir şekilde devam etmesi için son derece önemli. Korunmasız bir alan her türlü tehlikeye açık durumdayken, alınacak güvenlik önemleriyle bu alanı ve alan içindeki kişileri güvence altına alabilirsiniz. Örneğin, freni patlayan bir aracı, buzlanmadan dolayı kayan bir aracı ya da tümüyle kötü niyetli araç saldırılarını bariyerlerle insanlara zarar vermeden önleyebilirsiniz. Bu yüzden güvenlik sistemleri ve bariyerlerine her zaman ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca güvenlik sistemleri kişiler ve kurumlar için özel alanların yaratılmasına da katkı sağlıyor. Güvenlik sadece Türkiye için değil her ülke, her kurum ve tesis için önemli. Bariyer ve güvenlik sistemleriyle, hırsızlık gibi riskleri ortadan kaldırarak maddi kayıpların önüne geçebilir, kişilerin huzur içinde işlerine odaklanmalarını kolaylaştı-rabilirsiniz” diye konuşuyor.

YAPAY ZEKAYA YATIRIM YAPTI

Dijital dönüşümün en ileri teknolojileri de güvenlik sektörüne dahil olmuş durumda. Kartal, bu teknolojileri “Nesnelerin interneti (IoT), Hizmetlerin interneti ve Siber-Fiziksel Sistemler” olmak üzere üç başlıkta topluyor ve üretim söz konusu olduğunda yatırımların otomasyon ve robotiğe odaklandığı bilgisini veriyor. Kartal, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Üretimdeki ve ürünlerdeki standardizasyonu, kaliteyi en üst noktaya çıkarmayı hedefliyoruz. 2020’nin ilk aylarında yapay zeka ve nesnelerin interneti üzerine Türkiye’de faaliyet gösteren WOC Yazılım’ı satın aldık ve 1.5 milyon TL yatırım yaptık. Bu yatırımla görüntü işleme, yapay zeka, güvenli geçiş yazılımları geliştirerek, 2021’de beş ülkeye yazılım ve teknolojileri ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Son teknoloji sensörler ve yazılımlarla donattığımız ürünlerimizde yapay zeka ve makine öğrenmesini sağlayarak, hizmet verilen ortamdaki verileri toplayıp analiz ederek, otomatik olarak tehdit algılama ve insana ihtiyaç duymadan tehdide karşı gerekli pozisyona geçme amacındayız. Büyük kısmını yapay zeka teknolojileri ile donattığımız bariyerlerimizle insan hatalarını da en aza indirmeyi hedefliyoruz. Yapay zeka ve makinelerin internetinin yer aldığı ürünlerimiz geliştirilme aşamasında. Gerekli test ve güvenlik denemeleri sonrası ürünlerimizi piyasaya sunacağız.”

Yeni fabrika ile üretimi yüzde 60 arttı

Arma Kontrol Kurucusu Koray Kartal, üretime geçtikleri yeni fabrikalarında Ar-Ge merkezi kurarak cirolarının yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayıracaklarını bildiriyor. Bu yılki üretim hedefleri doğrultusunda İstanbul Beylikdüzü’nde yeni bir fabrika açtıklarını belirten Kartal, “5 milyon TL’lik yatırımla hayat verdiğimiz fabrikamızla üretim kapasitemizi yüzde 60 artıracak ve dış pazarlara odaklanacağız. Kiralama modeliyle yatırım yaptığımız yeni fabrikada akıllı şehirlere yönelik projelere, insansız ödeme teknolojilerine, yeni tasarım ve ürünlere odaklanarak, mevcut müşteri sayısını iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Dış pazar ve ihracat ağırlıklı ürünleri geliştireceğimiz tesiste, ilk etapta otoban bariyerleri ve ödeme sistemleri üreteceğiz. İstihdamımızı da yüzde 30 artıracak tesisimiz, firmamızın Avrupa’ya açılan kapısı olacak. Yeni yatırım planlarımızda da yeni tesisimizin geliştirilmesi üzerine odaklanacağız. “Kartal, ileri teknolojiler söz konusu olduğunu şu dört alanda makro trendler olduğunu söylüyor: “Sektörümüzde yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ve robotik teknolojiler giderek daha fazla yer alacak.”

60 ülkede güvenliği sağlıyor

Arma Kontrol üretiminin tamamını yurtiçinde gerçekleştiriyor. 60 ülkeye güvenlik sistemleri ihraç ediyor. Bunlar arasında Güney Kore, Fransa, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Malezya gibi farklı coğrafyalardan ülkeler var. Arma Kontrol Genel Müdürü Koray Kartal ihracat yaptıkları ülkeler ve geleceğe dönük planları için şunları söylüyor:

“İhracatımızın yüzde 60’ını road blocker, mantar bariyer ve yüksek güvenlikli ürünler oluşturuyor. 2020’de ihracatımızı bir önceki yıla göre yüzde 20 artırarak, 2.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2021’de yeni ürün ve teknolojilere odaklanarak ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını da 75’e çıkarmak istiyoruz. Bugün dünya güvenlik ve bariyer pazarından yüzde 15 pay alıyoruz. Ar-Ge’ye her yıl ciddi yatırımlar yapıyoruz. 2021’de ihracatımızda yüzde 30 artış hedefliyoruz. Rusya ve Meksika gibi yeni pazarlar için görüşmelerimiz devam ediyor. ABD, Çin, Japonya, İngiltere ve İspanya gibi teknolojik rekabetin son derece yoğun olduğu pazarlarda da yer almak istiyoruz.”

Kartal’ın iddiasına göre Arma Kontrol, Türkiye’deki güvenlik bariyeri pazarının yüzde 40’ına sahip. Firmanın 14 milyon TL cirosunda ihracatın payı yüzde 45.

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu